img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Morwa biała 1 kg BIO

  • Cena brutto: 43,00 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Suszone owoce morwy białej o jasnym zabarwieniu przypominają kształtem jeżyny lub maliny. W smaku są słodkie, czasem delikatnie kwaśne. W kuchni owoce morwy białej mogą być stosowane w deserach, zarówno tych pieczonych, jak i tych zjadanych na surowo. Smak morwy bardzo dobrze komponuje się z czekoladą i jabłkiem. Morwę białą dodawać do jogurtu, sera, lub musli. Morwa jest również chętnie dodawana do zielonej herbaty. Morwa biała zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać chorobom związanym z wiekiem. Morwa biała znana jest z bogactwa witaminy C i żelaza. Istotna jest również jej zawartość miedzi, fosforu i magnezu.  Zawarty w niej związek o nazwie DNJ i kwercetyna pomagają utrzymywać w organizmie właściwy poziom cukru we krwi. Dzięki flawonoidom działają przeciwwirusowo i antybakteryjnie, potrafią radzić sobie z takimi bakteriami jak: gronkowiec złocisty, salmonella i Shigella dysenteriae (bakterię odpowiedzialną za rozwolnienie i bóle brzucha).

    Owoce morwy białej można spożywać jako przekąskę, choć bardziej nadają się do tego jej ciemniejsze odmiany. Morwa biała może posłużyć za to jako świetny dodatek do herbat, ekstraktów i naparów. Ponadto wyśmienicie komponują się jako dodatek do płatków, musli czy owsianek. Jak każde suszone owoce, tak morwę białą należy trzymać w zamkniętym pojemniku, w suchym i zacienionym miejscu. Nie powinno się jej wystawiać na długie działanie światła słonecznego.

    Waga: 1000g

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach