img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Naturalny zakwas z semoliny AUTHENTIC ITALIAN DURUM - 250g

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: Millbo
  • Nowość
  • Cena brutto: 16,80 zł
szt.
Dodaj do mojej listy
Naturalny suchy zakwas z semoliny AUTHENTIC ITALIAN DURUM

Jest to zakwas na bazie dwukrotnie mielonej twardej pszenicy durum, który można stosować, gdy chce się uzyskać chrupiącą skórkę i typowy smak chleba wiejskiego z południowych Włoch.

AUTHENTIC ITALIAN DURUM nada również niezrównany smak i aromat pizzy napoletan po dodaniu go do ciasta na pizzę.

 

Stosowanie: 3% w stosunku do użytej mąki (30g na 1kg)

Dlaczego Durum? Ponieważ to włoski sekret!
Durum pochodzi prosto z włoskiej tradycji. Jest to pszenica twarda uprawiana na południu Włoch. Mąka uzyskana z durum nazywa się „semoliną”. Jej typowe zastosowania to  makaron i chleb Altamura. Durum to wysokiej jakości pszenica z wyższą zawartością białka, które pomaga stworzyć chrupiącą skórkę i puszysty miękisz.
Dwukrotnie mielona semolina o zwartej strukturze pochłania więcej wody niż zwykła mąka pszenna, dlatego uzyskujemy bochenki o „gęstym” miękiszu w ładnym żółtym kolorze, pysznym smaku typowym dla chlebów z południowych Włoch i długim okresem trwałości.

 

 


Przepis i metoda produkcji POŁUDNIOWEJ WŁOSKIEJ FOCACCIA:

Mąka (12% białka): 1000 g 
Naturalny suchy zakwas AUTHENTIC ITALIAN DURUM: 30 g 
Świeże drożdże: 15 g
Woda: 800g
Sól: 15 g

Mieszaj składniki z ¾ wody przy użyciu mieszadła spiralnego przez 5 minut na niskiej prędkości. Po 4 minucie dodaj sól. Dodaj wodę i mieszaj 7-8 minut z dużą prędkością. Odstaw ciasto na 90 minut.
Podziel je na małe bochenki i połóż na tacy. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Blaszkę posmaruj oliwą z oliwek i uformuj bochenki rękami tak, aby uzyskać cienki i przedłużony kształt.
Piecz przez 20/25 minut w temperaturze 230–240 ° C bez pary

Producent: MILLBO, Włochy
img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach