img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

ZRÓB ZAKUPY ZA MIN. 50ZŁ I WYBIERZ PREZENT 

img
PRODUCENT:

Olej kokosowy 900ml BIO Virgin RAW (surowy zimnotłoczony) [SMAK I ZAPACH KOKOSA]

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: SuperFoods
  • Cena brutto: 39,20 zł
Niedostępny
szt.

 

Organiczny
Olej Kokosowy/ Masło Kokosowe

 

Orzech kokosowy to owoc
palmy kokosowej. Palma kokosowa należy do rodziny  Arecaceae i
osiąga do 30 m wysokości. Praktycznie każda część palmy
kokosowej ma jakieś wykorzystanie przez człowieka.

 

Olej kokosowy jest znany
także jako masło kokosowe. Uzyskuje się go z kokosa. Olej kokosowy
jest stosowany od stuleci jako istotne źródło pożywienia
wpływającego na zdrowie i dobre samopoczucie wśród plemion
obszaru tropikalnego. Postrzega się go jako "pokarm
funkcjonalny" ponieważ poza zawartością składników
pokarmowych, przynosi wiele korzyści zdrowotnych.  Olej kokosowy
jest przedmiotem szczególnego zainteresowania ze względu na
swoje właściwości lecznicze, znacznie większe niż jakikolwiek
olej dietetyczny, poza tym ma szerokie zastosowanie w medycynie
tradycyjnej wśród ludności Azji i obszaru Pacyfiku.
Wyspiarze z Pacyfiku postrzegają olej kokosowy jako lekarstwo na
wszystkie choroby. W ich tradycyjnej medycynie kokosu używa się do
leczenia szerokiej gamy problemów zdrowotnych, w tym:
łysienia, poparzeń, stłuczeń, przeziębień, zaparcia, kaszlu,
gorączki, ran, itp. 

 

Ostatnie badania
zweryfikowały tradycyjne przekonania, iż palma kokosowa jest
"drzewem życia" i że jest najczystszym, pełnowartościowym
pokarmem. Orzechy kokosowe oraz olej kokosowy z pierwszego tłoczenia
odgrywają ważną rolę w zbilansowanej, odżywczej diecie.   Orzech
kokosowe są bardzo odżywcze, bogate w błonnik, witaminy i
minerały. Tłuszcz, który zawierają składa się w około
90% z tłuszczy nasyconych. Olej zawiera przede wszystkim łańcuch
trójglicerydów, z około 92% nasyconych kwasów
tłuszczowych, 6% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz
2% wielonienasyconych  kwasów tłuszczowych.   Jeśli chodzi o
nasycone kwasy tłuszczowe, olej kokosowy składa się w 44,6% z
kwasu laurynowego, 16,8% z kwasu mirystynowego, 8,2% z kwasu
palmitynowego oraz w 8% z kwasu kaprylowego, a ponadto zawiera
jeszcze siedem innych nasyconych kwasów tłuszczowych.  Jego
jedyny jednonienasycony kwas tłuszczowy to kwas oleinowy, a jego
jedyny wielonienasycony kwas tłuszczowy to kwas linolowy. Różnica
pomiędzy olejem kokosowym a innymi olejami tkwi w molekule tłuszczu.
Wszystkie tłuszcze i oleje składają się z molekuł, które
nazywamy kwasami tłuszczowymi. Istnieją dwie metody klasyfikacji
kwasów tłuszczowych. Pierwsza, prawdopodobnie ci znana opiera
się na nasyceniu. Mamy kwasy nasycone, jednonienasycone oraz
wielonienasycone. Drugi system klasyfikacji jest oparty na rozmiarze
molekularnym lub na długości łańcucha węglowego w każdym z
kwasów tłuszczowych.  Kwasy tłuszczowe składają się z
długich łańcuchów atomów węgla z przyłączonymi
atomami wodoru. W tym systemie, kwasy dzielimy na te z krótkim
łańcuchem (SCFA), średnim łańcuchem (MCFA),  oraz długim
łańcuchem (LCFA). Olej kokosowy składa się przede wszystkim z
kwasów tłuszczowych o łańcuchach średniej długości
(MCFA), znanych także jako trójglicerydy o łańcuchach
średniej długości (MCT).

 

Przytłaczająca
większość tłuszczy i olejów w naszej diecie, bez względu
na to, czy są nasycone czy nienasycone, czy są pochodzenia
zwierzęcego, czy roślinnego, składa się z kwasów
tłuszczowych o długich łańcuchach (LCFA). Od 98 do 100% kwasów
tłuszczowych, które spożywasz należy do tej właśnie
grupy.  Rozmiar kwasu tłuszczowego jest niezwykle istotny, gdyż
nasze organizmy inaczej (w zależności od rozmiaru) odpowiadają i
trawią każdy z kwasów tłuszczowych. Tak więc działanie
fizjologiczne kwasów MCFA zawartych w oleju kokosowym znacząco
różni się od działania kwasów LCFA powszechnie
zawartych w naszej żywności. Nasycone kwasy tłuszczowe w oleju
kokosowym to przede wszystkim kwasy średniej długości. Zarówno
nasycone jak i nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w
mięsie, mleku, jajkach i roślinach ( w tym większość olejów
roślinnych) składa się z kwasów tłuszczowych o długich
łańcuchach węglowych (LCFA). 

 

Dlatego też olej
kokosowy powszechnie uważa się za niezwykle zdrowy pokarm!

 

Ciesz się właściwościami
oleju kokosowego!



img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img