img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

PO 4 LATACH PRZERWY DO SKLEPU POWRÓCIŁY PRODUKTY FIRMY AMANPRANA

img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB św. HILDEGARDY z orkiszu odmiany SCHWABENKORN - 1 kg + drożdże GRATIS

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 15,84 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.

     

    Mieszanka chlebowa : Orkisz Hildegarda

     

      Mieszanka  z ziaren orkiszu w czystej niezmodyfikowanej postaci, uprawianych bez  używania sztucznych nawozów i chemicznych oprysków. Chleb wytworzony z  tak wyjątkowego ziarna posiada niezwykłe walory zdrowotne i smakowe.  Delikatny kwaskowy smak oraz subtelny aromat uzyskano w wyniku  naturalnej fermentacji orkiszu.

     

    Skład mieszanki : (produkty  orkiszowe – 58%) mąka orkiszowa pełnoziarnista, płatki orkiszowe,  ziarna słonecznika, mąka słodowa, naturalny zakwas orkiszowy, mąka  pszenna i żytnia, płatki ziemniaczane, płatki ryżowe, sproszkowany  jogurt i maślanka, sproszkowane jabłko i białko, kwas jabłkowy, cukier,  sól

     

    (Można dodać przyprawy św. Hildegardy: płaską łyżeczkę bertramu i galgantu oraz łyżeczkę miodu lub syropu orkiszowego)

     

     

     

     

     

    Warunki przechowywania: chłodne (6-20° C), suche (wilgotność 40-60%) i przewiewne miejsce w opakowaniu zamkniętym.

     

    Sposób przygotowania w automacie:

     

    Wlewamy  do foremki automatu 0,33 l wody (330 ml; temp. 30° C). Wsypujemy 0,5kg  mieszanki Orkisz Hildegarda. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2 g  drożdży instant. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta (po ostatnim zamieszaniu ciasta można wyjąć z automatu przy pomocy łyżki łopatki mieszające). Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie 1h00min- pieczenie (wystarczy 45min pieczenia). Po upieczeniu wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.

     

    Sposób przygotowania ręczny do pieczenia w piekarniku:

     

    Do  miski wsypujemy 0,5kg mieszanki Orkisz Hildegarda. Wlewamy 0,33 l (330  ml) wody o temp. ok. 30° C. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2g drożdży  instant. Wyrabiamy ciasto robotem przez 8-10min. na wolnych obrotach  (ciasto można wyrabiać ręcznie łopatką), temperatura ciasta 27-28° C.  Odstawiamy ciasto (przykryte) na 30 min. w ciepłe miejsce (temp. 27-30°  C) do wstępnego wyrośnięcia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej  podłużnej foremki i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na ok. 40-50 min.  (temp. 27-30° C). Piekarnik nagrzewamy do temp. 210° C (z termoobiegiem  180° C), dobrze jest przed włożeniem foremek z ciastem wytworzyć w  piekarniku parę wstawiając naczynie (żaroodporne) z wodą. Wkładamy  foremkę z ciastem do piekarnika w połowie wysokości. Po ok. 5min.  wyjmujemy naczynie z gorącą wodą. Czas pieczenia ok. 45-50 min. przy  stopniowo obniżanej temp. do 150° C.

     

    Wydajność: z  1kg mieszanki otrzymujemy ok. 1,5-1,6 kg doskonałego chleba o  delikatnym, aromatycznym miękiszu. Wystudzony chleb można pokroić,  zapakować po kilka kromek i zamrozić. Po rozmrożeniu zachowuje wszystkie  zalety świeżego.

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach