img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa na autentyczny włoski chleb Altamura - 1 kg + drożdże GRATIS

  • Cena brutto: 14,70 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Mieszanka chlebowa na autentyczny włoski chleb Altamura

    Czysty skład – czysta etykieta – wybieraj mądrze!

     

    Jest to mieszanka na bazie dwukrotnie mielonej twardej pszenicy durum, specjalnej włoskiej mąki pszennej o zawartości białka 12% oraz naturalnego zakwasu z semoliny. Jeżeli masz ochotę na chlebek o żółciutkim i zwartym miękiszu, z chrupiącą skórką i o typowym smaku chleba wiejskiego z południowych Włoch, zwanego Altamura, koniecznie wypróbuj naszą recepturę! Chleb wypieczony z naszej mieszanki pomimo braku substancji chemicznych długo zachowuje świeżość.

     

    Mąka z pszenicy Durum (semolina) zawiera:

    - witaminy z grupy B, które mają ogromną ilość pozytywnych właściwości i odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zarówno zdrowia fizycznego, jak i emocjonalnego.
    - witaminę E (tokoferol)
    - jest silnym naturalnym antyoksydantem
    - minerały: fosfor, potas, mangan, żelazo

     

    Skład: włoska mąka pszenna o zawartości białka 12%, semolina dwukrotnie mielona, naturalny suchy zakwas z semoliny, słód pszenny diastatyczny, sól różowa himalajska

     

    Sposób użycia w automacie: wsypujemy do automatu 0,5 kg mieszanki, dodajemy 0,35 l wody (350 ml, temp. ok. 30 st. C) oraz drożdże suche 3 g i uruchamiamy piekarnik na programie podstawowym (ok. 3 h)

    Sposób użycia w piekarniku: do miski wsypujemy 500g mieszanki, wlewamy 0,35 l letniej wody, dodajemy 3 g drożdży instant. Wyrabiamy ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8 min na szybszych (ciasto można wyrobić ręcznie). Po wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta przekładamy je do wysmarowanej olejem formy o wymiarach ok. 25/11/7 cm lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st C. Dobrze jest umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5 minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.

    Z kilograma mieszanki otrzymujemy 2 chleby po ok. 0,8 kg.

     
    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach