img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

PO 4 LATACH PRZERWY DO SKLEPU POWRÓCIŁY PRODUKTY FIRMY AMANPRANA

img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ DYNIA - 10 kg + drożdże GRATIS

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 98,78 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.

    Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy, bardzo popularną w
    średniowieczu, która na przestrzeni wieków została zastąpiona gatunkami
    wydajniejszymi i łatwiejszymi w uprawie. Obecnie obserwujemy powrót
    orkiszu do naszej diety ze względu na jego korzystny wpływ na organizm
    człowieka. Dzięki starodawnej recepturze powstał wyjątkowy, smaczny
    chleb polecany dla osób dbających o zdrowie, chcących zachować
    witalność przez długie lata.




    ZALETY :



    - prostota wytwarzania i długa świeżość chleba



    - połączenie niepowtarzalnego smaku i doskonałych wartości wypiekowych



    - wysoka wartość odżywcza gotowych wyrobów



    - doskonała alternatywa żywieniowa dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne



    OPIS :


    Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie chleba
    orkiszowego o niepowtarzalnym smaku i przedłużonym okresie świeżości
    konsumpcyjnej.



    Skład : mąka orkiszowa pełnoziarnista (50%), pestki z dyni (20%), mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, sól



    Producent : Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn



    Data ważności : 6 mcy




    Sposób użycia w automacie : wsypujemy do automatu 0.5 kg
    mieszanki, dodajemy 0.3 l wody (300 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe
    suche 1 g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)




    Sposób użycia w piekarniku : do miski wsypujemy 500 g
    mieszanki, wlewamy 0,32 l letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych
    lub 1-2 g drożdzy instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na
    wolnych obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach (ciasto
    można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod
    przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu
    wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy
    wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do
    wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość
    wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C.
    Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok.
    5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.



    Z 10 kg mieszanki otrzymujemy 20 chlebów po ok. 0.8 kg
    (Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)



    użyta mąka orkiszowa w mieszance to odmiana orkiszu ÖKO-10® SPELT /T. aestivum L. em.
    Thell. ssp. spelta (L.) Thell.

    ÖKO-10®

     

     

    Historia uprawy orkiszu ÖKO-10®
    /T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell./ jest bardzo długa
    ale podczas ostatnich 70-80 lat nie była wykorzystywana przez
    rolników. Nasiona pozostały tylko w roślinnych bankach
    genów.

     

     

    Odmiana ÖKO-10®
    wychodowana została z wyselekcjowanego materiału pochodzącego z
    banku genów. Hodowle rozpoczęto w roku 1995 a oficjalnie
    zarejstrowana została w roku 1998.


     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach