Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ 50% - 10 kg + drożdże GRATIS
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 85,35 zł
UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.
Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy, bardzo popularną w
średniowieczu, która na przestrzeni wieków została zastąpiona gatunkami
wydajniejszymi i łatwiejszymi w uprawie. Obecnie obserwujemy powrót
orkiszu do naszej diety ze względu na jego korzystny wpływ na organizm
człowieka. Dzięki starodawnej recepturze powstał wyjątkowy, smaczny
chleb polecany dla osób dbających o zdrowie, chcących zachować
witalność przez długie lata.
ZALETY :
- prostota wytwarzania i długa świeżość chleba
- połączenie niepowtarzalnego smaku i doskonałych wartości wypiekowych
- wysoka wartość odżywcza gotowych wyrobów
- doskonała alternatywa żywieniowa dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne
OPIS :
Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie chleba
orkiszowego o niepowtarzalnym smaku i przedłużonym okresie świeżości
konsumpcyjnej.
Skład : mąka orkiszowa pełnoziarnista (50%), mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, sól
Producent : Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn
Data ważności : 6 mcy
Sposób użycia w automacie : wsypujemy do automatu 0.5 kg
mieszanki, dodajemy 0.3 l wody (300 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe
suche 1 g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)
Sposób użycia w piekarniku : do miski wsypujemy 500 g
mieszanki, wlewamy 0,32 l letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych
lub 1-2 g drożdzy instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na
wolnych obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach (ciasto
można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod
przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu
wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy
wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do
wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość
wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C.
Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok.
5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.
Z 10 kg mieszanki otrzymujemy 20 chlebów po ok. 0.8 kg
(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)
użyta mąka orkiszowa w mieszance to odmiana orkiszu ÖKO-10® SPELT /T. aestivum L. em.
Thell. ssp. spelta (L.) Thell.
ÖKO-10®
Historia uprawy orkiszu ÖKO-10®
/T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell./ jest bardzo długa
ale podczas ostatnich 70-80 lat nie była wykorzystywana przez
rolników. Nasiona pozostały tylko w roślinnych bankach
genów.
Odmiana ÖKO-10®
wychodowana została z wyselekcjowanego materiału pochodzącego z
banku genów. Hodowle rozpoczęto w roku 1995 a oficjalnie
zarejstrowana została w roku 1998.