Sklep jest nową platformą. Konta założone między 2006 a 2017 rokiem należy założyć ponownie.
Ceny zostały obniżone od 12% do 20% na wszystkich produktach w sklepie, ale jednocześnie nie udzielamy już rabatów.
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ 50% - 10 kg + drożdże GRATIS

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 73,90 zł
szt.

UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.

Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy, bardzo popularną w
średniowieczu, która na przestrzeni wieków została zastąpiona gatunkami
wydajniejszymi i łatwiejszymi w uprawie. Obecnie obserwujemy powrót
orkiszu do naszej diety ze względu na jego korzystny wpływ na organizm
człowieka. Dzięki starodawnej recepturze powstał wyjątkowy, smaczny
chleb polecany dla osób dbających o zdrowie, chcących zachować
witalność przez długie lata.


ZALETY :

- prostota wytwarzania i długa świeżość chleba

- połączenie niepowtarzalnego smaku i doskonałych wartości wypiekowych

- wysoka wartość odżywcza gotowych wyrobów

- doskonała alternatywa żywieniowa dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne

OPIS :


Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie chleba
orkiszowego o niepowtarzalnym smaku i przedłużonym okresie świeżości
konsumpcyjnej.



Skład : mąka orkiszowa pełnoziarnista (50%), mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas, sól



Producent : Młyn Gospodarczy Paweł Bogutyn



Data ważności : 6 mcy


Sposób użycia w automacie : wsypujemy do automatu 0.5 kg
mieszanki, dodajemy 0.3 l wody (300 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe
suche 1 g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)


Sposób użycia w piekarniku : do miski wsypujemy 500 g
mieszanki, wlewamy 0,32 l letniej wody, dodajemy 15 g drożdży świeżych
lub 1-2 g drożdzy instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na
wolnych obrotach, następnie ok. 8 minut na szybszych obrotach (ciasto
można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod
przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu
wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy
wymiarach ok. 25/11/7cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do
wyrośnięcia na ok. 60 minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość
wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C.
Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok.
5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.



Z 10 kg mieszanki otrzymujemy 20 chlebów po ok. 0.8 kg

(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)

użyta mąka orkiszowa w mieszance to odmiana orkiszu ÖKO-10® SPELT /T. aestivum L. em.
Thell. ssp. spelta (L.) Thell.

 

ÖKO-10®

 

Historia uprawy orkiszu ÖKO-10®
/T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell./ jest bardzo długa
ale podczas ostatnich 70-80 lat nie była wykorzystywana przez
rolników. Nasiona pozostały tylko w roślinnych bankach
genów.

 

 

 

Odmiana ÖKO-10®
wychodowana została z wyselekcjowanego materiału pochodzącego z
banku genów. Hodowle rozpoczęto w roku 1995 a oficjalnie
zarejstrowana została w roku 1998.




 

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img