img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

ZRÓB ZAKUPY ZA MIN. 50ZŁ I WYBIERZ PREZENT 

img
PRODUCENT:

Olej palmowy czerwony BIO (Kolumbia) 1600ml Extra Virgin Amanprana

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: AmanPrana
  • Cena brutto: 146,08 zł
szt.


Olej palmowy czerwony BIO (Kolumbia)
1600ml Extra Virgin Amanprana NOWOŚĆ

 



 

Rozsmarowany na chlebie jest jak masło
o smaku palmy czerwonej. Po podgrzaniu twoje potrawy nabiorą
delikatnego aromatu. Olej z palmy czerwonej jest idealny do smażenia
na patelni, w woku oraz na głębokim tłuszczu. Nasz olej zawiera
bardzo mało wielonasyconych kwasów tłuszczowych, przez co
jest bardzo stabilny nawet w wysokich temperaturach. Oleje bogate w
wielonasycone kwasy tłuszczowe, takie jak olej słonecznikowy,
sojowy i z orzeszków ziemnych, nie powinny być podgrzewane.
Stosuj olej w temperaturze nie przekraczającej 170 do 180 °C.
Olej z palmy czerwonej nie powinien być używany do wielokrotnego
smażenia.

Olej z palmy czerwonej
Tłuszcz przyjazny dla
twojej sylwetki!

° Zwiększa odporność organizmu na
infekcje (bakteryjne, wirusowe, grzybiczne)
° Pomaga zwalczać
stress i spowalnia process starzenia
° Zwiększa wchłanianie
wapnia
° Chroni błonę śluzowa żołądka i jelit
°
Wspomaga rozwój naturalnej flory bakteryjnej
° Polepsza
smak potraw
° Zmniejsza uczucie głodu

Smażenie może
być zdrowe!

Tylko 11% nasyconych kwasów
tłuszczowych

0% tłuszczy trans
0% rafinowany
0%
odwaniany

INGREDIENTS RED PALM

Bio olej z owoców
palmy czerwonej, 100% extra virgin. Nieodbarwiany, nierafinowany i
nie modyfikowany chemicznie – wszystko całkowicie naturalne.
Rozlewany do szklanych butelek. W przeciwieństwie do plastikowych,
szklane opakowanie uniemożliwia przenikanie cząstek plastiku do
oleju. Nie zawiera tłuszczy trans ani organizmów genetycznie
modyfikowanych. Posiada certyfikat BLIK. Do przyrządzania potraw
stosuj wyłącznie oleje pochodzenia naturalnego, gdyż tylko takie
zawierają pełen zestaw substancji korzystnych dla zdrowia. Oleje
Amanprana wyraźnie zwiększają wartość odżywczą twoich
posiłków. Odrobina dodana do każdego dania pozwala uzupełnić
niedobory witamin A, D, E i K. Ponadto, pomaga zaspokoić
zapotrzebowanie na inne istotne składniki odżywcze, takie jak
koenzym Q10, kwas lipinowy, karotenoidy. Dzięki olejowi składniki
te, zawarte w owocach i warzywach, są o wiele lepiej przyswajane
przez organizm.

 

Red Palm plantage

Plantacja palmy czerwonej w Kolumbii.


Buffel transport van rode palm

 

Wozy załadowane zbiorami są
ciągnięte przez woły.


Een rode palmtransport van Amanprana

 

Woły to
najlepszy środek transportu na obszarze plantacji


Rode Palm

 

Owoc palmy
czerwonej różni się znacznie od pozostałej części drzewa


Rode Palmboom

 

Palma czerwona z
Kolumbii to najwyższa jakość składników do produkcji oleju


de rode palm vrucht

 

Przekrojony owoc
palmy



Pochodzenie
owoców palmy używanych przez Amanprana

 

W ostatnich
miesiącach kwestia pochodzenia oleju z palmy czerwonej przewijała
się wielokrotnie w mediach. Kilka grup obrońców środowiska
przygotowało wymowny film na temat produkcji oleju palmowego w
Indonezji i Malezji. Firma Amanprana całkowicie popiera ich wysiłki,
mające na celu ochronę środowiska.

 

W filmie
poruszono trzy fundamentalne problemy:

 

  1. Lasy deszczowe
    są wycinane by zrobić miejsce pod plantacje

  2. Ignorowane są prawa własności
    ziemi rdzennych mieszkańców

  3. Stosuje się wysoce toksyczne
    insektycydy

 

Amanprana ma
jednak dobre wieści dla swoich klientów:

 

  1. Nasz olej
    pochodzi z Kolumbii, a nie z Malezji lub Indonezji, krajów
    gdzie stwierdzono liczne nieprawidłowości.

  2. Olej firmy Amanprana jest w
    100% organiczny i naturalny, posiada certyfikaty Ecocert, BioSuisse,
    Bio (Niemcy), Jas (Japonia) oraz blik (Belgia). Producent
    dostarczający nam olej jest sprawdzonym kontrahentem, stosującym
    organiczne metody upraw od 1990 roku. Amanprana nie dopuszcza
    stosowania jakichkolwiek chemicznych środków ochrony,
    zwłaszcza tych potencjalnie toksycznych.

  3. Nasz dostawca oleju palmowego
    posiada certyfikat SA 8000 certificate, wydany
    przez SA, organizację non-profit przyznającą wyróżnienia
    dla przedsiębiorców prowadzących biznes w sposób
    przyjazny dla pracownika. Podmiot któremu przyznano
    certyfikat musi całkowicie zrezygnować z zatrudniania osób
    poniżej 14 lat, wyeliminować wszelkie formy dyskryminacji i czynić
    starania w celu stworzenia przyjaznego i bezpiecznego miejsca pracy.
    Zakazane jest psychiczne i fizyczne karanie pracowników.
    Tydzień pracy został ograniczony do 48 godzin a nadgodziny muszą
    być pełnopłatne.

  4. Dostawca oleju dla Amanprana
    nawiązał współprace z trzema organizacjami, mającą na
    celu ochronę lasów deszczowych. W związku z tym przyznano
    im amerykański certyfikat Rainforest Aliance oraz brytyjski
    Proforest. Wreszcie, udało im się spełnić wymagania
    stawiane przez NOP (National Organic Program).

  5. Surowce do produkcji oleju
    pochodza z upraw o łącznej powierzchni 4500 hektarów, z
    czego 2000ha jest w posiadaniu małych gospodarstw rolnych,
    zrzeszonych w spółdzielniach produkcyjnych. Za jej
    pośrednictwem owoce trafiają do Amanprana.

  6. Można bez trudu prześledzić
    drogę, jaka pokonuje nasz olej – z plantacji aż do momentu
    zamknięcia w słoju.

  7. Część zysku ze sprzedaży
    oleju jest przeznaczane na finansowanie edukacji i służby zdrowia
    w regionie produkcyjnym.

 

Organizacje
wspierające ten projekt uważają, że bojkot oleju palmowego nie
jest dobrym sposobne na walkę z negatywnymi zjawiskami, mającymi
miejsce podczas jego produkcji. Takie działania sprawią jedynie
zamianę jednej uprawy na inną, lecz bez zmiany praktyki
produkcyjnej. Genetycznie modyfikowana soja uprawiana w USA i
Argentynie z pewnością nie jest dobrym zamiennikiem dla oleju
palmowego.

 

Zarówno uprawa palmy
oleistej, jak i produkcja oleju palmowego powinny opierać się na
stabilnych podstawach etycznych i moralnych. Tylko w ten sposób
możemy budować lepszą przyszłość. Będąc małym
przedsiębiorstwem
Amanprana stara się być
wzorem dla innych producentów. Wycinanie plantacji palmy
oleistej celem pozyskania surowca do produkcji paliw ekologicznych
lub zakładanie ich kosztem lasów tropikalnych jest oczywistym
absurdem.

 

Przeludnienie
i rosnące spożycie mleka i mięsa są jednym z głównych
problemów:

 


Wiele
obszarów w Europie było w przeszłości porośniętych przez
lasy, wycięte aby zrobić miejsce dla miast i pastwisk. W wielu
krajach równowaga ekologiczna została dawno temu złamana pod
naciskiem rosnącego zaludnienia oraz gospodarki rolnej opartej na
mięsie i mleku. Zwiększenie konsumpcji produktów pochodzenia
roślinnego pozwoli zmniejszyć zapotrzebowanie na nowe pastwiska.
Zmiany zaczynają od naszych indywidualnych wyborów.



img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img