Błonnik kakaowy 500g
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Nowość
- Cena brutto: 13,99 zł
Błonnik kakaowy nazywany potocznie błonnikiem czekoladowym ma brązowy kolor, a jego smak i aromat bardzo przypomina naturalne kakao. Błonnik kakaowy pozyskiwany jest z łuski ziaren kakaowca, które zawierają około 40% błonnika, mają małą ilość kalorii, dlatego polecane są do stosowania w diecie niskowęglowodanowej - ketogeniczna, Low Carb oraz jako dodatek do słodkich wypieków czy koktajli.
Błonnik kakaowy bardzo korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i trawienie, co przeciwdziała zaparciom. Dzięki temu pomaga wyeliminować z organizmu zalegające toksyny, a nawet metale ciężkie. Błonnik w diecie wspomaga uczucie sytości co sprawia, że jest sprzymierzeńcem w rożnego rodzaju dietach i sprzyja utracie nadmiarowych kilogramów. Regularne spożywanie błonnika pomaga obniżać poziom cholesterolu oraz utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi. Błonnik kakaowy działa w jelitach jak pożywka dla naszej flory bakteryjnej, jest naturalnym prebiotykiem, co wpływa pośrednio na naszą odporność.
Błonnik kakaowy zawiera, tak samo jak kakao, teobrominę alkaloid uważany za środek stymulujący, małe dawki rozszerzają naczynia krwionośne mózgu, naczynia wieńcowe serca, co powoduje lepsze ukrwienie mózgu przekłada się z kolei na poprawę procesów myślowych. Teobromina jest substancją podobną do kofeiny, ma działanie pobudzające oraz zwiększające koncentrację. Dzięki zawartości magnezu dobrze wpływa na procesy myślowe a także na stymulację mięśni, dlatego jest odpowiedni zarówno dla osób aktywnych fizycznie jak i umysłowo. Do tego poprawia samopoczucie i dodaje energii.
Błonnik kakaowy to wartościowy dodatek do wielu wyrobów spożywczych, a szczególnie wypieków i słodyczy, a to ze względu na jego smak i zapach, który bardzo przypomina tradycyjne kakao. Dodatek błonnika kakaowego w produktach spożywczych wzbogaca ich smak oraz zapobiega szybkiemu wysychaniu, gdyż bardzo dobrze wiąże wodę i tłuszcze. Nadaje się jako dodatek do wyrobów piekarniczych, cukierniczych, śniadaniowych, przetworów mleczarskich. Używany jest coraz częściej jako zamiennik substancji zagęszczających w zdrowej żywności oraz jako naturalny barwnik. Błonnik kakaowy ma zastosowanie w popularnej kuchni przy diecie ketogenicznej. W naturalny sposób zwiększa pulchność i puszystość wypieków, przez co stają się one bardziej puszyste, wilgotne, a do tego dłużej świeże i przepysznie pachnące kakao.
Skład:
wyselekcjonowane powłoki ziarna kakaowego ( surowiec: ziarno kakaowe pochodzenia Wybrzeże Kości Słoniowej, debakteryzowane i prażone)
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna – 1126kJ / 269kcal
Tłuszcz - 6g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,7g
Węglowodany przyswajalne – 0,7g
- w tym cukry < 0,2g
Błonnik – 72g
- nierozpuszczalny - 61g
- rozpuszczalny - 11g
Białko – 17g
Sól < 0,1g
Sposób użycia:
Błonnika nie należy spożywać na sucho. Optymalnie 1 - 2 łyżeczki trzeba rozpuścić w wodzie lub mleku, a po jego spożyciu wypić dodatkową szklankę wody. Warto zaczynać od małych porcji, ponieważ nagłe wzbogacenie naszej diety w duże ilości błonnika może spowodować problemy z jelitami.
W przypadku stosowania błonnika NALEŻY PAMIĘTAĆ O WYPIJANIU DUŻEJ ILOŚCI WODY!
Masa: 500g