Sól czarna (Kala Namak) grubo mielona 2.5 kg
-
Dostępność:
Brak
- Producent: BogutynMłynIMPORT
- Cena brutto: 25,35 zł
konsystencją granulek. Pomijając jej walory smakowe i zdrowotne jest ona
ciekawym urozmaiceniem dań wegańskich i nie tylko.
Kala Namak
(Bangla Beet lobon; Nepalski Birae Nun (बिरे
नुन);
Hindi काला
नमक kala
namak) znana również jako sól czarna lub czarna sól
Indyjska to przyprawa o słonym i ostrym zapachu używana w Indiach.
Przyprawa składa się głównie z chlorku sodu i kilku
związków, które nadają soli charakterystyczny kolor i
zapach.
W zależności
od źródła informacji, jedne twierdzą, że Kala Namak to
rodzaj naturalnego halitu a drugie, że to ręcznie wydobyty produkt.
Kala Namak
Kala Namak
jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa lub dodatek
do chaats (przypraw), ostrych sosów, wszystkich rodzajów
owoców, raitas (indyjskich dipów) i wielu innych
indyjskich pikantnych przekąsek. Na charakterystyczny aromat
jajeczny Chaat masala (indyjska mieszanka przypraw) ma wpływ czarna
sól. Osoby spoza Indii, które nie są przyzwyczajone do
czarnej soli często porównują jej zapach do zapachu zgniłych
jaj. Z powodu obecności związków siarki, nabiera ona od
brązowo-różowego do ciemno-fioletowego koloru kamienia.
Skład
Kala Namak
składa się głównie z chlorku sodu i śladowej ilości
siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru.
Chlorek sodu
(sól kuchenna) nadaje Kala Namak słonego smaku, siarczek
żelaza dodaje różowego koloru, inne związki siarki
odpowiadają za lekko gorzkawy smak a siarkowodór nadaje
jajeczny zapach.
Pomimo, że
siarkowodór jest toksyczny dla ludzi w większych stężeniach,
to jego niewielka zawartość w czarnej soli nie ma negatywnego
wpływu na zdrowie.
Z niektórych
źródeł wynika, że Kala Namak powstaje poprzez odparowanie
solanki, która jest gotowana z nasionami haradu. Inne źródła,
natomiast podają, że sól kamienna jest naturalnym halitem
wydobywanych z ziemi. Kryształy soli są czarne i są zwykle
ścierane na drobny proszę, który przybiera różowego
koloru.
Czarna sól
jest w medycynie ajurwedycznej uważana za przyprawę chłodzącą i
jest także stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę. W mieście
Jammu sól ta używana jest to leczenia wola.
Kala namak
jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do
imitacji smaku jajek, jest na przykład używana do przyprawienia
tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną.