img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa bez mąki – chleb KETO (wysokobiałkowy, niskowęglowodanowy) - 360 g + drożdże GRATIS

  • Cena brutto: 19,90 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Mieszanka chlebowa bez mąki – chleb KETO (wysokobiałkowy, niskowęglowodanowy)

     

    Wyjątkowa kompozycja wysokowartościowego białka, szlachetnych tłuszczy roślinnych z różnorodnych nasion oraz migdałów, soli mineralnych oraz witamin. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białek, chleb wytworzony z tej mieszanki doskonale zaspokaja uczucie głodu. Wysoka zawartość błonnika bambusowego i owsianego wpływa na prawidłową przemianę materii, dobre trawienie oraz obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Jest powoli przyswajany przez organizm nie podnosząc poziomu cukru we krwi. Nie powoduje wzrostu łaknienia i na wiele godzin daje uczucie sytości. Polecany dla osób z nadwagą na diecie ketogenicznej lub Low Carb (niskowęglowodanowej) oraz diabetyków. Chleb o strukturze zwartej, bardzo sycący.

     

    Składniki:

     

    białko pszenne, mielone migdały prażone, błonnik bambusowy, ziarno słonecznika, siemię lniane brązowe i złote, otręby owsiane, nasiona babki płesznik, naturalny suchy zakwas (z pszenicy), sól różowa himalajska + osobno załączone drożdże 4g

     

    Sposób przygotowania chleba w automacie:

    Wlewamy do foremki automatu 0,3 l wody (300 ml, temp. ok. 30 st. C), 1 łyżkę oleju lub masła (10g), wbijamy 1 jajko (50g) i wsypujemy 360 g mieszanki oraz drożdże suche 4 g. Uruchamiamy automat na programie 1h30min – rozczynianie ciasta. Po 30min. wyjmujemy mieszadełka z foremki automatu. Ośki mieszadeł można posmarować tłuszczem. Formujemy łopatką lub dłonią ciasto na kształt wałka lub kuli i pozostawiamy w foremce automatu do zakończenia programu. Następnie włączamy automat na program 1h – pieczenie. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

     

    Sposób przygotowania chleba ręcznie:

    do miski wsypujemy 360g mieszanki, wlewamy 0,3 l wody (300g, temp. ok 30º C) , dodajemy 4 g drożdży instant i jedno jajko (50g). Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota do zagniatania ciasta przez ok. 20 min, pod koniec wyrabiania dodając 1 łyżkę oleju lub masła (10g). Następnie przekładamy ciasto do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem) formy (21x12cm) i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 60 min). Po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 180º C. Dobrze jest wytworzyć w piekarniku parę wodną przez ok. 5 min. Piec ok 50-60 min. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

     

    Z porcji 360g mieszanki otrzymujemy chleb o wadze 720 g.

     

     

    Wartość odżywcza w 100 g suchej mieszanki:

    Wartość energetyczna 1784 kJ / 427 kcal

    Tłuszcz 19 g

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g

    Węglowodany 15 g

    w tym cukry 1,3 g

    Białko 41 g

    Sól 1,4 g

    Błonnik 16 g

     

     

    Wartość odżywcza w 100 g upieczonego chleba (z jajkiem, olejem i drożdżami):

    Wartość energetyczna 985 kJ / 236 kcal

    Tłuszcz 11 g

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g

    Węglowodany 7,8 g

    w tym cukry 0,7 g

    Białko 21 g

    Sól 0,7 g

    Błonnik 8 g

     
     

    Przechowywanie:

    W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu

     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach