img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Soczewica czarna Beluga 400g BIO

  • Cena brutto: 14,52 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Ekologiczna soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy. Ceniona szczególnie w krajach Bliskiego Wschodu. Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna. Beluga jest niezwykle pożywna i smaczna. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Nie wymaga wcześniejszego namaczania. Przed gotowaniem soczewicę czarną należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.

     

    Sposób przygotowania:

    Uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 45 min. Posolić pod koniec gotowania.

     

    Wartość odżywcza w 100 g:

    Wartość energetyczna - 1241 kJ / 296 kcal

    Tłuszcz - 1,1 g,

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g

    Węglowodany - 30 g,

    w tym cukry - 2,0 g

    Białko - 26 g

    Sól - 0,02 g

     

    Waga: 400g

     

    Przepis na danie z soczewicą czarną:

    Składniki:

    200 g soczewicy czarnej Beluga

    puszka mleka kokosowego

    3 łyżki curry

    2 łyżki papryki ostrej

    3 ząbki czosnku

    2 łyżki imbiru

    łyżka pieprzu kajeńskiego

    garść orzechów nerkowca

    sól

    łyżka oleju kokosowego

     

    Sposób przygotowania:

    Soczewicę czarną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy przez ok. 25 min. Solimy dopiero w momencie jak soczewica będzie miękka, odsączamy. Przyprawy oraz posiekany czosnek dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym przez ok. 3 min. Następnie wrzucamy soczewicę oraz orzechy nerkowca, zalewamy całość mlekiem kokosowym. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Danie doskonale pasuje do ryżu ugotowanego wcześniej na sypko.

     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach