Sklep jest nową platformą. Konta założone między 2006 a 2017 rokiem należy założyć ponownie.
Ceny zostały obniżone od 12% do 20% na wszystkich produktach w sklepie, ale jednocześnie nie udzielamy już rabatów.
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

Mąka żytnia typ 2000 pełnoziarnista (RAZOWA) - 2,5 kg

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn
  • Skład:
    mąka
    żytnia
    100%

     



     

    INFORMACJA
    ALERGENNA

     

    Produkt
    zawiera alergen:
    gluten.
    Może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

    Mąka żytnia typ 2000 razowa pełnoziarnista - 2,5 kg
    Zastosowanie : pieczywo pełnoziarniste żytnie i mieszane
    Wartości odżywcze w 100g mąki żytniej typ 2000:
    kcal - 348
    węglowodany -
    74,2g
    białko - 7,9g
    tłuszcz - 2,2g

    Dlaczego warto kupować produkty pełnoziarniste ?

    Przetworzone produkty zbożowe są źródłem wielu składników odżywczych,
    jednak produkty pełnoziarniste są zdrowsze. Proces mielenia zamienia
    ziarno w mąkę pełnoziarnistą lub przetworzone produkty. Mąka
    pełnoziarnista zawiera wszystkie składniki, które zawiera ziarno,
    podczas gdy mąka przetworzona (sypka, pszenna) traci pewne składniki.
    Podczas procesu rafinacji, ziarno traci część błonnika, witamin,
    minerałów oraz przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Jako że produkty
    pełnoziarniste zawierają większe ilości błonnika, witamin, minerałów i
    antyoksydantów niż produkty podlegające procesowi rafinacji, zaleca się
    ich częstsze spożywanie.


    Przepis na zakwas naturalny - żytni

    Składniki : 40 dag razowej mąki żytniej typ 2000, 400 ml wody

    Sposób wykonania , zakwas najlepiej przygotować etapami :


    1.10 dag mąki przeznaczonej na rozczyn wymieszać ze 100 ml ciepłej (ok
    40C) wody, przykryć ściereczką i pozostawić na 24 h w temp. pokojowej
    ok 25 C



    2.kolejna porcję 10 dag mąki wymieszać ze 100 ml ciepłej wody i dodać
    do zaczynu z poprzedniej doby (który ma już lekko kwaśny zapach),
    wymieszać i nakryć sciereczką. Znów pozostawić w temp. pokojowej na ok
    24 h



    3.do powstałego zaczynu wmieszać 20 dag mąki roztrzepanej w 200 ml wody
    o temp. 40 C, nakryć ściereczką i pozostawić na kolejne 24 godziny



    Gotowy zakwas powinien być odrazu użyty do wypieku chleba. Z
    przygotowanego zaczynu należy ująć dwie porcje po 5 dag i zamrozić, aby
    można było go użyć do następnych wypieków.



    Chleb żytni staropolski parzony

     

     

     

    3 bochenki po 25 kromek, 1 kromka zawiera : 82 kcal, 1.8 gr
    białka, 1 g tłuszczu, 4.7 mg cholesterolu, 1.9 gr błonnika

     

     

     

    Składniki : 2 kg mąki żytniej 2000, łyżka kminku, łyżka
    czarnuszki, 2-3 łyżki zsiadłego mleka lub kefiru, łyżka soli

     

    Do brytfanki : 3 łyżki oleju, 3 łyżki mąki

     

     

     

    Sposób wykonania :

     

     

     

    Przygotować rozczyn : w słoiku typu twist wymieszać tyle mąki
    żytniej z wodą aby powstała gęsta papka, dodać 2 łyżki zsiadłego mleka lub
    kefiru żeby przyspeszyć fermentację. Słoik zakręcić i na 2 dni pozostawić w
    cieple. Co jakiś czas mieszać zawartość, po czym ponownie zamknąć słój. W
    trzecim dniu gdy papka pachnie już kwaśno, wlać jeszcze pół szklanki ciepłej
    wody i tyle mąki, aby znów powstała gęsta papka. Słój zamknąć i pozostawić w
    cieple, a następnego dnia można już używać rozczynu.

     

     

     

    Do miski wsypać 4 szklanki przesianej mąki, wlać 3.5 szklanki
    wrzątku i dokładnie wymieszać, aby zaparzyła się cała użyta mąka. Ściereczką
    przykryć ciasto i pozostawić na 2-3 godziny w cieple. Później do zaparzonej mąki
    dodać rozczyn wymieszany z połową szklanki ciepłej wody (ilość wody zależy od
    stopnia suchości mąki), energetycznie roztrzepując drewnianą łyżką. Wierzch
    ciasta posypać mąką, aby ciasto nie wysychało, nakryć sciereczką miskę i na
    18-20 godzin pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie stopniowo wsypywać
    resztę mąki, mieszając jednocześnie dużą drewnianą łyżką. Dodać kminek,
    czarnuszkę oraz sól. Wyrobić ciasto bardzo starannie i odstawić do wyrośnięcia
    na 40-50 min.

     

     

     

    Długie wysokie brytfanki o szerokości ok 14 cm wysmarować
    olejem i oprószyć mąką. Ciasto włożyć do 2/3 wysokości brytfanek, wyrównać
    powierznię i odstawić na 20 min. Posmarować za pomocą pędzelka letnią wodą i
    piec około godziny na środkowej półce piekarnika nagrzanego do temperatury 210
    C. Patyczkiem sprawdzić, czy chleb jest już upieczony i przed wyjęciem z
    piekarnika jeszcze raz posmarować letnią wodą. Upieczony chleb pozostawić w
    cieple aby powoli ostygł, później może być przechowywany w chłodnym
    pomieszczeniu.
  • Cena brutto: 8,10 zł
szt.
img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img