img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE

img
PRODUCENT:

Naturalny zakwas (koncentrat) SPRING CIABATTA Home - 0.25 kg

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: Millbo
  • Cena brutto: 10,56 zł
szt.

 


Spring Italian Ciabatta

 

Nazwa “Ciabatta” oznacza tyle co “pantofel” I oznacza prostokątny bochenek chleba, o specyficznym smaku, miękkim wnętrzu i grubej, chrupiącej skórce.

 

Uważa się, że Ciabatta pochodzi z regionu leżącego w dorzeczu i w delcie rzeki Pad, na południe od Wenecji. W tym regionie pszenica była przez wiele lat jednym z głównych towarów handlowych, a wynaleziona przez Wenecjan i wyrabiana z mąki pszennej Ciabatta zyskała ogromną popularność. Mąka użyta do wyrobu Ciabatty ma mniejszą zawartość białka niż tradycyjna mąka. Pozwala to absorbować ciastu więcej wody, przez co można uzyskać grubą i chrupiąca skórkę a jednocześnie białe i miękkie wnętrze o charakterystycznej strukturze plastra miodu.

 

Dzisiaj Ciabatta jest wyrabiana z wody lub mleka i jest dostępna we wszystkich formach i rozmiarach, co sprawia że jest równie dobra jako cały posiłek jak i jako niewielka przekąska.

 

Spring Ciabatta firmy Millbo Italian to sproszkowany koncentrat zakwasu chlebowego, który nadaje bochenkom wyjątkowego smaku oraz umożliwia powstanie wyjątkowej, chrupiącej skórki. Ciabatta znana dziś w wielu krajach odbiega znacznie od oryginalnego, włoskiego przepisu, jednakże stosując Spring Ciabatta możesz otrzymać autentyczny smak Ciabatty jednocześnie zachowując wygodę produkcji. Spring Ciabatta jest niezwykle prosta w użyciu i może być stosowana przez wszystkie piekarnie.

 

Sugerowane dodatki i nadzienia: Dodatek oliwy z oliwek nie jest niezbędny, lecz doda on kolejny wyraźny aromat do otrzymanej Ciabatty.

 

Technologia produkcji naturalnej ciabatty z użyciem zakwasu naturalnego

 

Prawdziwa włoska Ciabatta jest pieczywem niezwykle popularnym w wielu krajach świata. Zarówno chlebki o gramaturze 400 gram jak i 200 gram, są uznanym markowym pieczywem kojarzącym się z północą Włoch. Prawdziwa Ciabatta powinna charakteryzować się chrupiącą skórką, specjalnym zapachem oraz dużymi porami w strukturze miękiszu. Produkcja Ciabatty wbrew opiniom wcale nie jest trudna, pod warunkiem używania dobrej jakości półproduktów. Technologia przedstawiona poniżej pozwala na wypiek oryginalnej włoskiej Ciabatty, w krótkim czasie, przy zastosowaniu wyłącznie naturalnych produktów.


Mąka pszenna 970g
Zakwas -Spring Ciabatta 30 g
Sól 20g
Drożdże 30g świeże lub instant 8g (LaSaffre) lub 16g innych firm
Woda 650-680g




    • Wymieszać składniki (spiralny mixer) przez 5 minut na pierwszym biegu dodając 60% wody, następnie 10 minut na biegu drugim dodając resztę wody w dwu lub trzech częściach. Temperatura gotowego ciasta powinna wynosić 26 stopni C.

    • Ciasto pozostawić na około 45 minut w posmarowanym oliwą z oliwek lub mąką, plastikowym pojemniku. Pojemnik powinien być szczelnie zamknięty.

    • Wyłożyć ciasto na oprószony mąką stół - obchodzić się z ciastem ostrożnie, unikać uszkodzeń przy wyjmowaniu z pojemnika. Następnie ciąć na odpowiedniej szerokości paski oraz kawałki.

    • Garować najlepiej na drewnianych oprószonych mąką podkładkach, przy 30 stopniach C oraz wilgotności około 80 % przez 30 do 40 minut.

    • Odwrócić kawałki na drugą stronę, można wyciągać na pożądane długości.

    • Pieczenie z małą ilością pary, w temperaturze 230 stopni C przez około 30 minut małe kawałki, natomiast większe przez 35 do 40 minut.

    • Na 10 minut przed końcem pieczenia otworzyć włazy pieca


 

Możliwe jest dla podkreślenia smaku dodanie do receptury około 1.5 do 2% oliwy z oliwek - extra virgin, należy w takim przypadku pamiętać iż dodatek oliwy zredukuje absorpcję wody o około 1%

 

 

 

 

 

UWAGA!

 

Zakwas instant nie powoduje wyrastania ciasta chlebowego, polepsza smak i aromat gotowego wypieku jak również strukturę miękiszu.

 

Zakwas instant stosujemy razem z drożdżami (świeżymi lub również instant).

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img