img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ SAXONY (saksoński) - 2,5 kg + drożdże GRATIS

  • Cena brutto: 50,70 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Mieszanka chlebowa - chleb orkisz SAXONY


    Niezwykła mieszanka, która powstała z połączenia starych, tradycyjnych receptur włoskich i niemieckich przy zastosowaniu mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Smak chleba podkreślony jest poprzez dodanie doskonale skomponowanych pod względem zdrowotnym wielu ziaren zbożowych i nasion.

    Skład:

    pełnoziarnista mąka z pszenicy orkiszowej (70%), płatki owsiane, mieszanka płatków zbożowych (z pszenicy orkiszowej, żytnie, pszenne), słonecznik, siemię lniane, ziarno prosa, pełne mleko w proszku, naturalny zakwas pszenny, ciemny cukier trzcinowy, mąka słodowa (z pszenicy), mak, sól różowa himalajska

     

     

    Z 1kg mieszanki otrzymujemy ok. 1,5-1,6 kg doskonałego chleba o delikatnym, aromatycznym miękiszu. Wystudzony chleb można pokroić, zapakować po kilka kromek i zamrozić. Po rozmrożeniu zachowuje wszystkie zalety świeżego.

     

    Sposób przygotowania:

     

    Automat do wypieku chleba:

    Wlewamy do foremki automatu 0,3 l wody (300 ml; temp. 30° C). Wsypujemy 0,5kg mieszanki. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2 g drożdży instant. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu tego programu włączamy automat na programie 1h00min- pieczenie. Po ostatnim zamieszaniu ciasta można wyjąć z automatu przy pomocy łyżki łopatki mieszające. Po upieczeniu wyjmujemy gotowy chleb z foremki automatu.

     

     

    Sposób ręczny do pieczenia w piekarniku:

    Do miski wsypujemy 0,5kg mieszanki. Wlewamy 0,30 l (300 ml) wody o temp. ok. 30° C. Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 2g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem 8-10min. na wolnych obrotach (ciasto można wyrabiać ręcznie łopatką), temperatura ciasta 27-28° C. Odstawiamy ciasto (przykryte) na 30 min. w ciepłe miejsce (temp. 27-30° C). Przekładamy ciasto do podłużnej foremki, ciasto ma dość luźną konsystencję. Odstawiamy pod przykryciem jeszcze na ok. 30-40 min. (temp. 27-30° C). Piekarnik nagrzewamy do temp. 210° C (z termoobiegiem 180° C), dobrze jest przed włożeniem foremek z ciastem wytworzyć w piekarniku parę wstawiając naczynie (żaroodporne) z wodą. Wkładamy foremkę z ciastem do piekarnika w połowie wysokości. Po ok. 5min. wyjmujemy naczynie z gorącą wodą. Czas pieczenia ok. 45-50 min. przy stopniowo obniżanej temp. do 150° C.



    Wartość odżywcza w 100 g:

    Wartość energetyczna 1524 kJ / 361 kcal

    Tłuszcz 6,11 g

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,78 g

    Węglowodany 61,82 g

    w tym cukry 2,65 g

    Białko 11,77 g

    Sól 1,96 g

    Błonnik 5,78 g



    INFORMACJA ALERGENNA

     

    Produkt
    zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki
    ziemne i inne orzechy, gorczycę, seler, sezam, soję, jajka.

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach