img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00

 

!!! URODZINY BOGUTYN MŁYN !!!

RABAT  15%  NA  WSZYSTKO

KOD RABATOWY: URODZINY

*PROMOCJA TRWA OD 24.06 DO 30.06.2022

 

img
PRODUCENT:

Olej lniany 250ml

  • Cena brutto: 12,23 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

     

    OLEJ LNIANY

     

    Olej lniany Skarby Polesia jest wykonany z nasion lnu metodą pierwszego tłoczenia na zimno. Metoda tłoczenia na zimno pozwala na zachowanie najcenniejszych witamin i minerałów oraz naturalnego smaku oleju.

    • Olej posiada niezbędne kwasy tłuszczowe (kwas linolowy omega-3 i kwas linolowy omega-6)1
    • Zawarte w oleju kwasy wspomagają walkę z dolegliwościami układu krążenia1
    • Olej korzystnie wpływa na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi2,4
    • Olej może wspomóc osoby leczone na nowotwór3,
    • Poprawia system trawienny5,6

    Sprawdzi się jako dodatek do posiłków – podkreśla smak sałatek, dressingów, pieczywa, tostów, makaronów czy surowych, gotowanych lub pieczonych warzyw.

    Olej lniany nie nadaje się do smażenia.

    Najlepiej spożywać na zimno. 
    Olej najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej 20°C. Chronić przed słońcem.
    Może wytrącić się osad lub zmętnienie – jest to zjawisko naturalne, które nie wpływa na wartość odżywczą oleju.

     

    Składniki: 100% olej lniany
    Pojemność: 250 ml

     

    Wyrób nie jest lekiem. Nie leczy. Powstał z niezmodyfikowanych składników naturalnych. Zawartość witamin, mikroelementów czy innych substancji odpowiada naturalnym proporcjom występującym w dziko rosnącej roślinie.

    Zioła, warzywa i owoce posiadają w swoim składzie szereg witamin i mikroelementów, znanych i uznanych od stuleci, które wpływają korzystnie na organizm
    i zachodzące w nim procesy fizjologiczne. Niektórym wprost przypisuje się właściwości lecznicze. Jednakże obecnie obowiązujące ustawodawstwo zabrania przedstawiania najbardziej naturalnych środków spożywczych jako posiadających właściwości prozdrowotne. Przepisy w tym zakresie są wewnętrznie sprzeczne,
    a służby Głównego Inspektora Sanitarnego (Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne) stosują najbardziej rygorystyczną wykładnię, która spowodować może wkrótce, że sprzedawanie ziół, owoców i warzyw, a więc najbardziej naturalnych składników żywnościowych będzie możliwe, ale bez informowania o ich właściwościach. Dla przykładu będzie może sprzedawać czosnek, ale zabronione będzie informowanie, że jest naturalnym antybiotykiem i wspomaga organizm
    w przeziębieniach i zapaleniu gardła.

     


     Longina Kłosiewicz-Latoszek Znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3 W profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, Z Poradni Chorób Metabolicznych Instytutu żywności i żywienia w warszawie.

    Dzięcioł M., Przysławski J, Ocena wartości odżywczej i aktywności biologicznej wybranych olejów roślinnych dostępnych na rynku polskim w kontekście profilaktyki chorób dietozależnych, Bromat., Chem., Toksykol, 2013, XLVI(1)/20-26.

    Truan JS, Chen JM, Thompson LU, Flaxseed oil reduces the growth of human breast tumors (MCF-7) at high levels of circulating estrogen,  Molecular Nutrition & Food Research. 2010 Oct;54(10):1414-1421. DOI: 10.1002/mnfr.200900521.

    Łoźna K. i wsp.: Skład kwasówtłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Probl Hig Epidemiol 2012

    Gerard Debuigne, Francois Couplan, Wielki Zielnik Roślin Leczniczych, Larousse, 2017, 95. 

    Achremowicz K, Szary-Sworst K, Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, Żywność Nauka Technol Jakość 2005; 3(44):23-35

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach