SIENA.
Spring SIENA jest sypkim, sproszkowanym produktem otrzymywanym dzięki wielostopniowej fermentacji specjalnej mąki żytniej i stopniowego suszenia. Z dodatkiem słodu.
Specyfikacja techniczna.
Spring SIENA jest produktem o średniej kwasowości otrzymywanym na drodze fermentacji maki żytniej. Z wyglądu jest to złoty lub brązowy proszek o charakterystycznym smaku i aromacie.
Zastosowania i dozowanie.
Spring SIENA polepsza smak i aromat każdego pieczywa. Jego głównym zastosowaniem jest wypiek chleba żytniego, chleba wielozbożowego itp. Dla optymalnych efektów należy dodać w ilości 1 do 3% zakwasu w stosunku ogólnej ilości mąki użytej do pieczenia.
substrat |
Mąka żytnia, słód jęczmienny |
wygląd |
Sypki proszek |
kolor |
Brązowy |
smak |
średnio kwaśny |
pH |
3,4 - 3,6 |
UWAGA!
Zakwas instant nie powoduje wyrastania ciasta chlebowego, polepsza smak i aromat gotowego wypieku jak również strukturę miękiszu.
Zakwas instant stosujemy razem z drożdżami (świeżymi lub również instant).