img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa bez mąki – chleb KETO GRYCZANY (wysokobiałkowy, niskowęglowodanowy) - 400 g + drożdże GRATIS

  • Cena brutto: 12,15 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Mieszanka chlebowa bez mąki – chleb KETO GRYCZANY (wysokobiałkowy, niskowęglowodanowy)

     

    Wyjątkowa kompozycja wysokowartościowego białka, szlachetnych tłuszczy roślinnych z różnorodnych nasion oraz błonnika. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białek, chleb wytworzony z tej mieszanki jest lekki jak chmurka lecz doskonale zaspokaja uczucie głodu. Wysoka zawartość błonnika gryczanego i owsianego wpływa na prawidłową przemianę materii, dobre trawienie oraz obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Chleb jest powoli przyswajany przez organizm nie podnosząc poziomu cukru we krwi. Nie powoduje wzrostu łaknienia i na wiele godzin daje uczucie sytości. Polecany dla osób z nadwagą, na diecie ketogenicznej lub Low Carb (niskowęglowodanowej) oraz diabetyków. 

    Chleb o strukturze lekkiej, puszystej, bardzo sycący. Dzięki dodatkowi błonnika gryczanego chleb ma ciekawy kolor i smak, który urozmaica dietę. Przepis wykonania jest łatwy, a keto chleb upieczony z naszej mieszanki przypadnie do smaku nie tylko tym, którzy są na diecie niskowęglowodanowej.

     

    Składniki:

     

    białko pszenne, błonnik gryczany, otręby pszenne, siemię lniane złote i brązowe, słonecznik, błonnik owsiany, błonnik owsiany z betaglukanami, sól różowa himalajska , słód jęczmienny lekko palony + osobno załączone drożdże 8 g

     

    Sposób przygotowania chleba w automacie:

    Wlewamy do foremki automatu 0,2 l wody (200 ml, temp. ok. 30 st. C), 20 g masła, wbijamy 1 jajko (50 g) i wsypujemy 200 g mieszanki oraz drożdże suche 4 g. Uruchamiamy automat na programie 1h30min – rozczynianie ciasta. Po 30min. formujemy łopatką lub dłonią ciasto na kształt wałka lub kuli i pozostawiamy w foremce automatu do zakończenia programu (lub dłużej – ciasto powinno potroić swoją objętość). Następnie włączamy automat na program 1h – pieczenie (wystarczy 45 min). Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

     

    Sposób przygotowania chleba ręcznie:

    do miski wsypujemy 200g mieszanki, wlewamy 0,2 l wody (200 g, temp. ok 30º C) , dodajemy 4 g drożdży instant i jedno jajko (50g). Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota do zagniatania ciasta przez ok. 20 min, pod koniec wyrabiania dodając 20 g masła. Następnie przekładamy ciasto do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem) formy (21x12cm) i pozostawiamy do wyrośnięcia (min.. 60 min - ciasto powinno potroić swoją objętość). Po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. ok 180º C. Dobrze jest wytworzyć w piekarniku parę wodną przez ok. 5 min. Piec ok 40-45 min. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

     

    Z porcji 200g mieszanki otrzymujemy chleb o wadze 470 g (1 opakowanie mieszanki = 2 chleby).

     

    Wartość odżywcza w 100 g suchej mieszanki:

     

    Wartość energetyczna 1489 kJ / 354 kcal

    Tłuszcz 4,9 g

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g

    Węglowodany 16 g

    w tym cukry 0 g

    Białko 54 g

    Sól 1,3 g

    Błonnik 15 g

     

     

    Wartość odżywcza w 100 g upieczonego chleba (z jajkiem, masłem i drożdżami):

    Wartość energetyczna 830 kJ / 197 kcal

    Tłuszcz 6,5 g

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,9 g

    Węglowodany 6,7 g

    w tym cukry 0,2 g

    Białko 24 g

    Sól 0,6 g

    Błonnik 6,6 g

     
     

    Przechowywanie:

    W zamkniętym, suchym, chłodnym pomieszczeniu

     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach