Mieszanka chlebowa - chleb pszenny LITEWSKI - 0.5 kg + drożdże GRATIS !NOWOŚĆ!
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 9,66 zł
Mieszanka chlebowa – chleb pszenny LITEWSKI
Mieszanka chlebowa oparta na
starodawnej recepturze z Kresów Wschodnich. Charakteryzuje się
gorzkawo-słodkim smakiem, ciemnym kolorem miękiszu i niepowtarzalnym
aromatem typowym dla narodowego chleba naszych wschodnich sąsiadów.
Składniki: mąka pszenna chlebowa, mąka pszenna pełnoziarnista, naturalny zakwas pszenny, słód pszenny, słód pszenny palony, przyprawa do chleba litewskiego (melasa
trzcinowa, czarnuszka mielona, kminek mielony, majeranek), sól różowa himalajska
Sposób
użycia w automacie: wsypujemy do automatu 0,5 kg mieszanki
dodajemy 0,3 l wody (300 ml, temp. Ok. 30 °C) oraz drożdże suche
2 g, uruchamiamy piekarnik na programie podstawowym (ok. 3 h).
Sposób
użycia w piekarniku: do miski wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy
320 ml letniej wody, dodajemy 2 g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto
mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie 8 minut na
szybszych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie). Po wymieszaniu
pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na
ok. 20 min. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do
wysmarowanej olejem formy o wymiarach ok. 25/11/7 cm lub dwóch
mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Kiedy ciasto
podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp.
210 °C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą
(żaroodporne). Po ok. 5 min. Od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć
naczynie.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1116 kJ / 262 kcal
Tłuszcz 2,07 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
Węglowodany 65,67 g
w tym cukry 2,04 g
Białko 11,27 g
Sól 1,5 g
Błonnik 5,51 g
INFORMACJA
ALERGENNA
Produkt
zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki
ziemne i inne orzechy, gorczycę, seler, sezam, soję, jajka.