Ekologiczna soczewica czarna Beluga to jedna z ciekawszych odmian soczewicy. Ceniona szczególnie w krajach Bliskiego Wschodu. Nazwa Beluga nawiązuje do kawioru, do którego soczewica czarna jest bardzo podobna. Beluga jest niezwykle pożywna i smaczna. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Nie wymaga wcześniejszego namaczania. Przed gotowaniem soczewicę czarną należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
Sposób przygotowania:
Uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 45 min. Posolić pod koniec gotowania.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 1241 kJ / 296 kcal
Tłuszcz - 1,1 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g
Węglowodany - 30 g,
w tym cukry - 2,0 g
Białko - 26 g
Sól - 0,02 g
Waga: 400g
Przepis na danie z soczewicą czarną:
Składniki:
200 g soczewicy czarnej Beluga
puszka mleka kokosowego
3 łyżki curry
2 łyżki papryki ostrej
3 ząbki czosnku
2 łyżki imbiru
łyżka pieprzu kajeńskiego
garść orzechów nerkowca
sól
łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Soczewicę czarną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy przez ok. 25 min. Solimy dopiero w momencie jak soczewica będzie miękka, odsączamy. Przyprawy oraz posiekany czosnek dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym przez ok. 3 min. Następnie wrzucamy soczewicę oraz orzechy nerkowca, zalewamy całość mlekiem kokosowym. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Danie doskonale pasuje do ryżu ugotowanego wcześniej na sypko.