img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

ZRÓB ZAKUPY ZA MIN. 50ZŁ I WYBIERZ PREZENT 

img
PRODUCENT:

Spirulina w proszku BIO (Chiny) 200 g NATURYA

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: Naturya
  • Cena brutto: 54,90 zł
Niedostępny
szt.

 

Organiczna
Spirulina w Proszku

 

Certyfikat
Organiczny UK5

 

Spirulina to
unoszące się na wodzie nitkowate cyjanobakterie z cylindrycznymi
trychomami w lewym obrąbku. Spirulina naturalnie żyje w jeziorach
tropikalnych i subtropikalnych o wysokim pH i wysokim stężeniu
węglanu i wodorowęglanu. Powszechnie wykorzystuje się ją jako
suplement diety.

 

Przez setki lat
Aztekowie jedli Spirulinę. Najstarsze zapisy informują, że te
bakterie żyły w jeziorze Texcoco, gdzie zbierano je i sprzedawano
jako żywność. Pierwszy zakład produkujący spirulinę założono
w latach 70 XX w. W ostatnich latach stała się popularna na całym
świecie i dopuszczona przez amerykańską FDA oraz Światową
Organizację Zdrowia (WHO) oraz inne organizacje medyczne jako zdrowa
żywność.

 

Spirulina obfituje
w białka, witaminy i minerały. Zawiera lizynę, cysteinę,
metioninę, fenyloalaninę i treoninę, które są ważnymi
aminokwasami, które człowiek może pozyskać wyłącznie wraz
z pożywieniem. Spirulina jest także bogatym źródłem
witaminy B12. Ma znacznie wyższą zawartość żelaza niż szpinak.
Zawiera znacznie więcej beta-karotenu niż marchew.

 

Jako pożywienie,
spirulinę je się w różnych formach od wieków w
różnych częściach świata. Ich białko jest łatwo
przyswajalne. Poza tym zawiera minerały, witaminy, niezbędne kwasy
tłuszczowe i antyoksydanty, niedostępne w żadnym dotąd poznanym
przez ludzi pożywieniu pochodzenia roślinnego ani zwierzęcego.

 

Spirulina jest
pomocna w zaburzeniach żołądkowych i jelitowych, gdyż pobudza
wewnętrzną florę bakteryjną, jak bakterie Lactobacillus i
Bifidus. Wiadomo również, że redukuje ryzyko zarażenia
Escherichia Coli and Candida Albicans, dwoma zjadliwymi patogenami
żołądkowymi i jelitowymi. Spirulina, dzięki zawartości kwasów
tłuszczowych, obniża poziom cholesterolu. Zawiera antyoksydanty,
które zwalczają bardzo szkodliwe wolne rodniki,
odpowiedzialne za wiele problemów zdrowotnych, takich jak rak.

 

Spirulina to bogate
źródło potasu, zawiera także wapń, chrom, miedź, żelazo,
magnez, mangan, fosfor, selen, sód oraz cynk. Spirulina
zawiera wiele barwników, w tym chlorofil-a, ksantofil,
beta-karoten, echinenon, myksoksantofil, zeaksantynę, kantaksantynę,
diatoksantynę, 3' hydroksyechinenon, beta-kryptoksantynę, oraz
fikobiliproteiny c-fikocyjaninę i allofikocyjaninę (APC).

 

Spirulina
zapobiega uszkodzeniom serca spowodowanym przez chemioterapię przy
użyciu leku Doxorubicin, nie zakłócając przy tym jego
działania antynowotworowego. Spirulina redukuje ryzyko poważnych
udarów i wspomaga powrót do zdrowia po udarze; odwraca
związane ze starzeniem się zaburzenia pamięci i uczenia się oraz
zapobiega i leczy katar sienny.

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img