img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZOWY TOSTOWY - 10 kg + drożdże GRATIS

  • Cena brutto: 147,28 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Mieszanka chlebowa – CHLEB ORKISZ TOSTOWY

     

    Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie tostowego jasnego chleba orkiszowego o niepowtarzalnym smaku i dodatkową zawartością cennych wartości odżywczych. Codzienne spożywanie chleba z orkiszem polepsza samopoczucie i korzystnie wpływa na zdrowie. Taki chleb jest doskonałą alternatywą żywieniową dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne. Polecamy na grzanki i tosty!

     

    SKŁAD: mąka orkiszowa jasna, naturalny suszony zakwas pszenny, sól różowa himalajska, serwatka (z mleka), cukier trzcinowy nierafinowany

     

    Sposób użycia w automacie: wlewamy do automatu 0,3 l wody (300 ml, temp. Ok. 30 °C) z dodajemy 30g oleju lub masła oraz drożdże suche 3 g, a następnie wsypujemy 0,5 kg mieszanki i uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie 1h00min- pieczenie (wystarczy 45min pieczenia, stopień przybrązowienia - jasny, tym bardziej jeżeli będzie używany do robienia grzanek lub tostów). Wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.

     

    Sposób użycia w piekarniku: do miski wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 300 ml letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych lub 3g drożdży instant oraz 30g oleju lub masła. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy o wymiarach ok. 25/11/7 cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 210 °C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne) celem zaparowania. Po ok. 5 min. Od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie. Piec ok 40-50 min (w zależności od piekarnika, tak aby chleb nie był zbyt brązowy, tym bardziej jeżeli będzie używany do robienia grzanek lub tostów ).

     

    Wartość odżywcza w 100 g:

    Wartość energetyczna 1436 kJ / 339 kcal

    Tłuszcz 1,17 g

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g

    Węglowodany 70,95 g

    w tym cukry 1,77 g

    Białko 9,89 g

    Sól 1,39 g

    Błonnik 2,34 g

    Mieszanka chlebowa – CHLEB ORKISZ TOSTOWY

     

    Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie tostowego jasnego chleba orkiszowego o niepowtarzalnym smaku i dodatkową zawartością cennych wartości odżywczych. Codzienne spożywanie chleba z orkiszem polepsza samopoczucie i korzystnie wpływa na zdrowie. Taki chleb jest doskonałą alternatywą żywieniową dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne. Polecamy na grzanki i tosty!

     

    SKŁAD: mąka orkiszowa jasna, naturalny suszony zakwas pszenny, sól różowa himalajska, serwatka (z mleka), cukier trzcinowy nierafinowany

     

    Sposób użycia w automacie: wlewamy do automatu 0,3 l wody (300 ml, temp. Ok. 30 °C) z dodajemy 30g oleju lub masła oraz drożdże suche 4 g, a następnie wsypujemy 0,5 kg mieszanki i uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie 1h00min- pieczenie (wystarczy 45min pieczenia, stopień przybrązowienia - jasny, tym bardziej jeżeli będzie używany do robienia grzanek lub tostów). Wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.

     

    Sposób użycia w piekarniku: do miski wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 300 ml letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży instant oraz 30g oleju lub masła. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie 8 minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy o wymiarach ok. 25/11/7 cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 210 °C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne) celem zaparowania. Po ok. 5 min. Od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie. Piec ok 40-50 min (w zależności od piekarnika, tak aby chleb nie był zbyt brązowy, tym bardziej jeżeli będzie używany do robienia grzanek lub tostów ).

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach