Skład:
skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa, skrobia pszenna bezglutenowa, glukoza, substancje zagęszczające: guma guar, E 464; błonnik ziemniaczany, regulator kwasowości: E 575; substancja spulchniająca: węglany sodu.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1452 kJ / 342 kcal
Tłuszcz: 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 82 g
w tym cukry: 5,9 g
Białko: 2,1 g
Sól: 1,3 g
Waga: 500g
Przepis na pierogi bezglutenowe:
Składniki:
• 250 g Naleśnikowo- makaronowo-pierogowej mieszanki bezglutenowej
• 2 jaja
• 1 łyżka oleju
• ok. 50 ml letniej wody
Wykonanie:
Z podanych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto stopniowo dodając wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, nałożyć ulubiony farsz i złożyć na pół dokładnie sklejając brzegi pieroga. Gotować przez 10 min. w osolonej wodzie.
Przepis na naleśniki bezglutenowe:
Składniki:
200 g mieszanki
2 jaja
250 ml wody
250 ml mleka bez laktozy
olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Patelnie posmarować łyżką oleju i rozgrzać na małym ogniu. Wylać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki do uzyskania złotobrązowego koloru. Ewentualnie do ciasta dodać 1 łyżkę cukru.