Ryż do sushi 1kg - SAKURA
-
Dostępność:
Jest
- Producent: SAKURA
- Nowość
- Cena brutto: 16,56 zł
Ryz okrągłoziarnisty idealny do sushi.
Sposób przygotowania:
Do garnka wsypujemy opłukany ryż w odmierzonych, za pomocą naczynia (np. szklanki) porcjach. Wlewamy tyle samo wody, co szklanek ryżu (proporcja ryżu do wody 1:1). Przykrywamy garnek pokrywą i gotujemy ryż przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i zostawiamy ryż pod przykryciem na 15 minut, do zaparowania.
Zaprawa do ryżu
Ryż po ugotowaniu studzimy, zanim dodamy zalewę. Do octu ryżowego dodajemy cukier i dobrze go rozpuszczamy. Można go delikatnie podgrzać, wtedy cukier łatwiej się rozpuści. Ryż zalewamy zalewą i mieszamy. Gotowe!
Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna - 1511kJ/361kcal,
Tłuszcz - 0,6g, nasycone kwasy tłuszczowe - 0,1g
Węglowodany - 78g, w tym cukry - 0,3g
Błonnik - 0g
Białko - 7,4g
Sól - 0,01g
Kraj pochodzenia: Włochy