Sklep jest nową platformą. Konta założone między 2006 a 2017 rokiem należy założyć ponownie.
Ceny zostały obniżone od 12% do 20% na wszystkich produktach w sklepie, ale jednocześnie nie udzielamy już rabatów.
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

OLD POLAND SZAFIR - 190 g SER SZLACHETNY długodojrzewający SPOMLEK Radzyń Podlaski

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: SPOMLEK
  • Cena brutto: 9,99 zł
Niedostępny
szt.
opakowanie : 190 g<br />ser w kawałku (nie jest krojony)<br /><br /><span class="news_title">Szafir - nowy klejnot marki Old Poland</span><br />

                              <div class="news_flash nf_bold">
                      <p style="text-align: justify;"><strong>Wytrawny, głęboki, o
jednolitej fakturze, z aromatem mango. Nie, to nie opis wina. To Szafir,
 najnowszy ser długodojrzewający w portfolio marki Old Poland. Właśnie
trafił na półki delikatesów i dobrych sklepów spożywczych. Jego
producentem jest Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego.</strong></p>
                  </div>
                        
            
                <p style="text-align: justify;">Powstanie szlachetnego sera
długodojrzewającego poprzedza co najmniej kilkanaście miesięcy prób i
eksperymentów. Zaczyna się od pomysłu na to, jak taki nowy ser mógłby
smakować, pachnieć, wyglądać – a także jakie mógłby mieć opakowanie i
nazwę, to bowiem również wyróżnia markę Old Poland. Gdy już wiadomo, w
jakim kierunku należy zmierzać, całość biorą w swoje ręce doświadczeni
serowarzy.</p>
<p style="text-align: justify;"><br />
<em>– Praca nad serami z górnej półki stwarza nam wyjątkową szansę do
eksperymentowania, próbowania nowych smaków i testowania pomysłów, na
które nie ma miejsca w przeciętnej mleczarni. Tym razem postanowiliśmy
sprawdzić, czy ser i wino pasują do siebie tak dobrze również na etapie
produkcji. Wykorzystaliśmy więc, obok tradycyjnych szczepów
serowarskich, specjalnie dobrane drożdże winiarskie – </em>opowiada Wojciech Styś, autor receptury i Główny Serowar Spomleku. <em>–
 Szafir zyskał dzięki temu walory przypisywane winu: wytrawność,
pogłębiony smak, owocowy aromat. Jednocześnie, po czterech miesiącach
dojrzewania, zachwyca swoją jednolicie gładką fakturą i rozpływającym
się w ustach miąższem.</em></p>
<p style="text-align: justify;"><br />
To bowiem upływające dni oraz zabiegi pielęgnacyjne (m. in. masowanie i
obracanie) mają największy wpływ na ostateczny charakter sera. One także
 są elementem poddawanym eksperymentom. Praktycznie co tydzień sprawdza
się, jak zmienia się smak, aromat, konsystencja. Sztuka polega na tym,
aby trafić w moment optymalny. Ser nie będzie dobry, jeśli dojrzewanie
potrwa zbyt krotko. Ten okres można ewentualnie wydłużyć, oczywiście nie
 w nieskończoność.</p>
<p style="text-align: justify;"> </p>
<p style="text-align: justify;">Smak i dodatki</p>
<p style="text-align: justify;"><br />
Jak smakuje Szafir? Eksperci wskazują na dominujący kremowy posmak
śmietany i łatwość, z jaką poddaje się jedzącemu. Ma on wrażenie nie
tylko głębokości smaku, ale również aksamitnej faktury. Sprawia to, że
chociaż Szafir powstaje z mleka krowiego, można porównać go pod tym
względem z najlepszymi serami owczymi. Z upływem czasu, nabiera
charakteru, staje się gęsty i wypełniający. Aromatem przypomina najpierw
 świeże mango, nieco później pojawia się przyjemne podobieństwo do
zsiadłego mleka.<br />
Chociaż sery długodojrzewające to przysmak sam w sobie, warto czasami
wzbogacić je odpowiednimi dodatkami. Z Szafirem doskonale komponują się
jasne miody, takiej jak lipowy i akacjowy. Koniecznie trzeba spróbować
go też w towarzystwie niezbyt kwaśnych konfitur z ciemnych owoców, np.
jagód lub z jarzębiny. Miłośnikom bardziej odważnych połączeń można
polecić świeże mango, zwłaszcza indyjskie (wyłącznie między majem a
lipcem, kiedy przypada na nie sezon).<br />
Jeśli wino to wytrawne, przede wszystkim białe, o mocnej strukturze i
niezbyt aromatyczne, aby nie przytłoczyło subtelnego zapachu sera – np.
Bordeaux lub węgierskie, z regionów leżących nad Balatonem. Z czerwonych
 może to być miękkie Bordeaux na bazie merlot lub wina z południa Włoch
ze szczepów nero d'avola czy primitivo.</p>
<p style="text-align: justify;"><br />
Old Poland – Wielkie Polskie Sery</p>
<p style="text-align: justify;"><br />
Marka Old Poland to polskie sery długodojrzewające, tworzone przez
niezwykle doświadczonych serowarów Spółdzielczej Mleczarni Spomlek z
Radzynia Podlaskiego. To jedyne krajowe produkty, które skutecznie
rywalizują z importowanymi o miejsce na sklepowych półkach i na naszych
stołach. Źródeł ich sukcesu jest kilka: mleko o doskonałej jakości,
kreatywność, doświadczenie i pasja tworzących je ludzi, cierpliwość i
staranność podczas procesu pielęgnowania i dojrzewania oraz umiejętność
docierania do konsumentów. Wyróżnia je także „sucha skórka”, ukłon wobec
 najlepszych tradycji, zgodnie z którymi dojrzewającemu serowi pozwala
się oddychać. Pełne portfolio to obecnie Bursztyn, Rubin, Szafir, Grand
Radamer (szlachetna odmiana pierwszego krajowego sera z oczkami) i Grand
 Gouda.</p>
<p style="text-align: justify;">Premiera produktu odbyła się 27 marca w warszawskiej restauracji Atelier Amaro.</p><br /><p><br /></p><strong>Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek</strong> Radzyń Podlaski słynie głównie z
produkcji wyśmienitych serów dojrzewających, w tym najbardziej
rozpoznawalnego i pierwszego wyprodukowanego w Polsce sera typu
szwajcarsko - holenderskiego o nazwie RADAMER.
<p>Nasze sery podbiły serca konsumentów nie tylko w kraju, ale także w
całej Europie, Rosji. Nasze wyroby eksportujemy także na rynki Stanów
Zjednoczonych Ameryki, Kanady, Izraela, Wietnamu. Spomlek jest także w
posiadaniu certyfikatu koszerności nadanego przez ORTHODOX UNION. </p>
<p>Spomlek, dzięki swemu położeniu we wschodniej Polsce oraz ogromnemu
wysiłkowi włożonemu przez wydział surowcowy, może poszczycić się
nowoczesną i dobrze zorganizowaną bazą producentów mleka wysokiej
jakości - spełniającego najwyższe wymagania i standardy UE i innych
krajów.</p><p>Spomlek obejmuje swoim działaniem tereny charakteryzujące się niskim
uprzemysłowieniem i bogatą szatą roślinną. O ekologicznych walorach
tych stron położonych z dala od niszczycielskiej działalności
człowieka. Spomlek przykłada ogromną wagę do zachowania tego
dziedzictwa naturalnego, przejawem czego jest wdrożenie ISO 14001 i
właściwy dobór dostawców usług i partnerów handlowych.</p>


img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img