img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Olej z czarnuszki niefiltrowany tłoczony na zimno 250ml

  • Cena brutto: 38,39 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    OLEJ Z CZARNUSZKI SKARBY POLESIA JEST WYKONANY Z NASION CZARNUSZKI METODĄ PIERWSZEGO TŁOCZENIA NA ZIMNO. METODA TŁOCZENIA NA ZIMNO POZWALA NA ZACHOWANIE WITAMIN I MINERAŁÓW ORAZ NATURALNEGO SMAKU OLEJU.

    • Olej wspomaga zwalczanie bakterii opornych na antybiotyki i korzystnie wpływa na układ odpornościowy1,
    • Wspiera w łagodzeniu przebiegu alergii1,
    • Olej z czarnuszki, dzięki zawartym w nim tymochinon ma działanie przeciwbakteryjne2,
    • Wspiera walkę z cukrzycą3,
    • Olej wpływa korzystnie na układ trawienny4.

     

    Sprawdzi się jako dodatek do posiłków – wzmacnia smak sałatek, zimnych przekąsek, do jogurtu, koktajlu owocowego lub zupy kremu.

    Olej z czarnuszki nie nadaje się do smażenia.

    Najlepiej spożywać na zimno. Olej najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 20°C.

    Chronić przed słońcem. Może wytrącić się osad lub zmętnienie – jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

     

    Składniki: 100% olej z czarnuszki

    Pojemność: 250 ml

     

    Wyrób nie jest lekiem. Nie leczy. Powstał z niezmodyfikowanych składników naturalnych. Zawartość witamin, mikroelementów czy innych substancji odpowiada naturalnym proporcjom występującym w dziko rosnącej roślinie.

    Zioła, warzywa i owoce posiadają w swoim składzie szereg witamin i mikroelementów, znanych i uznanych od stuleci, które wpływają korzystnie na organizm
    i zachodzące w nim procesy fizjologiczne. Niektórym wprost przypisuje się właściwości lecznicze. Jednakże obecnie obowiązujące ustawodawstwo zabrania przedstawiania najbardziej naturalnych środków spożywczych jako posiadających właściwości prozdrowotne. Przepisy w tym zakresie są wewnętrznie sprzeczne,  a służby Głównego Inspektora Sanitarnego (Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne) stosują najbardziej rygorystyczną wykładnię, która spowodować może wkrótce, że sprzedawanie ziół, owoców i warzyw, a więc najbardziej naturalnych składników żywnościowych będzie możliwe, ale bez informowania o ich właściwościach. Dla przykładu będzie może sprzedawać czosnek, ale zabronione będzie informowanie, że jest naturalnym antybiotykiem i wspomaga organizm w przeziębieniach i zapaleniu gardła.

     


    1„Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej”, Roksana Jurczak, Julita Reguła, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018;9(3):95-102.

    2„Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych”, Agata Kaźmierczak, Dominika Wcisło-Dziadecka, Nikola Zmarzły, Postępy Nauk Medycznych, 2018; XXXI(1A): 61-64

    3Mańkowska D., Bylka W., „Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna”, "Herba Polonica" 2009, nr 1

    4Gerard Debuigne, Francois Couplan, Wielki Zielnik Roślin Leczniczych, Larousse, 2017, 43

     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach