Kasza jaglana BogutynMłyn - 0.5 kg BIO
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 6,00 zł
Kasza jaglana jest łatwo strawna i odżywcza. To bardzo dobre źródło witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny, kwasu pantotenowego). W przeciwieństwie do większości kasz, jaglanka ma działanie zasadotwórcze, czyli pozwala normalizować równowagę kwasowo-zasadową, która w przypadku spożycia dużej ilości np. mięsa, często prowadzi do niekorzystnego z punktu widzenia zdrowotnego zakwaszenia.
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby cierpiące na celiakię. Ponadto zmniejsza stan zapalny błon śluzowych. Zawiera także właściwy stosunek kwasów tłuszczowych, co pozwala na zwiększone generowanie korzystnego cholesterolu, a zmniejszone tego szkodliwego. Zawarte w niej antyoksydanty pozwalają na redukcję występowania niekorzystnych wolnych rodników.
Może być spożywana jako dodatek do mięs, warzyw, owoców i strączków, będąc podstawowym źródłem węglowodanów w racji pokarmowej. Popularna jest także na słodko oraz jako składnik sałatek. Przygotowuje się ją poprzez gotowanie z wodą z dodatkiem tłuszczu lub mleka.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1514 kJ / 358 kcal
Tłuszcz - 3,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,9 g
Węglowodany - 69 g, w tym cukry - 1,4 g
Białko - 9,8 g
Sól - 0 g
Błonnik 3,2 g