img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - WŁOSKI CHLEB PANVIVO (ze skiełkowanymi ziarnami) - 0.5 kg + drożdże GRATIS

  • 17,48 zł Cena brutto: 15,78 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Mieszanka na włoski chleb PANVIVO (ze skiełkowanymi ziarnami) - opakowanie 500g

     

    Składniki: mąka pszenna, skiełkowana gryka, skiełkowana ciecierzyca grys, mąka ze skiełkowanych ziaren orkiszu, mąka ze skiełkowanych ziaren pszenicy, mąka ze skiełkowanej gryki, naturalny suszony zakwas, sól różowa himalajska

    Warunki przechowywania: chłodne (6-20 st. C), suche (wilgotność
    40-60%) i przewiewne miejsce w opakowaniu zamkniętym

    Sposób przygotowania w automacie:

    Wlewamy do foremki automatu 300g wody (o temp. ok. 30 st. C).
    Dodajemy 2g drożdży instant a następnie wsypujemy 0,5kg mieszanki. Uruchamiamy automat na programie wyrabianie ciasta (ok. 1h30min, w zależności od
    rodzaju automatu). Po zakończeniu mieszania wyjmujemy z automatu mieszadła, wyrównujemy ciasto w foremce i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po wyrośnięciu włączamy program pieczenia na ok. 50min.
    Wyjmujemy foremkę z chlebem z automatu i pozostawiamy do
    wystygnięcia.

    UWAGA! Mieszankę można wyrobić ręcznie, w misce, dodając w/w
    składniki. Ciasto po wstępnym wyrośnięciu przekładamy do
    natłuszczonej foremki i pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia w
    temp. ok. 30 st. C - aż podwoi swoją objętość. Pieczemy w
    rozgrzanym piekarniku w temp. ok. 220 st. C przez ok. 50min.

     

     

    Jedną z podstawowych właściwości gryki jest wysoka wartość biologiczna frakcji białkowej, źródło błonnika pokarmowego oraz brak glutenu. Skład aminokwasowy tego zboża jest zbilansowany i charakteryzuje się większą zawartością aminokwasów egzogennych. Jest bogaty w potas, magnez, mangan, miedź, cynk, fosfor, żelazo, wapń i sód. Nasiona zawierają liczne witaminy z grupy B (B1, B2 i B6), a także witaminy PP (kwas nikotowy) i E (tokoferole) są obecne w wyższych stężeniach niż we wszystkich innych zbożach. Gryka jest źródłem związków biologicznie aktywnych, w tym polifenole o wysokiej aktywności przeciwutleniającej.

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach