img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Zakwas żytni chlebowy ŻYWY Bogutyn Młyn - 750g ( 40-to letni! )

  • Cena brutto: 32,00 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

     

    Zakwas żytni chlebowy ŻYWY

     

    Być posiadaczem dobrego zakwasu, z którego powstanie pyszny chleb to dziś prawdziwa sztuka. Dlatego wychodzimy Wam naprzeciw i chcemy podzielić się z Wami naszym ŻYWYM ZŁOTEM, czyli ŻYWYM zakwasem żytnim chlebowym. Warto wspomnieć, że zaczątek zakwasu, który oferujemy do sprzedaży ma już ponad 40 lat!  Przy jego pomocy powstał już nie jeden bochenek chleba. Zakwas jest starannie dokarmiany i kontrolowany przez samego właściciela młyna. Powstaje poprzez wymieszanie mąki żytniej z wodą, które pod wpływem czasu i odpowiedniej temperatury ulegają fermentacji. W wyniku zachodzącego procesu namnażają się jakże cenne dla zdrowia bakterie kwasu mlekowego. Zapobiegają one między innymi degradacji witamin oraz zwiększają wchłanianie substancji odżywczych. Ponadto pozwalają na uzyskanie produktów o charakterze prozdrowotnym.

    Chleb na zakwasie ma mnóstwo zalet. W trakcie procesu fermentacji wytwarza się kwas mlekowy, który aktywuje enzymy trawienne, przez co przyspiesza działanie naszego układu pokarmowego. Zapobiega zaparciom i stymuluje proces wydalania. Zakwas hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, jednocześnie zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego. Nie trzeba wspominać, że chleb na zakwasie to szereg witamin i składników mineralnych, które organizm lepiej przyswaja. Chleb na zakwasie jest w szczególności zalecany osobom zmagającym się z cukrzycą. Wykazano bowiem, że przy tej jednostce chorobowej chleb na zakwasie nie powoduje nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Warto wspomnieć również, że zastosowanie zakwasu chlebowego do wypieku chleba poprawi zarówno jego teksturę i aromat, a także przedłuży świeżość.

     

    Składniki:

    mąka żytnia T720, woda

    Sposób użycia:

    Do dokarmiania i przygotowania zakwasu uzywamy mąki żytniej T720 lub T2000.

     

    PRZYGOTOWANIE ZAKWASU DO WYPIEKU

    1. Rozpakuj zakwas, odmierz 250g, przełóż do czystego naczynia (miska, słoik) o pojemności 1 LITR i pozostaw go aż osiągnie temperaturę pokojową.

    2. Pozostałą ( niewykorzystaną) część zakwasu włóż do lodówki.

    3. Dodaj mąkę żytnią TYP 720 lub TYP 2000 w ilości 250g.

    4. Dodaj wodę o temp. 32-35 stopni Celsjusza w ilości 250g.

    5. Wymieszaj drewnianą łyżką i odstaw w ciepłe miejsce.

    6. Po upływie ok. 10 godz z 250g naszego zakwasu masz 750g zakwasu gotowego do użytku.

     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach