Sól czarna (Kala Namak) gruba 100g
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłynIMPORT
- Cena brutto: 6,06 zł
Sól czarna często nazywana jest solą indyjską, gdyż znajduje szerokie zastosowanie w kuchni indyjskiej: jako główny składnik tradycyjnej i dobrze znanej przyprawy chaat masala czy orzeźwiającego hinduskiego napoju tzw. Jaljeera. To ciekawy dodatek do wszelkich przekąsek, dipów, gęstych sosów (chutneyów), sałatek a nawet do owoców.
Ma wyraźny, pikantny smak i ostry zapach. Ze względu na swój charakterystyczny, jajeczny aromat jest chętnie używana znalazła zastosowanie w wielu przepisach, zwłaszcza kuchni wegańskiej ze względu na swój jajeczny zapach. Jest idealnym dodatkiem do wielu dań bezmięsnych, na przykład: toffucznicy, wegańskich jajek z ciecierzycy, czy też wegańskiego majonezu.
Wybierając sól czarną można wyczarować niepowtarzalne potrawy, które doskonale urozmaicą codzienną dietę.
Parametry soli (%):
chlorek sodu - 97,12%
wapń - 0,11 %
magnez - 0,09 %
siarczany - 0,93 %
substancje nierozpuszczalne w wodzie - 0,8 %
wilgoć - 0,18 %
granulacja - 2.0 -5.0 mm
barwa - czarna z szarym, czerwonawym lub fioletowym odcieniem
Kraj pochodzenia: Pakistan
Waga : 100g