img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00

 

!!! URODZINY BOGUTYN MŁYN !!!

RABAT  15%  NA  WSZYSTKO

KOD RABATOWY: URODZINY

*PROMOCJA TRWA OD 24.06 DO 30.06.2022

 

img
PRODUCENT:

Mąka żytnia typ 2000 pełnoziarnista (RAZOWA) - 5 kg

  • Cena brutto: 29,00 zł
  • 5,80 zł za kilogram
szt.
  • Dodaj do mojej listy

     

    Mąka żytnia razowa typ 2000 powstaje w wyniku przemiału pełnego ziarna żyta. Oznacza to, że posiada maksymalną ilość wartości odżywczych zawartych w zbożu. Mąka żytnia razowa to świetna podstawa domowego zakwasu, zdrowych makaronów i ciasta na pierogi. Doskonale nadaje się zwłaszcza do wypieku wartościowego chleba, bułek czy ciasteczek. Mąka żytnia razowa 2000 sprawdzi się też jako składnik fit wypieków, np. ciasta marchewkowego.

    Wartość odżywcza w 100g:

    Wartość energetyczna: 1260kJ/ 301 kcal

    Tłuszcz: 2,2g

        - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4g

    Węglowodany: 74g

        - w tym cukry: 2,5g

    Błonnik: 12,8g

    Białko: 8,1g

    Sól < 0,01g



    Przepis na zakwas naturalny - żytni


    Składniki :

    40 dag razowej mąki żytniej typ 2000, 400 ml wody

    Sposób wykonania:


    1. 10 dag mąki przeznaczonej na rozczyn wymieszać ze 100 ml ciepłej (ok. 40C) wody, przykryć ściereczką i pozostawić na 24 h w temp. pokojowej ok.25 C

    2. Kolejna porcję 10 dag mąki wymieszać ze 100 ml ciepłej wody i dodać do zaczynu z poprzedniej doby (który ma już lekko kwaśny zapach), wymieszać i nakryć ściereczką. Znów pozostawić w temp. pokojowej na ok.24 h

    3.Do powstałego zaczynu wmieszać 20 dag mąki roztrzepanej w 200 ml wody o temp. 40C, nakryć ściereczką i pozostawić na kolejne 24 godziny


    Gotowy zakwas powinien być od razu użyty do wypieku chleba. Z przygotowanego zaczynu należy ująć dwie porcje po 5 dag i zamrozić, aby można było go użyć do następnych wypieków.



     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach