img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Ksylitol (xylitol) krystaliczny cukier brzozowy - 10 kg Danisco Sweeteners Finlandia

  • Cena brutto: 413,55 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Importem ksylitolu zajmujemy się od kilku lat. Importujemy bezpośrednio od producenta z Finlandii firmy Danisco Sweeteners Finland. Sprowadzamy duże ilości ksylitolu więc jesteśmy w stanie zaproponować Państwu atrakcyjne ceny.

    Do każdego zakupu dołączamy kopie świadectwa jakości produktu dostarczanego przez producenta wraz z konkretną partią towaru. Na zdjęciach możecie Państwo obejrzeć przykładowy certyfikat.

    Nasz produkt nie ma nic wspólnego z ksylitolem wytwarzanym z kukurydzy w Chinach.
    Jest to oryginalny produkt pochodzenia naturalnego z brzozy - jedynym jego producentem jest Finlandia i firma Danisco.

    Ksylitol pakujemy w torebki wielokrotnego użytku (ze struną umożliwiającą otwieranie i zamykanie torebki).


    Opis produktu :

    Ksylitol zawarty jest w wielu naturalnych
    źródłach takich jak owoce i warzywa. Jest bardzo słodki i zawiera 40% mniej
    kalorii niż cukier. Udowodniono, że ksylitol:




    Zmniejsza
    częstość występowania próchnicy zębów




    Uzupełnia
    fluorek w produktach stomatologicznych zapewniając dodatkową ochronę w walce z ubytkami




    Ogranicza
    możliwość wystąpienia ostrego zapalenia ucha środkowego, najczęstszej choroby
    zapalenia ucha u dzieci




    Ksylitol jest stosowany w żywności, produktach
    przeznaczonych do higieny jamy ustnej, kosmetykach i farmaceutykach na całym
    świecie.




    O Ksylitolu -
    Przegląd


    Ksylitol to słodzik, który zawarty jest w wielu owocach i
    warzywach, a nawet jest produkowany przez organizm ludzki podczas normalnego
    metabolizmu węglowodanów. Ksylitol jest zwykle wytwarzany z brzozy i innych
    naturalnych źródeł.




    Produkt klinicznie
    potwierdzony




    W badaniach naukowych od ponad 30 lat, naukowcy ds.
    dentystki wykazywali, że ksylitol to kluczowy składnik pomagający w walce z
    próchnicą. Zawarty w naturalnych źródłach takich jak owoce i warzywa, ksylitol
    jest znanym słodzikiem w produktach bezcukrowych. Ksylitol nie tylko dostarcza
    przyjemnego smaku, ale również zmniejsza częstość występowania próchnicy zębów.




    Dobrze smakuje



    Ksylitol ma ten sam smak jak sacharoza, ale za to 40% mniej
    kalorii i jest bez posmaku. W rzeczywistości, ksylitol jest najsłodszym ze wszystkich
    masowych substytutów cukru. Dodatkowo, daje przyjemne uczucie chłodzące, gdy rozpuszcza
    się w ustach.




    Ksylitol znajduje
    się w wielu produktach




    Ksylitol jest stosowany w żywności, farmaceutykach i
    kosmetykach w wielu krajach na całym świecie. Obecne produkty zawierające ksylitom
    to m.in. guma do żucia i inne słodycze, farmaceutyki (syropy i tabletki do
    żucia) oraz produkty do higieny jamy ustnej takie jak pasta do zębów i płyny do
    płukania ust oraz żywność dietetyczna.




    Czy każdy może
    używać Ksylitol?




    Ksylitol jest nisko glikemicznym słodzikiem i jest
    metabolizowany niezależnie od insuliny. Ksylitol nie powoduje gwałtownego
    wzrostu poziomu cukru we krwi lub reakcji insuliny, mającej miejsce zwykle po
    posiłku innych węglowodanów. Stąd, ksylitol zaleca się jako słodzik bez cukru dla
    diabetyków, jak również dla wszystkich osób, które poszukują zdrowszego trybu życia.




    Historia Ksylitolu



    Ksylitol jest znany już od końca 1800 roku. Niemieccy i
    francuscy naukowcy jako pierwsi podjęli próby produkcji Ksylitolu ponad 100 lat
    temu, tworząc mieszaninę o konsystencji syropu. Ksylitol nie był produkowany w
    postaci krystalicznej do II wojny światowej.


    Do czasu wojny, naukowcy porównywali ksylitol z innymi
    poliolami (tylko słodkie węglowodany) i substancja ta pozostała środkiem
    badawczym do czasu kiedy brak cukru spowodowany wojną wytworzył potrzebę
    poszukiwania substancji słodzących. Kiedy badania nad właściwościami ksylitolu niezależnymi
    od insuliny rozwiały się, badano również inne właściwości biologiczne tego
    środka, w szczególności jego korzyści dentystyczne. Przed 1970 r. w krajach
    europejskich i azjatyckich, ksylitol był stosowany głównie w diecie dla cukrzyków,
    w terapii pooperacyjnej oraz u poparzonych i porażonych elektrycznie pacjentów.
    W 1974 roku fińska Sugar Company Ltd. rozpoczęła pierwszą produkcję ksylitolu
    na dużą skalę w południowej Finlandii. W 1975 roku, pierwszy bez cukru produkt dentystyczny
    został wprowadzony w postaci gumy do żucia na bazie ksylitolu (na początku w
    Finlandii, a następnie w Stanach Zjednoczonych). W ciągu najbliższych 25 lat,
    globalna świadomość znaczących korzyści produktów na bazie Ksylitolu ciągle
    wzrastała, zwłaszcza z powodu unikalnych korzyści dentystycznych.




    Co mówią eksperci

    NIH Consensus
    Statement – Wspólne stanowisko ekspertów


    "Substancje słodzące nie powodujące próchnicy zostały
    dostarczone w postaci gumy do żucia, cukierków oraz środków do czyszczenia
    zębów”.

    Tak podano przez Narodowe Instytucje ds. Zdrowia w
    Diagnostyka i leczenie próchnicy zębów przez całe życie w sprawozdaniu NIH
    Consensus Statement 2001. Sprawozdanie to zostało przygotowane podczas konferencji
    Ceonsensus Development Conference (CDC) w marcu 2001. Wnioski CDC zawierały dużo
    niepokojących spraw w stosunku do utrzymania zdrowego środowiska w jamie ustnej
    takich jak wskazania, że próchnica pozostaje znaczącym problemem zwłaszcza w
    niektórych segmentach populacji (co również wykazano w sprawozdaniu Surgeon
    General na temat zdrowia jamy ustnej wydanym w 2000). Pełne sprawozdanie z NIH
    Consensus Conference zatytułowane "Diagnostyka i leczenie próchnicy przez
    całe życie" wraz z pełnym oświadczeniem ekspertów dostępne jest na stronie
    http://www.nih.gov/news/ pr/mar2001/od-28a.htm. Informacja prasowa zespołu jest
    także dostępna na stronie internetowej
    http://www.nih.gov/news/pr/mar2001/od-28a.htm




    "Nigdy
    wcześniej żaden dokument NIH nie zawierał pozytywnego oświadczenia do takiego
    stopnia dla ksylitolu"
     


    Prof. Kauko Makinen, Turku University

    "Ponieważ
    dowody wykazują, że Ksylitol ma silne działanie ochronne przed próchnicą,
    byłoby nieetycznym pozbawienie osób jego potencjalnych korzyści."
     


    Dr. Catherine Hayes of Harvard School of Dental Medicine, Journal of Dental
    Education. Vol 65, No.10.

     

    Inne opinie
    ekspertów co do Ksylitolu




    ".. Ksylitol
    hamuje metabolizm, wzrost i tworzenie się płytki nazębnej przez bakterie
    Streptococcus mutans ... ksylitol sprzyja remineralizacji początkowych zmian
    próchnicowych ... Jestem w pełni pewien, że dane te odróżniają ksylitol od
    innych form zastępczych cukru"


    Prof. Jason Tanzer, Head of Connecticut
    School of Dental Medicine

     

    "Ksylitol ma
    wyraźną przewagę nad sorbitolem i innymi substancjami słodzącymi. Tylko
    Ksylitol wykazuje zarówno pasywne jak i aktywne działanie przeciw próchnicy. Pomaga
    w ochronie przed próchnicą oraz może być stosowany jako zastępstwo słodzik ... oraz
    jako aktywnego środek przeciwdziałający próchnicy ... wymaga dalszej uwagi
    "


    Prof. Ronnie Levine OBE, Scientific
    Advisor to the UK HEA

     

    "Ksylitol
    może być złotym środkiem walki z próchnicą"


    Dr Nigel Carter -
    International Dental Health Foundation




    Korzyści Ksylitolu
    dla zębów




    Pomimo poprawy
    zdrowia zębów uzyskanej poprzez stosowanie fluoru, częstość występowania
    próchnicy jest wciąż szeroko rozpowszechnionym problemem w wielu krajach.
    Zmniejszające się spożycie cukru i poszukiwanie praktycznych sposobów walki z
    jej negatywnymi skutkami pozostaje priorytetem w kontrolowaniu procesu
    tworzenia się próchnicy.




    Jednym ze sposobów osiągnięcia tego celu jest dostarczenie
    wyrobów słodzonych z bezpiecznymi dla zębów substytutami cukru. Ksylitol jest
    szczególnie zalecany, ponieważ oprócz kontrolowania procesu powstawnia
    próchnicy to także:




    • Pomaga ograniczyć rozwój próchnicy

    • Zapobiega fermentacji przez bakterie jamy ustnej

    • Ogranicza powstawanie płytki nazębnej

    • Zwiększa przepływ śliny aby pomóc w naprawie
    uszkodzonego szkliwa (remineralizacji)


    • Uzupełnia fluor w produktach do higieny jamy ustnej



    Ksylitol został zarekomendowany przez kilka stowarzyszeń
    dentystycznych na całym świecie poprzez poparcie wyrobów cukierniczych bez
    cukru, w których ksylitol stanowi co najmniej 50%.




    Próchnicy zębów



    Jak powstaje próchnica?



    Jak
    powstaje? Sama z siebie. Żaden z trzech czynników przedstawionych
    na rysunku poniżej nie powodują próchnicy. Jednakże, jeśli wszystkie trzy są
    obecne w tym samym czasie, bakterie próchnicy rozkładają fermentujące węglowodany
    do produkcji kwasów, które natychmiast atakują podatne szkliwo zębów.




    Czynniki, które składają się na powstanie próchnicy




    Węglowodany takie
    jak gotowana skrobia i glukoza mogą szybko fermentować, tworząc kwasy, które powodują
    rozwój próchnicy. Największym zagrożeniem jest sacharoza, łatwo fermentujący
    węglowodan, który tworzy lepkie makrocząsteczek, które powodują, że płytka
    nazębna przylega ściśle do zębów i uniemożliwia wypłukiwanie kwasów ze śliną.



     


    Streptococcus mutans to bakterie, które w
    największym stopniu przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Właściwości
    bakterii:


    - powodują, że płytka nażera przylega silnie do zębów

    - wytwarzają duże ilości kwasu, który rozpuszcza szkliwo


    - rozmnażają się w środowisku kwaśnym w jamie ustnej



    Podatność osób na próchnicę zależy od kilku czynników,
    m.in. diety, typów jedzenia, odporność powierzchni zębów na płytkę nazębną i stopnia
    przepływu śliny.




    Połączenie
    dobranej diety, przyzwyczajeń (szczotkowanie zębów,
    używanie nici dentystycznych) oraz czynników zewnętrznych takich jak regularne
    fluorowanie mogą znacznie wpływać na rozwój próchnicy. Częstotliwość i czas
    spożywania żywności zawierającej węglowodany, zwłaszcza zwyczaj jedzenia między
    posiłkami ze słodkich deserem mogą również znacznie przyczynić się do ryzyka powstania
    próchnicy. W celu ograniczenia wpływu sacharozy, szczególnie produktów wysokiego
    ryzyka takich jak słodycze oraz produkty słodkie. Ksylitol jest jednym z rozwiązań
    i jest do tej pory jedynym potwierdzonym klinicznie.


    Zasada działania
    ksylitolu


    Badania kliniczne
    przeprowadzone w populacji z dużym i małym stopniem próchnicy pokazują, że uzupełnianie
    normalnej diety poprzez regularne spożywanie ksylitolu (np. słodzona guma do
    żucia> 2 razy dziennie) jest zdecydowanie korzystne dla zębów.




    Podczas
    spożywania węglowodanów i cukrów wytwarzany jest kwas w
    ustach a pH szybko spada poniżej 5.7, co powoduje demineralizację szkliwa zębów
    i możliwość powstania próchnicy. Jako, że ksylitol to
    pięciowęglowy
    alkohol polihydroksylowy, bakterie w jamie ustnej nie przechodzą
    procesu metabolizacji, a zatem nie jest wytwarzany kwas. Przy stosowaniu Ksylitolu
    równowaga pH w jamie ustnej jest szybko przywracana do poziomu powyżej pH 5.7,
    co powoduje minimalizację procesu erozji szkliwa i wspiera proces remineralizacji.
    Słodki smak pobudza ślinę, która pomaga wypłukać nadmiar cukru i zneutralizować
    wyprodukowane kwasy.




    Kiedy ksylitol jest spożywany regularnie przez kilka
    miesięcy, bakterie Streptococcus mutans przemieszczają się z płytki nazębnej do
    śliny. Chociaż duża ich liczba nadal pozostanie w ślinie, to są one
    bezpieczniejsze i nie przylegają mocno do zębów. Oznacza to, że kwas nie
    atakuje powierzchni zębów.




    Podsumowując, ksylitol jest zarówno środkiem zapobiegającym
    próchnicy, czyli nie przyczynia się do powstawania próchnicy i uniemożliwia lub
    zmniejsza częstość występowania nowych objawów próchnicy. Ksylitol rzeczywiście
    zmniejsza ilość kamienia i liczby bakterii Streptococcus mutans w płytce
    nazębnej. Wykazano, że żaden inny substytut cukru nie działa w ten sam sposób.




    Matka & Dziecko
    I - Ochrona Uzębienia u dzieci - Przed rozwinięciem się choroby




    Nowe przełomowe badanie w "Journal of Dental Research
    (marzec 2000) wykazało istotne zmniejszenie się kluczowego czynnika próchnicy u
    dzieci, jako bezpośredni skutek stosowania gumy do żucia przez matki.


    Badania przeprowadzono w Finlandii przez Dr Eva Söderling
    z University of Turk oraz dr Pauli Isokangas z Ylivieska Health Care Center. Badanie
    zostało wykonane w celu ustalenia czy regularne spożywanie xylotilu, słodzika bez
    cukru przez matki noworodków, może zapobiec przenoszeniu bakterii Streptococcus
    mutans (MS) od matki na dziecko (pierwsza drogą wprowadzania bakterii do jamy
    ustnej noworodka). Ksylitol już wcześniej wykazywał unikalne właściwości
    dentystyczne w licznych badaniach.




    Matki wybierane do badania były w ciąży i przydzielono je
    na trzy grupy. Matki w grupie badanej otrzymywały gumę do żucia z ksylitolem na
    czas trwania badań (3-5 razy dziennie od 3 do 24 miesięcy) po urodzeniu
    dziecka). Matki w dwóch grupach kontrolnych otrzymywały fluor (F) lub c
    hlorheksydynę (CHX) podawane w 6, 12 i 18 miesiącu
    po ciąży. Zachowane zostały normalna dieta i higiena jamy ustnej a badania
    stomatologiczne u dzieci były przeprowadzane co tok. Stan płytki nazębne u dzieci
    oceniano po osiągnięciu 2-go roku życia.




    Wykazano, że gromadzenie
    się bakterii na płytce nazębnej u dzieci było 5 krotnie wyższe w grupie z
    fluorem i trzy razy wyższe w grupie z c
    hlorheksydyną w porównaniu do grupy stosującej ksylitol.




    Wyniki te
    wskazują, że regularne stosowanie ksylitolu w postaci gumy do żucia przez matki
    noworodków zmniejsza możliwość przeniesienia bakterii Streptococcus mutant z
    matki na dziecko. Znacznie zmniejszone bakterii Streptococcus mutans obserwowano
    u tych dzieci powinny przyczynić się do zmniejszenia ryzyka powstania próchnicy.




    Mother &
    Child - nowa metoda zapobiegania próchnicy Childhood




    Nowe badanie jest
    dowodem na 70% redukcję próchnicy zębów wśród dzieci, których matki żuły gumę z
    zawartością ksylitolu.




    Ostatnie badanie kliniczne opublikowane w "Journal of
    Dental Research” wykazało innowacyjne metody zapobiegania próchnicy u dzieci,
    których matki spożywały ksylitom, nawet o 70%.




    Celem badania było ustalenie, czy żucie gumy z ksylitolem przez
    matki może zmniejszyć możliwość przekazania bakterii Streptococcus mutans (MS)
    bakterii z matki na dziecko, a tym samym zmniejszyć ryzyko próchnicy w dzieci.
    Wcześniejsze opublikowane badania wykazały, że zapobieganie kolonizacji tych
    bakterii we wczesnym dzieciństwie może prowadzić do zmniejszenia ryzyka rozwoju
    próchnicy zębów i że matki są podstawowym źródłem zakażenia Streptococcus
    mutans. Bakterie te są przenoszone z matki na dziecko poprzez codzienne
    kontakty takie jak całowanie czy smakowanie jedzenia.






    W badaniu mierzono
    występowanie próchnicy u dzieci w wieku pięciu lat: próchnica w grupie matek
    zażywających ksylitol zmniejszyła się o 71-74% w porównaniu do dwóch grup
    kontrolnych. W ten sposób spożywanie przez matki ksylitolu zapobiegło rozwojowi
    próchnicy u dzieci poprzez znaczne ograniczenie przenoszenia się bakterii
    Streptococcus mutans z matki na dziecko we wczesnym dzieciństwie.




     

    "Wyniki tego
    badania sugerują, że zapobieganie kolonizacji bakterii może prowadzić do
    skuteczniejszego zapobiegania próchnicy w porównaniu do tradycyjnych środków
    zapobiegawczych, które koncentrują się na zwiększaniu odporności zębów,"
    powiedział Dr Eva Söderling, główny badacz w badaniu Matka-Dziecko.




    Wyniki tego
    badania wskazują, że matki mogą znacznie poprawić zdrowie zębów u swoich dzieci
    przez żucie gumy zawierającej ksylitol z zachowaniem wszelkich normalnych
    środków higieny jamy ustnej. Ksylitol jest naturalnym słodzikiem produkowany z
    naturalnych źródeł takich jak drzewo brzozowe i ma tak samo słodki jak cukier a
    do tego ma unikalne właściwości lecznicze. Jest on powszechnie stosowany w
    bezcukrowych gumach do żucia, wyrobach cukierniczych oraz produktach do higieny
    jamy ustnej.
     




    Produkt potwierdzony klinicznie


    Korzyści ksylitolu


    Zasada działania


    Potwierdzenie kliniczne


    Powstrzymuje fermentację
    przez bakterie w jamie ustnej oraz obniża produkcję kwasów


    Wstrzymanie fermentacji jest korzystne
    ze względu na strukturę chemiczną ksylitolu, który nie jest metabolizowany
    przez bakterie z jamy ustnej


    Wpływ gumy do życia na bazie ksylitolu
    na współczynnik przepływu śliny i na płytkę nazębną


    Zmniejsza ilość mikroorganizmów
    powodujących próchnicę


    Ksylitol jest unikalny wśród polioli,
    ponieważ hamuje rozwój bakterii Streptococcus mutans, a tym samym zmniejsza
    wrażliwość zębów. Ponadto, dalsze stosowanie ksylitolu przyczyna się do
    zmniejszenia liczby bakterii w płytce nazębnej. Jednak, ksylitol nie jest
    środkiem bakteriobójczym, ale funkcjonuje jako modulator flory ustnej poprzez
    hamowanie rozwoju bakterii powodujących próchnicę.


    Status biochemiczny w jamie ustnej i
    obniżenie ilości Streptococcus mutans u dzieci w okresie 24 - do
    36-miesięcznego korzystania z ksylitolu w postaci gumy do żucia


    Zmniejsza możliwość przeniesienia
    bakterii z matki na dziecko


    Matki z wysokim poziomem Streptococcus
    mutans mogą przekazywać mikroorganizmy swoim dzieciom. Im wcześniej bakterie
    kolonizują się w zębów dzieci, tym większa ich ilość w jamie ustnej a tym
    samym, większe ryzyko rozwoju próchnicy. Regularne spożywanie ksylitolu przez
    matki było związane ze znacznym obniżeniem możliwości przenoszenia Streptococcus
    mutans, które ostatecznie doprowadziły do znacznego zmniejszenia częstości
    występowania próchnicy u dzieci w wieku pięciu lat.





    Badania Matka-Dziecko I i II


    Zmniejsza możliwość powstania kamienia


    Ksylitol jest znacznie bardziej
    skuteczny niż inne zamienniki cukru w ograniczaniu wzrostu płytki nazębnej w
    jamie ustnej. Ksylitol zmniejsza także część nierozpuszczalnych polisacharyd
    i zwiększa udział rozpuszczalnych polisacharydów obecnych w płytce nazębnej i
    powoduje, że nie jest ona ściśle dociśnięta do zębów. Tak więc łatwiej jest
    usunąć kamień podczas szczotkowania zębów, a nawet podczas naturalnego
    działania śliny.


    Zdolność ksylitolu
    do zredukowania procesu gromadzenia się kamienia


    Ostatnie badania w
    Stomatologicznych Szkołach w Michigan oraz na uniwersytetach w stanie Indiana
    badały działanie Ksylitolu/ mieszanek sorbitolu w gumie do żucia i mięt. Wykazano,
    że ksylitom powoduje zredukowanie nagromadzenia się płytki nazębnej.


    Zwiększa ilość produkowanej śliny


    Podatność osób na próchnicę jest
    zwiększane, gdy przepływ śliny jest zmniejszony przez choroba, leczenie
    farmakologiczne lub starzenie się. Przyjemny słodki smak Ksylitolu stymuluje
    przepływ śliny, co z kolei zwiększa poziom pH w jamie ustnej i neutralizuje
    kwasy wytwarzane z innych fermentujących węglowodanów. Jest to nieodłączna właściwość
    polioli, Jednak połączenie słodkiego smaku oraz efektu chłodzenia jest
    szczególnie skuteczne w zwiększaniu przepływu śliny.


     


    Jest to nieodłączna właściwość polioli. Jednak
    połączenie słodkiego smaku oraz efektu chłodzenia jest szczególnie skuteczne
    w zwiększaniu przepływu śliny.


    Pobudza zębów


    Korzystanie z ksylitol ma pozytywny
    wpływ na środowisko jamy ustnej, które zapobiega demineralizacji zdrowe zęby
    i zwiększa remineralization już zębów dotkniętych próchnicą. Jest to
    osiągnięte poprzez zwiększenie przepływu śliny, która zawiera składniki
    mineralne takie jak wapń i fosfor, i stabilizacji kompleksy wapnia i
    fosforanów w ślinie


    Badanie Belize dotyczące guma do
    żucia


    Zmniejsza możliwość tworzenia się nowej
    próchnicy, nawet po przestaniu spożywania ksylitolu


    Ksylitol pomaga w walce z próchnicą
    poprzez hamowanie rozwoju bakterii powodujących próchnicę. To z kolei zmniejsza
    możliwość powstania nowej próchnicy.


    Badanie Ylivieska i
    kontynuacja


    Badanie Belize dotyczące guma do żucia


    Uzupełnia fluorek zawarty w produktach do higieny jamy
    ustnej


    Fluor hamuje demineralizację powierzchni
    zębów i ma wpływ na szybkość i zakres remineralizacji. Połączenie ksylitolu i
    fluoru w środkach do higieny jamy ustnej zapewnia doskonałą profilaktykę jamy
    ustnej przed utworzeniem się kamienia oraz rozwojem bakterii.





    Wzmocniona Skuteczność w
    hamowaniu rozwoju próchnicy 0.243% Fluorku Sodu/10% Ksylitolu/Silica
    Dentifice: 3-year Clinical Results


     

     

    Przegląd
    zastosowań medycznych


    Sprawo

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach