img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka wieloziarnista BEZGLUTENOWA - 500G

  • Cena brutto: 11,14 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

     

    Nowy odświeżony skład Mieszanki wieloziarnistej z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz wspomagającego pracę jelit błonnika z babki jajowatej. Ponadto w skład mieszanki wchodzą wartościowe ziarna słonecznika, siemienia lnianego oraz mąka jaglana. Ze składu wyeliminowano dodatek cukru, substancji spulchniających oraz regulatora kwasowości.

    Z mieszanki z łatwością przygotujemy smaczny, aromatyczny, miękki, wegański chleb oraz bułeczki, które posiadają wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Bez składników alergennych.

     

    Skład: 

    skrobia kukurydziana, mąki (ryżowa, jaglana), ziarna 12,4 % (słonecznika, siemienia lnianego, czarnuszki), substancje zagęszczające: guma ksantanowa, hydroksypropylometyloceluloza; otręby ryżowe 3,6 %, błonnik z babki jajowatej 1,7 %

    Wartość odżywcza w 100 g (po przygotowaniu zgodnie z załączonym przepisem):

    Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1066 kJ/254 kcal

    Tłuszcz: 8,1 g

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,9 g

    Węglowodany: 38 g

    w tym cukry: 1,5 g

    Błonnik : 7,4 g

    Białko: 3,6 g

    Sól: 1,15 g

    Waga: 500g

     

    Przepis na chleb wieloziarnisty i bułki:

    Skład:

    500 g mieszanki Wieloziarnistej BEZGLUTEN

    1 i 1/3 łyżeczki soli (10 g)

    2 łyżeczki cukru (10 g)

    430 ml letniej wody

    15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych

    3 łyżki oleju + do posmarowania

    Sposób wykonania:                                                                                              

    CHLEB: Do naczynia wsypać mieszankę, sól i cukier, następnie wymieszać. Dodać wodę z rozpuszczonymi świeżymi drożdżami, stopniowo wyrobić ciasto na gładką masę ręcznie lub mikserem, na końcu wlewając olej. W przypadku użycia drożdży suchych dodać je bezpośrednio do mieszanki. Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem foremki (28 x 9 cm), wyrównać powierzchnię, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do 200°C . Wyrośnięte ciasto posmarować delikatnie olejem, umieścić w piekarniku i piec ok. 45 min (bez termoobiegu). Po upieczeniu chleb wyciągnąć z foremki, ostudzić, przechowywać pod przykryciem.                                                    

    BUŁKI
    Ciasto podzielić na 9 części po około 100 g, uformować z nich bułeczki obsypując ręce np. mąka ryżową. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 min. Po tym czasie posmarować bułeczki delikatnie olejem i naciąć skórkę. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 °C .  Piec około 40 min.

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach