img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Sól czarna (Kala Namak) grubo mielona 1 kg

  • Cena brutto: 10,68 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

     

     

    Sól czarna grubo mielona charakteryzuje się bardzo ciekawą, chrupiącą
    konsystencją granulek. Pomijając jej walory smakowe i zdrowotne jest ona
    ciekawym urozmaiceniem dań wegańskich i nie tylko.

     

     

     

     

    Kala Namak
    (Bangla Beet lobon; Nepalski Birae Nun (
    बिरे
    नुन
    );
    Hindi
    काला
    नमक
    kala
    namak) znana również jako sól czarna lub czarna sól
    Indyjska to przyprawa o słonym i ostrym zapachu używana w Indiach.
    Przyprawa składa się głównie z chlorku sodu i kilku
    związków, które nadają soli charakterystyczny kolor i
    zapach.

     

    W zależności
    od źródła informacji, jedne twierdzą, że Kala Namak to
    rodzaj naturalnego halitu a drugie, że to ręcznie wydobyty produkt.

     

    Kala Namak

     

    Kala Namak
    jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa lub dodatek
    do chaats (przypraw), ostrych sosów, wszystkich rodzajów
    owoców, raitas (indyjskich dipów) i wielu innych
    indyjskich pikantnych przekąsek. Na charakterystyczny aromat
    jajeczny Chaat masala (indyjska mieszanka przypraw) ma wpływ czarna
    sól. Osoby spoza Indii, które nie są przyzwyczajone do
    czarnej soli często porównują jej zapach do zapachu zgniłych
    jaj. Z powodu obecności związków siarki, nabiera ona od
    brązowo-różowego do ciemno-fioletowego koloru kamienia.

     

    Skład

     

    Kala Namak
    składa się głównie z chlorku sodu i śladowej ilości
    siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru.

     

    Chlorek sodu
    (sól kuchenna) nadaje Kala Namak słonego smaku, siarczek
    żelaza dodaje różowego koloru, inne związki siarki
    odpowiadają za lekko gorzkawy smak a siarkowodór nadaje
    jajeczny zapach.

     

    Pomimo, że
    siarkowodór jest toksyczny dla ludzi w większych stężeniach,
    to jego niewielka zawartość w czarnej soli nie ma negatywnego
    wpływu na zdrowie.

     

    Z niektórych
    źródeł wynika, że Kala Namak powstaje poprzez odparowanie
    solanki, która jest gotowana z nasionami haradu. Inne źródła,
    natomiast podają, że sól kamienna jest naturalnym halitem
    wydobywanych z ziemi. Kryształy soli są czarne i są zwykle
    ścierane na drobny proszę, który przybiera różowego
    koloru.

     

    Czarna sól
    jest w medycynie ajurwedycznej uważana za przyprawę chłodzącą i
    jest także stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę. W mieście
    Jammu sól ta używana jest to leczenia wola.

     

    Kala namak
    jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do
    imitacji smaku jajek, jest na przykład używana do przyprawienia
    tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną.

     



     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach