Mango to pyszny owoc, który świetnie gasi pragnienie, a jego bogaty, bardzo egzotyczny smak, nadaje się zarówno do deserów i słodkości, jak i do dań wytrawnych. Idealny do kuchni azjatyckiej, w której jest jednym z najważniejszych składników.
Przecier, przygotowany z dojrzałych owoców jest jedwabiście gładki, słodki, bardzo smaczny. Można używać go do sosów, deserów, do polania lodów. Jest pyszny w popularnym napoju chłodzącym mango lassi.
Skład:
mango kesar 90%, cukier 8%, kwasek cytrynowy
Wartość odżywcza w 100 g:
wartość energetyczna: 320 kJ / 94 kcal
białko: 0,6 g
węglowodany: 23 g, w tym cukier 20 g
tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
błonnik: 0 g
sól: śladowa ilość
Waga netto: 850 g
Kraj pochodzenia: Indie
Przepis na orzeźwiający deser z musem mango i nasionami chia
Składniki:
mango
1 mały jogurt naturalny (można go zastąpić jakimkolwiek mlekiem roślinnym)
truskawki
3 łyżeczki nasion Chia
orzechy nerkowca
orzechy włoskie
wiórki kokosowe
Wykonanie:
Nasionka chia zamocz w jogurcie lub mleku na 15 minut w osobnej miseczce.Na spodzie naczynia ułóż mus z mango. Następnie włóż do naczynia jogurt z Chia. Kolejną warstwę zrób z truskawek ułożonych dookoła naczynia oraz musu z mango w samym środku. Całość posyp orzechami i wiórkami kokosowymi.