Płatki orkiszowe BIO - 1 kg BogutynMłyn
-
Dostępność:
Jest
- Producent: BogutynMłyn
- Cena brutto: 15,17 zł
Płatki orkiszowe BIO - 1 kg, grube
Szybkie pełnowartościowe danie ze zbóż
Zboże pochodzące z południowo-wschodniej Azji, uprawiane na Bliskim
Wschodzie ponad 9 tys. lat temu, znane również na kontynencie
europejskim. Na popularność orkiszu w Europie wpłynęły mistyczne teksty
XII-wiecznej uzdrowicielki, Św. Hildegardy z Bingen, według której było
to zboże najlepiej tolerowane przez organizm. Dzisiaj orkisz jest
używany na Zachodzie w ten sam sposób, co pszenica. Dodatkowo jest
ceniony za swój mocno orzechowy smak. Bogaty w składniki odżywcze,
zawiera więcej białka, tłuszczu i włóknika niż większość odmian
pszenicy. Zawarty w nim łatwo rozpuszczalny w wodzie włóknik pozwala na
właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ciało.
Według dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej orkisz ma ciepłą
naturę, słodki smak, wspiera transformację i przyswajanie pokarmów,
nawilża suchość, odżywia płyny Yin oraz strukturalny aspekt ciała, jest
korzystny dla osób osłabionych
Przepis podstawowy: 1 filiżanka płatków, 4 filiżanki
wody, szczypta soli morskiej. Do gotującej się wody wrzucić płatki i
sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Podawać z
cynamonem, owocami i prażonymi pestkami.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
PŁATKI ORKISZOWE 100g: wart. energ. - 382kcal, węgl. - 82,6g, białko - 11,2g, tłuszcz - 3,4g