img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa bez mąki – chleb KETO OWSIANY (wysokobiałkowy, niskowęglowodanowy) - 400 g + drożdże GRATIS

  • Cena brutto: 12,15 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Mieszanka chlebowa bez mąki – chleb KETO OWSIANY (wysokobiałkowy, niskowęglowodanowy)

     

    Wyjątkowa kompozycja wysokowartościowego białka, szlachetnych tłuszczy roślinnych z różnorodnych nasion oraz błonnika. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białek, chleb wytworzony z tej mieszanki jest lekki jak chmurka lecz doskonale zaspokaja uczucie głodu. Wysoka zawartość błonnika owsianego wpływa na prawidłową przemianę materii, dobre trawienie oraz obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Chleb jest powoli przyswajany przez organizm nie podnosząc poziomu cukru we krwi. Nie powoduje wzrostu łaknienia i na wiele godzin daje uczucie sytości. Polecany dla osób z nadwagą, na diecie ketogenicznej lub Low Carb (niskowęglowodanowej) oraz diabetyków. 

    Chleb o strukturze lekkiej, puszystej, bardzo sycący. Przepis wykonania jest łatwy, a keto chleb upieczony z naszej mieszanki przypadnie do smaku nie tylko tym, którzy są na diecie niskowęglowodanowej.

     

    Składniki:

    białko pszenne, błonnik owsiany, otręby pszenne, siemię lniane złote i brązowe, słonecznik, błonnik owsiany z betaglukanami, sól różowa himalajska + osobno załączone drożdże 8 g

     

    Sposób przygotowania chleba w automacie:

    Wlewamy do foremki automatu 0,2 l wody (200 ml, temp. ok. 30 st. C), 20 g masła, wbijamy 1 jajko (50 g) i wsypujemy 200 g mieszanki oraz drożdże suche 4 g. Uruchamiamy automat na programie 1h30min – rozczynianie ciasta. Po 30min. formujemy łopatką lub dłonią ciasto na kształt wałka lub kuli i pozostawiamy w foremce automatu do zakończenia programu (lub dłużej – ciasto powinno potroić swoją objętość). Następnie włączamy automat na program 1h – pieczenie (wystarczy 45 min). Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

     

    Sposób przygotowania chleba ręcznie:

    do miski wsypujemy 200g mieszanki, wlewamy 0,2 l wody (200 g, temp. ok 30º C) , dodajemy 4 g drożdży instant i jedno jajko (50g). Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota do zagniatania ciasta przez ok. 20 min, pod koniec wyrabiania dodając 20 g masła. Następnie przekładamy ciasto do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem) formy (21x12cm) i pozostawiamy do wyrośnięcia (min.. 60 min - ciasto powinno potroić swoją objętość). Po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 180º C. Dobrze jest wytworzyć w piekarniku parę wodną przez ok. 5 min. Piec ok 40-45 min. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

     

    Z porcji 200g mieszanki otrzymujemy chleb o wadze 470 g (1 opakowanie mieszanki = 2 chleby).

     

     

    Wartość odżywcza w 100 g suchej mieszanki:

    Wartość energetyczna 1491 kJ / 354 kcal

    Tłuszcz 4,9 g

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g

    Węglowodany 15 g

    w tym cukry 0 g

    Białko 54 g

    Sól 1,1 g

    Błonnik 15 g

     

    Wartość odżywcza w 100 g upieczonego chleba (z jajkiem, masłem i drożdżami):

    Wartość energetyczna 825 kJ / 197 kcal

    Tłuszcz 6,5 g

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,9 g

    Węglowodany 6,7 g

    w tym cukry 0,2 g

    Białko 24,5 g

    Sól 0,5 g

    Błonnik 6,6 g

     

    Przechowywanie:

    W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu

     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach