img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
ZRÓB ZAKUPY ZA MIN. 50ZŁ
I WYBIERZ PREZENT
img
PRODUCENT:

Mieszanka na chrupiące bagietki (bagietka śniadaniowa) 1 kg (+drożdże gratis)

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 15,00 zł
Niedostępny
szt.

Mieszanka na chrupiące bagietki

 

Bagietki to rodzaj pieczywa, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać :) Pasują do wszystkiego i są po prostu pyszne! Mimo, iż składają się z niewielu składników, ich wypiek jest dość trudny w warunkach domowych, gdyż wymaga długiej i starannej pielęgnacji ciasta w odpowiednich temperaturach. Po wielu próbach udało nam się opracować recepturę tak, by każdy, nawet bez większego doświadczenia w pieczeniu, mógł upiec bagietki we własnym domu. Dzięki naszej mieszance procedura powstawania właściwego ciasta została skrócona z 2 dni do ok 4 godzin.

 

Składniki: włoska mąka semolina, mąka słodowa, sól

(+ dodatkowo załączone drożdże instant 6g)

 

Do przygotowania ciasta możemy użyć automatu do chleba:

Wlewamy do foremki automatu 0,3l ciepłej wody (300 ml; temp. ok. 30°C). Dodajemy 15g drożdży świeżych lub 6g drożdży instant. Wsypujemy połowę porcji (ok. 250g) mieszanki na bagietki. Uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu programu, do tak powstałego zaczynu dodajemy pozostałą część mieszanki (ok. 250g) oraz łyżkę oleju (ok. 15g) i ponownie uruchamiamy automat na programie 1h30min- rozczynianie ciasta. Po zakończeniu programu, wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części, formujemy płaskie długie prostokąty (najlepiej na blasze, na której będą wypiekane), które zawijamy dłuższymi brzegami do środka (uzyskując w ten sposób wałek, z zamkniętym wewnątrz powietrzem), obracamy łączeniem do dołu, smarujemy po wierzchu wodą i lekko nacinamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30 st. C) do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku do 200 st C ok 20-30 min (dobrze jest wytworzyć w piekarniku parę wodną, wstawiając przed pieczeniem metalowe naczynie z wodą).

Sposób przygotowania ręczny:

Do miski wlewamy 0,3l ciepłej wody (300 ml; temp. ok. 30°C) oraz drożdże instant 6g (lub 15g świeżych). Następnie wsypujemy połowę porcji (ok. 250g) mieszanki na bagietki. Wyrabiamy ciasto łyżką lub robotem do chleba przez 20-25min. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 30 st. C) na ok. 1 godz. Do tak powstałego zaczynu dodajemy pozostałą część mieszanki (ok. 250g) oraz łyżkę oleju (ok. 15g) i ponownie wyrabiamy ciasto przez 20-25min. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 30 st. C) na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części, formujemy płaskie długie prostokąty (najlepiej na blasze, na której będą wypiekane), które zawijamy dłuższymi brzegami do środka (uzyskując w ten sposób wałek, z zamkniętym wewnątrz powietrzem), obracamy łączeniem do dołu, smarujemy po wierzchu wodą i lekko nacinamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 30 st. C) do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku do 200 st C ok 20-30 min (dobrze jest wytworzyć w piekarniku parę wodną, wstawiając przed pieczeniem metalowe naczynie z wodą).

 

Z 0,5kg mieszanki można wykonać 3 bagietki o długości ok. 38cm

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach