Mieszanka chlebowa - CHLEB PURPURAT (purpurowy) - 2,5 kg + drożdże GRATIS
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 34,10 zł
UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.
Chleb
pełnoziarnisty z pszenicy Purpur - opakowanie 2,5 kg
Chleb pełnoziarnisty z pszenicy purpur uprawianej tylko
w Nowej Zelandii (Australia i Oceania) w klimacie oceanicznym jest
wyjątkowy w swoim składzie, smaku i oddziaływaniu na ludzki
organizm. Pszenica purpur nigdy nie była wykorzystywana na dużą
skalę, dlatego też przez stulecia, aż do dnia dzisiejszego,
pozostała w swej oryginalnej, niezmodyfikowanej postaci. Ziarna
pszenicy posiadają purpurowy kolor, który widoczny jest
również w chlebie nadając mu charakterystyczny purpurowy
ton. Kolor pszenicy spowodowany jest antocyjanami zawartymi w okrywie
owocowo-nasiennej ziarna. To właśnie antocyjany chronią w
naturalny sposób ludzkie komórki. Działają
antyutleniająco przez co neutralizują wolne rodniki, które
to powodują starzenie się ludzkich komórek. Chleb purpurat
jest chlebem pełnoziarnistym a więc wszystkie wartościowe
składniki jak np. błonniki balastowe oraz antocyjany, zawarte są
również w chlebie. Chleb purpurat wyróżnia się
soczystym miękkiszem i długotrwałą świeżością. Smak pszenicy
purpur podkreślony jest przez dodanie ziaren soji, dyni, orzechów
włoskich oraz mąki orkiszowej.
Skład mieszanki chlebowej Purpurat: mąka z
pełnego przemiału purpurowej pszenicy purpur, mąka żytnia z
pełnego przemiału, mąka orkiszowa jasna, zakwas żytni, łamane
ziarno soi, nasiona dyni, orzechy włoskie, cukier, sól,
stabilizator - guma guar (wyciąg z nasion drzewa rosnącego w Indiach i Pakistanie)
100g mieszanki zawiera:
wartość energetyczna – ok. 317,9 kcal (1342 kJ)
tłuszcze – 7,3 gr w tym 1,3 gr kwasy nienasycone
białko – ok 14,1 gr
węglowodany – 48,6 gr w tym cukier ok 3,2 gr
błonnik – 11,8 gr
Sposób
przygotowania w automacie:
Wlewamy do foremki
automatu 0,47 l wody (470 ml; temp. 30° C). Wsypujemy 0,5kg
mieszanki purpurat. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2 g drożdży
instant. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie
ciasta. Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie
1h00min- pieczenie. Wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.
UWAGA ! Mieszanka nie nadaje się do automatów Clatronic ze względu na brak właściwego programu !!
Sposób
przygotowania ręczny do pieczenia w piekarniku:
Do
miski wsypujemy 0,5kg mieszanki purpurat. Wlewamy 0,47 l (470 ml)
wody o temp. ok. 30° C. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2g
drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem 8-10min. na wolnych
obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie łopatką), temperatura
ciasta 27-28° C. Odstawiamy ciasto (przykryte) na 30 min. w
ciepłe miejsce (temp. 27-30° C). Przekładamy ciasto do
podłużnej foremki, ciasto ma dość luźną konsystencję.
Odstawiamy pod przykryciem jeszcze na ok. 30-40 min. (temp. 27-30°
C). Piekarnik nagrzewamy do temp. 210° C (z termoobiegiem 180°
C), dobrze jest przed włożeniem foremek z ciastem wytworzyć w
piekarniku parę wstawiając naczynie (żaroodporne) z wodą.
Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika w połowie wysokości. Po
ok. 5min. wyjmujemy naczynie z gorącą wodą.. Czas pieczenia ok.
45-50 min. przy stopniowo obniżanej temp. do 150° C.
Wydajność: z 1kg mieszanki otrzymujemy ok.
1,7-1,8 kg doskonałego pełnoziarnistego chleba o delikatnym,
aromatycznym miękiszu. Wystudzony chleb można pokroić, zapakować
po kilka kromek i zamrozić. Po rozmrożeniu zachowuje wszystkie
zalety świeżego.
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)