Sklep jest nową platformą. Konta założone między 2006 a 2017 rokiem należy założyć ponownie.
Ceny zostały obniżone od 12% do 20% na wszystkich produktach w sklepie, ale jednocześnie nie udzielamy już rabatów.
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

Mąka orkiszowa ECCO typ 3000 z pełnego przemiału - 10 kg

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn

  • Mąka orkiszowa ECCO 3000 pełnoziarnista z pełnego przemiału - opakowanie 10 kg

    Zastosowanie : pieczywo pełnoziarniste

    Mąka z orkiszu, przez wiele lat orkisz
    uprawiano w całej Europie. Z powodu wysokich kosztów uprawa orkiszu
    została praktycznie zaniechana w Wielkiej Brytanii przed II wojną
    światową, ale od kilku lat zainteresowanie tym zbożem rośnie, zwłaszcza
    że coraz więcej farmerów prowadzących gospodarstwa ekologiczne
    poszukuje roślin odpornych na choroby. Orkisz należy do tej samej
    rodziny, co zwykła pszenica, ale ma inną strukturę genetyczną i w
    związku z tym jego ziarno zawiera nieco więcej białek, witamin i
    składników mineralnych. Mąka z orkiszu nadaje się idealnie do wypieku,
    a upieczony z niej chleb jest smaczny i nie kruszy się.

    Odmiana orkiszu : ÖKO-10Ÿ

    Skład: mąka orkiszowa 100%



    INFORMACJA
    ALERGENNA

     

    Produkt
    zawiera alergen: gluten. Może zawierać alergeny: orzeszki
    ziemne i inne orzechy, sezam, soję.

     

    Historia uprawy orkiszu ÖKO-10Ÿ
    /T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell./ jest bardzo długa
    ale podczas ostatnich 70-80 lat nie była wykorzystywana przez
    rolników. Nasiona pozostały tylko w roślinnych bankach
    genów.

    Odmiana ÖKO-10Ÿ
    wychodowana została z wyselekcjowanego materiału pochodzącego z
    banku genów. Hodowle rozpoczęto w roku 1995 a oficjalnie
    zarejstrowana została w roku 1998.

    "Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa
    rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i
    łagodniejszy niż inne ziarna (...) Orkisz prowadzi do dobrej krwi,
    daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia...", pisze
    przeorka klasztoru Benedyktynów, mistyczka XII wieku,
    Hildergard von Bingen. Wymienia ona dokładnie 17 zalet
    orkiszu.

    Niewiele z nich stało się do tej pory tematem badań
    naukowych, tylko nieznaczna część potwierdzona została jako
    prawdziwe, co nie znaczy, że reszta jest tylko legendą. Brak
    zainteresowania orkiszem spowodowany został m.in. masową produkcją
    pszenicy, zwłaszcza tej zwyczajnej (t.vulgare) ; doba
    uprzemysłowienia ma to do siebie, że preferuje masę i nie po raz
    pierwszy - należy przypuszczać, że i nie ostatni - jakość
    ustąpiła ilości. Z korzyścią dla orkiszu. Zapomniany oparł się
    bowiem zabiegom uszlachetniającym agrobiznesu mającym na celu
    ulepszenie jego zbieralności, przyswajalności nawozów
    sztucznych, usprawnienia jego maszynowej przerabialności itd., a
    obecnie odporności na superhebicydy przez zmianę struktury
    genetycznej.

    Orkisz jest jednym z najmniej wymagających zbóż,
    jest odpornym na warunki pogodowe, stabilnym zbożem, dającym się
    dobrze uprawiać na ubogich, kamienistych glebach aż do wysokości
    1500m n.p.m.. W związku z jego niewielkim zapotrzebowaniem na azot,
    uprawiany może być bez problemu na terenach ochrony wód.

    Orkisz
    zawiera w swoim składzie 56% skrobii, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu
    i 2% składników minieralnych. Szczególnie ważne obok
    dużej zawartości białka, w którym - co najmniej w ilościach
    śladowych -, zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy
    i przyjaznych dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy
    tłuszczowe, są składniki mineralne i witaminy. Orkisz zawiera ich
    więcej niż jakiekolwiek inne pszeniczne ziarno. Dla piekarzy jest
    orkisz prawdziwym darem w związku z jego wysoką zawartością
    kleju, dzięki któremu wypiekać można "wyjątkowo dobry
    chleb o charakterystycznym, orzechowym aromacie"
    (Koenig).

    Dojrzały orkisz zawiera znacznie ilości kwasu
    krzemowego, który roślina wyciąga z mineralnych gleb. Kwas
    krzemowy jest ważny dla skóry, włosów i paznokci i rozjaśnia umysł wzmacniając aktywność mózgu i
    koncentrację. Cynk w orkiszu jest uznanym terapeutykiem wątroby.

     

    Odporność na warunki atmosferyczne, brak wymogów i duże
    walory odżywcze kwalifikowały orkisz w przeszłości jako zboże
    terenów górskich. Wypierany przez wysokowydajne
    przenice przez dziesięciolecia, zachował się on do dnia
    dzisiejszego w dużej mierze tradycyjnie w niszach alpejskich. Nic
    dziwnego, że obecne badania i rozwój nowych gatunków
    biorą swoją genezę w Szwajcarii.

     

    Ekspansja chemii w przemyśle spożywczym dała początek modzie
    na wyroby piekarskie z orkiszu w końcu lat osiemdziesiątych,
    rosnący popyt na orkisz pozwolił w początkach lat
    dziewięćdziesiątych na powstanie placówek badawczych
    zajmujących się rozwojem gatunków regionalnych. W warunkach
    biologicznie-organicznego i biologicznie-dynamicznego sposobu uprawy
    ziemi, które nie rozporządzają możliwościami korekcji
    upraw za pomocą środków ochrony roślin i nawozów
    sztucznych, gatunki dopasowane do lokalnych warunków
    klimatycznych i glebowych są nieodzowne dla odpowiednio wysokich
    zbiorów, a tym samym konkurencyjności orkiszu na rynku
    spożywczym. Powstała w 1994r. Getreidezuechtung Peter Kunz zajmuje
    się rozwojem nowych odmian orkiszu i pszenicy, testami odmian i ich
    własności piekarniczych w biologicznej uprawie roli, badaniami
    jakościowymi i rozwojem zbóż na zasadach antropozoficznych i
    wypracowaniem biologicznie-dynamicznego sposobu rozwoju nowych
    odmian.

    Mimo wielu odmian orkiszu zebranych w pierwszej
    połowie ubiegłego stulecia i przechowywanych w bankach genetycznych
    w zastosowaniu znajduje się tylko niewielka ich ilość. Wielkim
    wyzwaniem dla hodowcy jest wyhodowanie nowych gatunków przy
    jednoczesnym takim obchodzeniu się z tą, jeszcze przed 20-toma laty
    przez hodowlę prawie nie zmienioną rośliną, aby zachowała ona
    swoje charakterystyczne właściwości.

     

    Tak więc orkisz jest poważną alternatywą żywieniową dla
    wszystkich, którym na sercu leży wspieranie biologicznego
    rolnictwa.

  • Cena brutto: 67,80 zł
szt.
img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img