img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
W ZWIĄZKU Z BARDZO DUŻĄ ILOŚCIĄ ZAMÓWIEŃ TERMIN REALIZACJI WYNOSI OKOŁO 3 DNI ROBOCZE
PRZEPRASZAMY ZA UTRUDNIENIA
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ SAXONY (saksoński) - 2,5 kg + drożdże GRATIS

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 31,13 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.

    Mieszanka
    chlebowa : chleb orkisz SAXONY (saksoński)


    Niezwykła mieszanka, która
    powstała z połączenia starych, tradycyjnych receptur włoskich i
    niemieckich przy zastosowaniu mąki orkiszowej z pełnego przemiału.
    Smak chleba podkreślony jest poprzez dodanie doskonale
    skomponowanych pod względem zdrowotnym wielu ziaren zbożowych i
    nasion.

     


    Skład mieszanki :
    pełnoziarnista mąka orkiszowa (70%), płątki owsiane,
    mieszanka płątków zbożowych, słonecznik, siemię lniane,
    ziarno prosa, pełne mleko w proszku, naturalny zakwas, ciemny cukier
    trzcinowy, mąka słodowa, mak, sól


    Warunki
    przechowywania
    : chłodne (6-20° C), suche (wilgotność
    40-60%) i przewiewne miejsce w opakowaniu zamkniętym.

    Sposób
    przygotowania w automacie:

     

    Wlewamy
    do foremki automatu 0,3 l wody (300 ml; temp. 30° C). Wsypujemy
    0,5kg mieszanki. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2 g drożdży
    instant. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie
    ciasta. Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie
    1h00min- pieczenie. Po ostatnim zamieszaniu ciasta można wyjąć z
    automatu przy pomocy łyżki łopatki mieszające. Po upieczeniu
    wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.

    UWAGA ! Mieszanka nie nadaje się do automatów Clatronic ze względu na brak właściwego programu !!

     

    Sposób
    przygotowania ręczny do pieczenia w piekarniku:

     

    Do
    miski wsypujemy 0,5kg mieszanki. Wlewamy 0,30 l (300 ml)
    wody o temp. ok. 30° C. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2g
    drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem 8-10min. na wolnych
    obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie łopatką), temperatura
    ciasta 27-28° C. Odstawiamy ciasto (przykryte) na 30 min. w
    ciepłe miejsce (temp. 27-30° C). Przekładamy ciasto do
    podłużnej foremki, ciasto ma dość luźną konsystencję.
    Odstawiamy pod przykryciem jeszcze na ok. 30-40 min. (temp. 27-30°
    C). Piekarnik nagrzewamy do temp. 210° C (z termoobiegiem 180°
    C), dobrze jest przed włożeniem foremek z ciastem wytworzyć w
    piekarniku parę wstawiając naczynie (żaroodporne) z wodą.
    Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika w połowie wysokości. Po
    ok. 5min. wyjmujemy naczynie z gorącą wodą.. Czas pieczenia ok.
    45-50 min. przy stopniowo obniżanej temp. do 150° C.


    Wydajność:
    z 1kg mieszanki otrzymujemy ok. 1,5-1,6 kg doskonałego chleba o
    delikatnym, aromatycznym miękiszu. Wystudzony chleb można pokroić,
    zapakować po kilka kromek i zamrozić. Po rozmrożeniu zachowuje
    wszystkie zalety świeżego.

     



     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach