ZAKUPY Z PREZENTEM
ZRÓB ZAKUPY ZA MIN.50 ZŁ I WYBIERZ SOBIE PREZENT
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

Ksylitol (xylitol) krystaliczny cukier brzozowy - 10 kg Danisco Sweeteners Finlandia

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: Ksylitol Danisco Finlandia
  • Cena brutto: 425,00 zł
Niedostępny
szt.

Importem ksylitolu zajmujemy się od kilku lat. Importujemy bezpośrednio od producenta z Finlandii firmy Danisco Sweeteners Finland. Sprowadzamy duże ilości ksylitolu więc jesteśmy w stanie zaproponować Państwu atrakcyjne ceny.<br /><br />Do każdego zakupu dołączamy kopie świadectwa jakości produktu dostarczanego przez producenta wraz z konkretną partią towaru. Na zdjęciach możecie Państwo obejrzeć przykładowy certyfikat.<br /><br />Nasz produkt nie ma nic wspólnego z ksylitolem wytwarzanym z kukurydzy w Chinach.<br />Jest to oryginalny produkt pochodzenia naturalnego z brzozy - jedynym jego producentem jest Finlandia i firma Danisco.<br /><br />Ksylitol pakujemy w torebki wielokrotnego użytku (ze struną umożliwiającą otwieranie i zamykanie torebki).<br /><br /><br />Opis produktu :<br /><br /><meta content="text/html; charset=utf-8" http-equiv="Content-Type" /><meta content="Word.Document" name="ProgId" /><meta content="Microsoft Word 11" name="Generator" /><meta content="Microsoft Word 11" name="Originator" /><link href="file:///C:\Users\hp\AppData\Local\Temp\msohtml1\01\clip_filelist.xml" rel="File-List" /><link href="file:///C:\Users\hp\AppData\Local\Temp\msohtml1\01\clip_editdata.mso" rel="Edit-Time-Data" /><!--[if !mso]>
<style>
v\:* {behavior:url(#default#VML);}
o\:* {behavior:url(#default#VML);}
w\:* {behavior:url(#default#VML);}
.shape {behavior:url(#default#VML);}
</style>
<![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>
<w:WordDocument>
<w:View>Normal</w:View>
<w:Zoom>0</w:Zoom>
<w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone>
<w:PunctuationKerning/>
<w:ValidateAgainstSchemas/>
<w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid>
<w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent>
<w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText>
<w:Compatibility>
<w:BreakWrappedTables/>
<w:SnapToGridInCell/>
<w:WrapTextWithPunct/>
<w:UseAsianBreakRules/>
<w:DontGrowAutofit/>
</w:Compatibility>
<w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel>
</w:WordDocument>
</xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>
<w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156">
</w:LatentStyles>
</xml><![endif]--><style>
<!--
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:Tahoma;
panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4;
mso-font-charset:238;
mso-generic-font-family:swiss;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-520078593 -1073717157 41 0 66047 0;}
@font-face
{font-family:"Lucida Sans Unicode";
panose-1:2 11 6 2 3 5 4 2 2 4;
mso-font-charset:238;
mso-generic-font-family:swiss;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-2147476737 14699 0 0 191 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-parent:"";
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:none;
mso-hyphenate:none;
font-size:12.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-font-family:"Lucida Sans Unicode";
mso-fareast-language:#00FF;}
h1
{mso-style-next:"Tekst podstawowy";
margin-top:12.0pt;
margin-right:0cm;
margin-bottom:6.0pt;
margin-left:0cm;
text-indent:0cm;
mso-pagination:none;
page-break-after:avoid;
mso-outline-level:1;
mso-hyphenate:none;
tab-stops:list 18.0pt;
font-size:24.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-font-family:"Lucida Sans Unicode";
mso-bidi-font-family:Tahoma;
mso-font-kerning:0pt;
mso-fareast-language:#00FF;}
h2
{mso-style-next:"Tekst podstawowy";
margin-top:12.0pt;
margin-right:0cm;
margin-bottom:6.0pt;
margin-left:0cm;
text-indent:0cm;
mso-pagination:none;
page-break-after:avoid;
mso-outline-level:2;
mso-hyphenate:none;
tab-stops:list 18.0pt;
font-size:18.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-font-family:"Lucida Sans Unicode";
mso-bidi-font-family:Tahoma;
mso-fareast-language:#00FF;}
p.MsoBodyText, li.MsoBodyText, div.MsoBodyText
{margin-top:0cm;
margin-right:0cm;
margin-bottom:6.0pt;
margin-left:0cm;
mso-pagination:none;
mso-hyphenate:none;
font-size:12.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-font-family:"Lucida Sans Unicode";
mso-fareast-language:#00FF;}
p.Zawartotabeli, li.Zawartotabeli, div.Zawartotabeli
{mso-style-name:"Zawartość tabeli";
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:no-line-numbers;
mso-hyphenate:none;
font-size:12.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-font-family:"Lucida Sans Unicode";
mso-fareast-language:#00FF;}
p.Nagwektabeli, li.Nagwektabeli, div.Nagwektabeli
{mso-style-name:"Nagłówek tabeli";
mso-style-parent:"Zawartość tabeli";
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
text-align:center;
mso-pagination:no-line-numbers;
mso-hyphenate:none;
font-size:12.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-font-family:"Lucida Sans Unicode";
mso-fareast-language:#00FF;
font-weight:bold;}
span.longtext
{mso-style-name:long_text;}
@page Section1
{size:595.25pt 841.85pt;
margin:2.0cm 2.0cm 2.0cm 2.0cm;
mso-header-margin:35.4pt;
mso-footer-margin:35.4pt;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;
mso-footnote-position:beneath-text;}
/* List Definitions */
@list l0
{mso-list-id:2;
mso-list-template-ids:2;}
@list l0:level1
{mso-level-number-format:none;
mso-level-suffix:none;
mso-level-text:"";
mso-level-tab-stop:0cm;
mso-level-number-position:left;
margin-left:0cm;
text-indent:0cm;}
@list l0:level2
{mso-level-number-format:none;
mso-level-suffix:none;
mso-level-text:"";
mso-level-tab-stop:0cm;
mso-level-number-position:left;
margin-left:0cm;
text-indent:0cm;}
@list l0:level3
{mso-level-number-format:none;
mso-level-suffix:none;
mso-level-text:"";
mso-level-tab-stop:0cm;
mso-level-number-position:left;
margin-left:0cm;
text-indent:0cm;}
@list l0:level4
{mso-level-number-format:none;
mso-level-suffix:none;
mso-level-text:"";
mso-level-tab-stop:0cm;
mso-level-number-position:left;
margin-left:0cm;
text-indent:0cm;}
@list l0:level5
{mso-level-number-format:none;
mso-level-suffix:none;
mso-level-text:"";
mso-level-tab-stop:0cm;
mso-level-number-position:left;
margin-left:0cm;
text-indent:0cm;}
@list l0:level6
{mso-level-number-format:none;
mso-level-suffix:none;
mso-level-text:"";
mso-level-tab-stop:0cm;
mso-level-number-position:left;
margin-left:0cm;
text-indent:0cm;}
@list l0:level7
{mso-level-number-format:none;
mso-level-suffix:none;
mso-level-text:"";
mso-level-tab-stop:0cm;
mso-level-number-position:left;
margin-left:0cm;
text-indent:0cm;}
@list l0:level8
{mso-level-number-format:none;
mso-level-suffix:none;
mso-level-text:"";
mso-level-tab-stop:0cm;
mso-level-number-position:left;
margin-left:0cm;
text-indent:0cm;}
@list l0:level9
{mso-level-number-format:none;
mso-level-suffix:none;
mso-level-text:"";
mso-level-tab-stop:0cm;
mso-level-number-position:left;
margin-left:0cm;
text-indent:0cm;}
ol
{margin-bottom:0cm;}
ul
{margin-bottom:0cm;}
-->
</style><!--[if gte mso 10]>
<style>
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}
</style>
<![endif]-->

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><span style="background: white none repeat scroll 0% 0%; color: black; -moz-background-clip: border; -moz-background-origin: padding; -moz-background-inline-policy: continuous;">Ksylitol zawarty jest w wielu naturalnych
źródłach takich jak owoce i warzywa. Jest bardzo słodki i zawiera 40% mniej
kalorii niż cukier. Udowodniono, że ksylitol: </span></span><span style="background: white none repeat scroll 0% 0%; color: black; -moz-background-clip: border; -moz-background-origin: padding; -moz-background-inline-policy: continuous;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="background: white none repeat scroll 0% 0%; color: black; -moz-background-clip: border; -moz-background-origin: padding; -moz-background-inline-policy: continuous;">Zmniejsza
częstość występowania próchnicy zębów </span></b></span><b><span style="background: white none repeat scroll 0% 0%; color: black; -moz-background-clip: border; -moz-background-origin: padding; -moz-background-inline-policy: continuous;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="background: white none repeat scroll 0% 0%; color: black; -moz-background-clip: border; -moz-background-origin: padding; -moz-background-inline-policy: continuous;">Uzupełnia
fluorek w produktach stomatologicznych zapewniając dodatkową ochronę w walce z ubytkami
</span></b></span><b><span style="background: white none repeat scroll 0% 0%; color: black; -moz-background-clip: border; -moz-background-origin: padding; -moz-background-inline-policy: continuous;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="background: white none repeat scroll 0% 0%; color: black; -moz-background-clip: border; -moz-background-origin: padding; -moz-background-inline-policy: continuous;">Ogranicza
możliwość wystąpienia ostrego zapalenia ucha środkowego, najczęstszej choroby
zapalenia ucha u dzieci </span></b></span><b><span style="background: white none repeat scroll 0% 0%; color: black; -moz-background-clip: border; -moz-background-origin: padding; -moz-background-inline-policy: continuous;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><span style="color: black;">Ksylitol jest stosowany w żywności, produktach
przeznaczonych do higieny jamy ustnej, kosmetykach i farmaceutykach na całym
świecie. </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">O Ksylitolu -
Przegląd </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
K<span class="longtext">sylitol to słodzik, który zawarty jest w wielu owocach i
warzywach, a nawet jest produkowany przez organizm ludzki podczas normalnego
metabolizmu węglowodanów. Ksylitol jest zwykle wytwarzany z brzozy i innych
naturalnych źródeł. </span><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Produkt klinicznie
potwierdzony </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><span style="color: black;">W badaniach naukowych od ponad 30 lat, naukowcy ds.
dentystki wykazywali, że ksylitol to kluczowy składnik pomagający w walce z
próchnicą. Zawarty w naturalnych źródłach takich jak owoce i warzywa, ksylitol
jest znanym słodzikiem w produktach bezcukrowych. Ksylitol nie tylko dostarcza
przyjemnego smaku, ale również zmniejsza częstość występowania próchnicy zębów.
</span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Dobrze smakuje</span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><span style="color: black;">Ksylitol ma ten sam smak jak sacharoza, ale za to 40% mniej
kalorii i jest bez posmaku. W rzeczywistości, ksylitol jest najsłodszym ze wszystkich
masowych substytutów cukru. Dodatkowo, daje przyjemne uczucie chłodzące, gdy rozpuszcza
się w ustach. </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Ksylitol znajduje
się w wielu produktach </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><span style="color: black;">Ksylitol jest stosowany w żywności, farmaceutykach i
kosmetykach w wielu krajach na całym świecie. Obecne produkty zawierające ksylitom
to m.in. guma do żucia i inne słodycze, farmaceutyki (syropy i tabletki do
żucia) oraz produkty do higieny jamy ustnej takie jak pasta do zębów i płyny do
płukania ust oraz żywność dietetyczna. </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Czy każdy może
używać Ksylitol? </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><span style="color: black;">Ksylitol jest nisko glikemicznym słodzikiem i jest
metabolizowany niezależnie od insuliny. Ksylitol nie powoduje gwałtownego
wzrostu poziomu cukru we krwi lub reakcji insuliny, mającej miejsce zwykle po
posiłku innych węglowodanów. Stąd, ksylitol zaleca się jako słodzik bez cukru dla
diabetyków, jak również dla wszystkich osób, które poszukują zdrowszego trybu życia.
</span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Historia Ksylitol</span></b><span style="color: black;">u </span><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><span style="color: black;">Ksylitol jest znany już od końca 1800 roku. Niemieccy i
francuscy naukowcy jako pierwsi podjęli próby produkcji Ksylitolu ponad 100 lat
temu, tworząc mieszaninę o konsystencji syropu. Ksylitol nie był produkowany w
postaci krystalicznej do II wojny światowej. </span></span><span style="color: black;"><br />
<span class="longtext">Do czasu wojny, naukowcy porównywali ksylitol z innymi
poliolami (tylko słodkie węglowodany) i substancja ta pozostała środkiem
badawczym do czasu kiedy brak cukru spowodowany wojną wytworzył potrzebę
poszukiwania substancji słodzących. Kiedy badania nad właściwościami ksylitolu niezależnymi
od insuliny rozwiały się, badano również inne właściwości biologiczne tego
środka, w szczególności jego korzyści dentystyczne. Przed 1970 r. w krajach
europejskich i azjatyckich, ksylitol był stosowany głównie w diecie dla cukrzyków,
w terapii pooperacyjnej oraz u poparzonych i porażonych elektrycznie pacjentów.
W 1974 roku fińska Sugar Company Ltd. rozpoczęła pierwszą produkcję ksylitolu
na dużą skalę w południowej Finlandii. W 1975 roku, pierwszy bez cukru produkt dentystyczny
został wprowadzony w postaci gumy do żucia na bazie ksylitolu (na początku w
Finlandii, a następnie w Stanach Zjednoczonych). W ciągu najbliższych 25 lat,
globalna świadomość znaczących korzyści produktów na bazie Ksylitolu ciągle
wzrastała, zwłaszcza z powodu unikalnych korzyści dentystycznych. </span><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Co mówią eksperci<o:p /></span></b></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">NIH Consensus
Statement – Wspólne stanowisko ekspertów</span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<span class="longtext">"Substancje słodzące nie powodujące próchnicy zostały
dostarczone w postaci gumy do żucia, cukierków oraz środków do czyszczenia
zębów”. <o:p /></span></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><span style="color: black;">Tak podano przez Narodowe Instytucje ds. Zdrowia w
Diagnostyka i leczenie próchnicy zębów przez całe życie w sprawozdaniu NIH
Consensus Statement 2001. Sprawozdanie to zostało przygotowane podczas konferencji
Ceonsensus Development Conference (CDC) w marcu 2001. Wnioski CDC zawierały dużo
niepokojących spraw w stosunku do utrzymania zdrowego środowiska w jamie ustnej
takich jak wskazania, że próchnica pozostaje znaczącym problemem zwłaszcza w
niektórych segmentach populacji (co również wykazano w sprawozdaniu Surgeon
General na temat zdrowia jamy ustnej wydanym w 2000). Pełne sprawozdanie z NIH
Consensus Conference zatytułowane "Diagnostyka i leczenie próchnicy przez
całe życie" wraz z pełnym oświadczeniem ekspertów dostępne jest na stronie
http://www.nih.gov/news/ pr/mar2001/od-28a.htm. Informacja prasowa zespołu jest
także dostępna na stronie internetowej
http://www.nih.gov/news/pr/mar2001/od-28a.htm </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><b><o:p /></b></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">"Nigdy
wcześniej żaden dokument NIH nie zawierał pozytywnego oświadczenia do takiego
stopnia dla ksylitolu"</span></b><span style="color: black;"> </span></span><span style="color: black;"><br />
Prof. Kauko Makinen, Turku University<o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">"Ponieważ
dowody wykazują, że Ksylitol ma silne działanie ochronne przed próchnicą,
byłoby nieetycznym pozbawienie osób jego potencjalnych korzyści."</span></b><span style="color: black;"> </span></span><span style="color: black;"><br />
Dr. Catherine Hayes of Harvard School of Dental Medicine, Journal of Dental
Education. Vol 65, No.10.<o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;"><o:p> </o:p></span></b></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Inne opinie
ekspertów co do Ksylitolu </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">".. Ksylitol
hamuje metabolizm, wzrost i tworzenie się płytki nazębnej przez bakterie
Streptococcus mutans ... ksylitol sprzyja remineralizacji początkowych zmian
próchnicowych ... Jestem w pełni pewien, że dane te odróżniają ksylitol od
innych form zastępczych cukru" </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
</span></b><span style="color: black;">Prof. Jason Tanzer, Head of Connecticut
School of Dental Medicine<o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><span style="color: black;"><o:p> </o:p></span></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">"Ksylitol ma
wyraźną przewagę nad sorbitolem i innymi substancjami słodzącymi. Tylko
Ksylitol wykazuje zarówno pasywne jak i aktywne działanie przeciw próchnicy. Pomaga
w ochronie przed próchnicą oraz może być stosowany jako zastępstwo słodzik ... oraz
jako aktywnego środek przeciwdziałający próchnicy ... wymaga dalszej uwagi
" </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
</span></b><span style="color: black;">Prof. Ronnie Levine OBE, Scientific
Advisor to the UK HEA <o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><span style="color: black;"><o:p> </o:p></span></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">"Ksylitol
może być złotym środkiem walki z próchnicą" </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
</span></b><span class="longtext"><span style="color: black;">Dr Nigel Carter -
International Dental Health Foundation </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Korzyści Ksylitolu
dla zębów </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--></span></b><span class="longtext"><span style="color: black;"><o:p /></span></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Pomimo poprawy
zdrowia zębów uzyskanej poprzez stosowanie fluoru, częstość występowania
próchnicy jest wciąż szeroko rozpowszechnionym problemem w wielu krajach.
Zmniejszające się spożycie cukru i poszukiwanie praktycznych sposobów walki z
jej negatywnymi skutkami pozostaje priorytetem w kontrolowaniu procesu
tworzenia się próchnicy. </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><span style="color: black;">Jednym ze sposobów osiągnięcia tego celu jest dostarczenie
wyrobów słodzonych z bezpiecznymi dla zębów substytutami cukru. Ksylitol jest
szczególnie zalecany, ponieważ oprócz kontrolowania procesu powstawnia
próchnicy to także: </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><span style="color: black;">• Pomaga ograniczyć rozwój próchnicy </span></span><span style="color: black;"><br />
<span class="longtext">• Zapobiega fermentacji przez bakterie jamy ustnej </span><br />
<span class="longtext">• Ogranicza powstawanie płytki nazębnej </span><br />
<span class="longtext">• Zwiększa przepływ śliny aby pomóc w naprawie
uszkodzonego szkliwa (remineralizacji) </span><br />
<span class="longtext">• Uzupełnia fluor w produktach do higieny jamy ustnej </span><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><span style="color: black;">Ksylitol został zarekomendowany przez kilka stowarzyszeń
dentystycznych na całym świecie poprzez poparcie wyrobów cukierniczych bez
cukru, w których ksylitol stanowi co najmniej 50%. </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Próchnicy zębów </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><b><span style="color: black;">Jak powstaje próchnica?<br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--></span></b><span style="color: black;"><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span style="color: black;">Jak
powstaje? Sama z siebie. Ż<span class="longtext">aden z trzech czynników przedstawionych
na rysunku poniżej nie powodują próchnicy. Jednakże, jeśli wszystkie trzy są
obecne w tym samym czasie, bakterie próchnicy rozkładają fermentujące węglowodany
do produkcji kwasów, które natychmiast atakują podatne szkliwo zębów. </span><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<h2 style="margin-left: 0cm; text-align: justify; text-indent: 0cm;"><span class="longtext"><span style="font-size: 12pt; color: black;">Czynniki, które składają się na powstanie próchnicy </span></span><span style="font-size: 12pt; color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--></span><span style="font-size: 12pt; color: black;"><o:p /></span></h2>

<table cellspacing="0" cellpadding="0" border="0" style="border-collapse: collapse;" class="MsoNormalTable">
<tbody><tr>
<td width="163" valign="top" style="padding: 0cm; width: 122.5pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><a name="small"></a><span class="longtext"><span style="font-size: 9pt; color: black;">Węglowodany takie
jak gotowana skrobia i glukoza mogą szybko fermentować, tworząc kwasy, które powodują
rozwój próchnicy. Największym zagrożeniem jest sacharoza, łatwo fermentujący
węglowodan, który tworzy lepkie makrocząsteczek, które powodują, że płytka
nazębna przylega ściśle do zębów i uniemożliwia wypłukiwanie kwasów ze śliną.
</span></span><span style="font-size: 9pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
<td width="338" valign="top" style="padding: 0cm; width: 253.8pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span style="font-size: 11pt; color: black;"><!--[if gte vml 1]><v:shapetype id="_x0000_t75"
coordsize="21600,21600" o:spt="75" o:preferrelative="t" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe"
filled="f" stroked="f">
<v:stroke joinstyle="miter"/>
<v:formulas>
<v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"/>
<v:f eqn="sum @0 1 0"/>
<v:f eqn="sum 0 0 @1"/>
<v:f eqn="prod @2 1 2"/>
<v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"/>
<v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"/>
<v:f eqn="sum @0 0 1"/>
<v:f eqn="prod @6 1 2"/>
<v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"/>
<v:f eqn="sum @8 21600 0"/>
<v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"/>
<v:f eqn="sum @10 21600 0"/>
</v:formulas>
<v:path o:extrusionok="f" gradientshapeok="t" o:connecttype="rect"/>
<o:lock v:ext="edit" aspectratio="t"/>
</v:shapetype><v:shape id="_x0000_i1025" type="#_x0000_t75" style='width:210.75pt;
height:192pt'>
<v:imagedata src="file:///C:\Users\hp\AppData\Local\Temp\msohtml1\01\clip_image001.gif"
o:title="1"/>
</v:shape><![endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--> <a name="small1"></a><a name="small2"></a><o:p /></span></p>
</td>
<td width="141" valign="top" style="padding: 0cm; width: 105.55pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span style="font-size: 9pt; color: black;"><o:p> </o:p></span></p>
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 9pt; color: black;">Streptococcus mutans to bakterie, które w
największym stopniu przyczyniają się do rozwoju próchnicy. Właściwości
bakterii: </span></span><span style="font-size: 9pt; color: black;"><br />
<span class="longtext">- powodują, że płytka nażera przylega silnie do zębów </span><br />
<span class="longtext">- wytwarzają duże ilości kwasu, który rozpuszcza szkliwo
</span><br />
<span class="longtext">- rozmnażają się w środowisku kwaśnym w jamie ustnej </span><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>
</td>
</tr>
</tbody></table>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><span style="color: black;">Podatność osób na próchnicę zależy od kilku czynników,
m.in. diety, typów jedzenia, odporność powierzchni zębów na płytkę nazębną i stopnia
przepływu śliny. </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span style="color: black;">Połączenie
dobranej <span class="longtext">diety, przyzwyczajeń (szczotkowanie zębów,
używanie nici dentystycznych) oraz czynników zewnętrznych takich jak regularne
fluorowanie mogą znacznie wpływać na rozwój próchnicy. Częstotliwość i czas
spożywania żywności zawierającej węglowodany, zwłaszcza zwyczaj jedzenia między
posiłkami ze słodkich deserem mogą również znacznie przyczynić się do ryzyka powstania
próchnicy. W celu ograniczenia wpływu sacharozy, szczególnie produktów wysokiego
ryzyka takich jak słodycze oraz produkty słodkie. Ksylitol jest jednym z rozwiązań
i jest do tej pory jedynym potwierdzonym klinicznie. </span><br />
<o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Zasada działania
ksylitolu </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
</span></b><span class="longtext"><span style="color: black;">Badania kliniczne
przeprowadzone w populacji z dużym i małym stopniem próchnicy pokazują, że uzupełnianie
normalnej diety poprzez regularne spożywanie ksylitolu (np. słodzona guma do
żucia> 2 razy dziennie) jest zdecydowanie korzystne dla zębów. </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span style="color: black;">Podczas
spożywania w<span class="longtext">ęglowodanów i cukrów wytwarzany jest kwas w
ustach a pH szybko spada poniżej 5.7, co powoduje demineralizację szkliwa zębów
i możliwość powstania próchnicy. Jako, że ksylitol to</span> pięciowęglowy
alkohol polihydroksylowy<span class="longtext">, bakterie w jamie ustnej nie przechodzą
procesu metabolizacji, a zatem nie jest wytwarzany kwas. Przy stosowaniu Ksylitolu
równowaga pH w jamie ustnej jest szybko przywracana do poziomu powyżej pH 5.7,
co powoduje minimalizację procesu erozji szkliwa i wspiera proces remineralizacji.
Słodki smak pobudza ślinę, która pomaga wypłukać nadmiar cukru i zneutralizować
wyprodukowane kwasy. </span><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><span style="color: black;">Kiedy ksylitol jest spożywany regularnie przez kilka
miesięcy, bakterie Streptococcus mutans przemieszczają się z płytki nazębnej do
śliny. Chociaż duża ich liczba nadal pozostanie w ślinie, to są one
bezpieczniejsze i nie przylegają mocno do zębów. Oznacza to, że kwas nie
atakuje powierzchni zębów. </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><span style="color: black;">Podsumowując, ksylitol jest zarówno środkiem zapobiegającym
próchnicy, czyli nie przyczynia się do powstawania próchnicy i uniemożliwia lub
zmniejsza częstość występowania nowych objawów próchnicy. Ksylitol rzeczywiście
zmniejsza ilość kamienia i liczby bakterii Streptococcus mutans w płytce
nazębnej. Wykazano, że żaden inny substytut cukru nie działa w ten sam sposób. </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Matka & Dziecko
I - Ochrona Uzębienia u dzieci - Przed rozwinięciem się choroby </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--></span></b><span class="longtext"><span style="color: black;"><o:p /></span></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><span style="color: black;">Nowe przełomowe badanie w "Journal of Dental Research
(marzec 2000) wykazało istotne zmniejszenie się kluczowego czynnika próchnicy u
dzieci, jako bezpośredni skutek stosowania gumy do żucia przez matki. </span></span><span style="color: black;"><br />
<span class="longtext">Badania przeprowadzono w Finlandii przez Dr Eva Söderling
z University of Turk oraz dr Pauli Isokangas z Ylivieska Health Care Center. Badanie
zostało wykonane w celu ustalenia czy regularne spożywanie xylotilu, słodzika bez
cukru przez matki noworodków, może zapobiec przenoszeniu bakterii Streptococcus
mutans (MS) od matki na dziecko (pierwsza drogą wprowadzania bakterii do jamy
ustnej noworodka). Ksylitol już wcześniej wykazywał unikalne właściwości
dentystyczne w licznych badaniach.</span><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><span style="color: black;">Matki wybierane do badania były w ciąży i przydzielono je
na trzy grupy. Matki w grupie badanej otrzymywały gumę do żucia z ksylitolem na
czas trwania badań (3-5 razy dziennie od 3 do 24 miesięcy) po urodzeniu
dziecka). Matki w dwóch grupach kontrolnych otrzymywały fluor (F) lub c</span></span><span style="color: black;">hlorheksydynę </span><span class="longtext"><span style="color: black;">(CHX) podawane w 6, 12 i 18 miesiącu
po ciąży. Zachowane zostały normalna dieta i higiena jamy ustnej a badania
stomatologiczne u dzieci były przeprowadzane co tok. Stan płytki nazębne u dzieci
oceniano po osiągnięciu 2-go roku życia. </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Wykazano, że gromadzenie
się bakterii na płytce nazębnej u dzieci było 5 krotnie wyższe w grupie z
fluorem i trzy razy wyższe w grupie z c</span></b></span><b><span style="color: black;">hlorheksydyną w porównaniu do grupy stosującej ksylitol</span></b><span class="longtext"><b><span style="color: black;">.
</span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Wyniki te
wskazują, że regularne stosowanie ksylitolu w postaci gumy do żucia przez matki
noworodków zmniejsza możliwość przeniesienia bakterii Streptococcus mutant z
matki na dziecko. Znacznie zmniejszone bakterii Streptococcus mutans obserwowano
u tych dzieci powinny przyczynić się do zmniejszenia ryzyka powstania próchnicy.
</span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--></span></b><span style="color: black;"><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Mother &
Child - nowa metoda zapobiegania próchnicy Childhood </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><i><span style="color: black;">Nowe badanie jest
dowodem na 70% redukcję próchnicy zębów wśród dzieci, których matki żuły gumę z
zawartością ksylitolu. </span></i></span><i><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--></span></i><span class="longtext"><span style="color: black;"><o:p /></span></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><span style="color: black;">Ostatnie badanie kliniczne opublikowane w "Journal of
Dental Research” wykazało innowacyjne metody zapobiegania próchnicy u dzieci,
których matki spożywały ksylitom, nawet o 70%. </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><span style="color: black;">Celem badania było ustalenie, czy żucie gumy z ksylitolem przez
matki może zmniejszyć możliwość przekazania bakterii Streptococcus mutans (MS)
bakterii z matki na dziecko, a tym samym zmniejszyć ryzyko próchnicy w dzieci.
Wcześniejsze opublikowane badania wykazały, że zapobieganie kolonizacji tych
bakterii we wczesnym dzieciństwie może prowadzić do zmniejszenia ryzyka rozwoju
próchnicy zębów i że matki są podstawowym źródłem zakażenia Streptococcus
mutans. Bakterie te są przenoszone z matki na dziecko poprzez codzienne
kontakty takie jak całowanie czy smakowanie jedzenia. </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--></span><span style="font-size: 11pt; color: black;"><o:p /></span></p>

<table cellspacing="0" cellpadding="0" border="0" style="border-collapse: collapse;" class="MsoNormalTable">
<tbody><tr>
<td width="264" valign="top" style="padding: 0cm; width: 198pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span style="font-size: 11pt; color: black;"><!--[if gte vml 1]><v:shape id="_x0000_i1026" type="#_x0000_t75"
style='width:192pt;height:150.75pt'>
<v:imagedata src="file:///C:\Users\hp\AppData\Local\Temp\msohtml1\01\clip_image002.jpg"
o:title="1"/>
</v:shape><![endif]--><!--[if !vml]--><!--[endif]--> <o:p /></span></p>
</td>
<td width="378" valign="top" style="padding: 0cm; width: 283.85pt;">
<p style="margin-bottom: 14.15pt; text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">W badaniu mierzono
występowanie próchnicy u dzieci w wieku pięciu lat: próchnica w grupie matek
zażywających ksylitol zmniejszyła się o 71-74% w porównaniu do dwóch grup
kontrolnych. W ten sposób spożywanie przez matki ksylitolu zapobiegło rozwojowi
próchnicy u dzieci poprzez znaczne ograniczenie przenoszenia się bakterii
Streptococcus mutans z matki na dziecko we wczesnym dzieciństwie. </span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>
</td>
</tr>
</tbody></table>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><span style="font-size: 11pt; color: black;"><o:p> </o:p></span></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">"Wyniki tego
badania sugerują, że zapobieganie kolonizacji bakterii może prowadzić do
skuteczniejszego zapobiegania próchnicy w porównaniu do tradycyjnych środków
zapobiegawczych, które koncentrują się na zwiększaniu odporności zębów,"
powiedział Dr Eva Söderling, główny badacz w badaniu Matka-Dziecko. </span></b></span><b><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></b></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Wyniki tego
badania wskazują, że matki mogą znacznie poprawić zdrowie zębów u swoich dzieci
przez żucie gumy zawierającej ksylitol z zachowaniem wszelkich normalnych
środków higieny jamy ustnej. Ksylitol jest naturalnym słodzikiem produkowany z
naturalnych źródeł takich jak drzewo brzozowe i ma tak samo słodki jak cukier a
do tego ma unikalne właściwości lecznicze. Jest on powszechnie stosowany w
bezcukrowych gumach do żucia, wyrobach cukierniczych oraz produktach do higieny
jamy ustnej.</span></b><span style="color: black;"> </span></span><span style="color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>

<h1 style="margin-left: 0cm; text-align: justify; text-indent: 0cm;"><span style="font-size: 11pt; color: black;">Produkt potwierdzony klinicznie<o:p /></span></h1>

<table cellspacing="0" cellpadding="0" border="0" style="margin-left: 3pt; border-collapse: collapse;" class="MsoNormalTable">
<tbody><tr>
<td width="214" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Nagwektabeli"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Korzyści ksylitolu<o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Nagwektabeli"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Zasada działania<o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" style="padding: 3pt; width: 160.65pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Nagwektabeli"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Potwierdzenie kliniczne<o:p /></span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><b><span style="font-size: 10pt; color: black;">Powstrzymuje fermentację
przez bakterie w jamie ustnej oraz obniża produkcję kwasów</span></b><span style="font-size: 10pt; color: black;"> <o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Wstrzymanie fermentacji jest korzystne
ze względu na strukturę chemiczną ksylitolu, który nie jest metabolizowany
przez bakterie z jamy ustnej</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.65pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Wpływ gumy do życia na bazie ksylitolu
na współczynnik przepływu śliny i na płytkę nazębną</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Zmniejsza ilość mikroorganizmów
powodujących próchnicę</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Ksylitol jest unikalny wśród polioli,
ponieważ hamuje rozwój bakterii Streptococcus mutans, a tym samym zmniejsza
wrażliwość zębów. Ponadto, dalsze stosowanie ksylitolu przyczyna się do
zmniejszenia liczby bakterii w płytce nazębnej. Jednak, ksylitol nie jest
środkiem bakteriobójczym, ale funkcjonuje jako modulator flory ustnej poprzez
hamowanie rozwoju bakterii powodujących próchnicę.</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.65pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Status biochemiczny w jamie ustnej i
obniżenie ilości Streptococcus mutans u dzieci w okresie 24 - do
36-miesięcznego korzystania z ksylitolu w postaci gumy do żucia</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Zmniejsza możliwość przeniesienia
bakterii z matki na dziecko</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Matki z wysokim poziomem Streptococcus
mutans mogą przekazywać mikroorganizmy swoim dzieciom. Im wcześniej bakterie
kolonizują się w zębów dzieci, tym większa ich ilość w jamie ustnej a tym
samym, większe ryzyko rozwoju próchnicy. Regularne spożywanie ksylitolu przez
matki było związane ze znacznym obniżeniem możliwości przenoszenia Streptococcus
mutans, które ostatecznie doprowadziły do znacznego zmniejszenia częstości
występowania próchnicy u dzieci w wieku pięciu lat. </span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.65pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Badania Matka-Dziecko I i II</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Zmniejsza możliwość powstania kamienia</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Ksylitol jest znacznie bardziej
skuteczny niż inne zamienniki cukru w ograniczaniu wzrostu płytki nazębnej w
jamie ustnej. Ksylitol zmniejsza także część nierozpuszczalnych polisacharyd
i zwiększa udział rozpuszczalnych polisacharydów obecnych w płytce nazębnej i
powoduje, że nie jest ona ściśle dociśnięta do zębów. Tak więc łatwiej jest
usunąć kamień podczas szczotkowania zębów, a nawet podczas naturalnego
działania śliny.</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.65pt;">
<p style="margin-bottom: 14.15pt; text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Zdolność ksylitolu
do zredukowania procesu gromadzenia się kamienia</span></span><b><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></b></p>
<p style="margin-bottom: 14.15pt; text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Ostatnie badania w
Stomatologicznych Szkołach w Michigan oraz na uniwersytetach w stanie Indiana
badały działanie Ksylitolu/ mieszanek sorbitolu w gumie do żucia i mięt. Wykazano,
że ksylitom powoduje zredukowanie nagromadzenia się płytki nazębnej.</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Zwiększa ilość produkowanej śliny</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Podatność osób na próchnicę jest
zwiększane, gdy przepływ śliny jest zmniejszony przez choroba, leczenie
farmakologiczne lub starzenie się. Przyjemny słodki smak Ksylitolu stymuluje
przepływ śliny, co z kolei zwiększa poziom pH w jamie ustnej i neutralizuje
kwasy wytwarzane z innych fermentujących węglowodanów. Jest to nieodłączna właściwość
polioli, Jednak połączenie słodkiego smaku oraz efektu chłodzenia jest
szczególnie skuteczne w zwiększaniu przepływu śliny. </span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p> </o:p></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.65pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Jest to nieodłączna właściwość polioli. Jednak
połączenie słodkiego smaku oraz efektu chłodzenia jest szczególnie skuteczne
w zwiększaniu przepływu śliny. </span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Pobudza zębów</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Korzystanie z ksylitol ma pozytywny
wpływ na środowisko jamy ustnej, które zapobiega demineralizacji zdrowe zęby
i zwiększa remineralization już zębów dotkniętych próchnicą. Jest to
osiągnięte poprzez zwiększenie przepływu śliny, która zawiera składniki
mineralne takie jak wapń i fosfor, i stabilizacji kompleksy wapnia i
fosforanów w ślinie</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.65pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Badanie <span class="longtext">Belize dotyczące guma do
żucia</span><o:p /></span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Zmniejsza możliwość tworzenia się nowej
próchnicy, nawet po przestaniu spożywania ksylitolu</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Ksylitol pomaga w walce z próchnicą
poprzez hamowanie rozwoju bakterii powodujących próchnicę. To z kolei zmniejsza
możliwość powstania nowej próchnicy. </span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.65pt;">
<p style="margin-bottom: 14.15pt; text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Badanie Ylivieska i
kontynuacja</span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><br />
Badanie <span class="longtext">Belize dotyczące guma do żucia</span><b><o:p /></b></span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Uzupełnia fluorek zawarty w produktach do higieny jamy
ustnej<o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.6pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span class="longtext"><span style="font-size: 10pt; color: black;">Fluor hamuje demineralizację powierzchni
zębów i ma wpływ na szybkość i zakres remineralizacji. Połączenie ksylitolu i
fluoru w środkach do higieny jamy ustnej zapewnia doskonałą profilaktykę jamy
ustnej przed utworzeniem się kamienia oraz rozwojem bakterii. </span></span><span style="font-size: 10pt; color: black;"><br />
<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><br />
<!--[endif]--><o:p /></span></p>
</td>
<td width="214" valign="top" style="padding: 3pt; width: 160.65pt;">
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><b><span style="font-size: 10pt; color: black;">Wzmocniona Skuteczność w
hamowaniu rozwoju próchnicy 0.243% Fluorku Sodu/10% Ksylitolu/Silica
Dentifice: 3-year Clinical Results</span></b><span style="font-size: 10pt; color: black;"> <o:p /></span></p>
<p style="text-align: justify;" class="Zawartotabeli"><span style="font-size: 10pt; color: black;"><o:p> </o:p></span></p>
</td>
</tr>
</tbody></table>

<p style="text-align: justify;" class="MsoNormal"><span style="font-size: 11pt; color: black;"><o:p> </o:p></span></p>

<p style="text-align: justify;" class="MsoBodyText"><span class="longtext"><b><span style="color: black;">Przegląd
zastosowań medycznych </span></b></span><span style="color: black;"><br />
<b>Sprawo

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img