img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

PO 4 LATACH PRZERWY DO SKLEPU POWRÓCIŁY PRODUKTY FIRMY AMANPRANA

img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB Z AMARANTUSEM - 10 kg + drożdże GRATIS

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 83,03 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.


    mieszanka do wypieku chleba w automacie lub piekarniku - chleb z amarantusem - opakowanie 10 kg worek

    Mieszanka jest w 100% kompletna, dodajemy również w osobnej torebce odpowiednio odważone suche drożdźe


    z 0.5 kg mieszanki otrzymujemy chleb ok 0.8 kg


    Sposób użycia w
    automacie :
    wsypujemy do automatu 0.5 kg mieszanki, dodajemy 0.32
    l wody (320 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe suche 1 g i uruchamiamy automat na programie podstawowym (ok 3 h)



    Sposób użycia w
    piekarniku :
    do miski
    wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 0,30-0,32 l letniej wody, dodajemy
    15 g drożdży świeżych lub 1-2 g drożdzy instant. Wyrabiamy
    ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8
    minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po
    wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym
    miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta
    przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm
    lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60
    minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do
    piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest
    umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5
    minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.





    Skład : mąka pszenna 850, mąka żytnia 720, ekspandowane ziarno amarantusa, suchy zakwas, sól oraz osobno zapakowane drożdźe

    Amarantus

     

     

    Energia indiańskiego zboża

     

    Amarantus,
    czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego
    niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj,
    uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził
    zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających
    amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w
    zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.

     

    Kilka lat temu
    podjęto próbę uprawy amarantusa w Polsce, gdyż nasze warunki
    klimatyczne sprzyjają wegetacji tej rośliny. Największym powodzeniem
    cieszy się odmiana dająca nasiona, uprawiana i zbierana podobnie, jak
    inne zboża. Dzisiaj istnieje już kilka polskich odmian, dopuszczonych
    do obrotu, a pozyskane ziarna i wyroby na bazie amarantusa można kupić
    w sklepach ze zdrową żywnością. Co spowodowało, że coraz więcej osób
    interesuje się tą rośliną?

     

    Wartościowe białko

     

    Amarantus, to przede
    wszystkim niezwykle cenne źródło białka. Okazuje się, że w nasionach
    jest go więcej niż w mleku, w dodatku białka posiadającego wszystkie
    aminokwasy egzogenne (zwłaszcza dużo lizyny). Na korzyść przemawia
    również dobra równowaga pomiędzy aminokwasami zasadowymi i siarkowymi.
    Co więcej jest to białko o
    niezwykle wysokim stopniu przyswajalności, którego ilość podczas
    odpowiednich procesów technologicznych nie obniża się. Jego wartość
    wynosi 75%. Dla porównania wartość białka zawartego w kukurydzy wynosi
    44%, w soi 68%, w mięsie 70%, w mleku 72%. Najwyższą
    wartość białka (nawet powyżej 90%) osiągają ziarna i przetwory z
    amarantusa zmieszane z tradycyjnymi zbożami, np. z płatkami owsianymi.

     

    Cenne kwasy tłuszczowe

     

    W nasionach znajduje
    się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ze
    sporym udziałem bardzo cenionych ze względów zdrowotnych kwasów GLA
    (tak licznie zgromadzonych np. w wiesiołku). Ich obecność przyczynia
    się znacznie do poprawy zdrowia, zwłaszcza do obniżenia poziomu
    cholesterolu. Nie bez znaczenia jest również obecność błonnika, który
    nie tylko wpływa na kształtowanie odpowiedniego poziomu cholesterolu,
    lecz poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy.

     

    Niezastąpione pierwiastki

     

    Amarantus jest
    źródłem wielu składników mineralnych, zwłaszcza wapnia (250 mg/100 g
    nasion), fosforu, potasu i magnezu. Spożycie 100 g nasion amarantusa
    pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Pod względem ilości
    żelaza (15 mg w 100 g nasion) bije na głowę niemal wszystkie rośliny, z
    osławionym szpinakiem włącznie, co z powodzeniem można wykorzystywać w
    stanach anemii, a także w diecie kobiet ciężarnych potrzebujących w tym
    okresie szczególnie dużo tego pierwiastka. Włączenie do jednego posiłku
    dziennie dania przygotowanego z nasion amarantusa całkowicie pokrywa
    zapotrzebowanie na żelazo. Pod względem witamin występuje ich tyle samo co w innych zbożach.

     

    Ziarno lekkostrawne i bogate w błonnik

     

    Amarantus jest produktem nie tylko wyjątkowo odżywczym, ale także lekkostrawnym. Zawdzięcza to m.in. niezwykle
    drobnej frakcji skrobi. Jest ona pięć razy łatwiej strawna od –
    uznawanej dotąd za lekkostrawną - skrobi zawartej w kukurydzy; dlatego
    amarant można spożywać nawet na krótko przed wysiłkiem fizycznym lub
    umysłowym, np. przed egzaminem, treningiem czy
    zawodami. Wysoka wartość odżywcza i energetyczna sprawia, że dania lub
    chrupki z amarantusa znalazły się w diecie osób uprawiających duży
    wysiłek fizyczny (sportowcy, komandosi).

     

    W porównaniu z
    innymi zbożami zawiera stosunkowo dużo błonnika, zawiera go więcej
    nawet niż słynne otręby owsiane. Znacząca obecność włókna stawia tę
    roślinę w rzędzie produktów przeciwdziałających chorobom układu
    krążenia. Zawiera też takie substancje jak skwaleny, opóźniające
    procesy starzenia organizmu i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom
    nowotworowym.

     

    Z powodzeniem
    można stosować go w żywieniu osób z hiperlipidemią, anemią, miażdżycą,
    cukrzycą, chorobami układu nerwowego, krążenia i kostnego, a także może
    być składnikiem diety dzieci chorych na celiakię, gdyż nie zawiera
    glutenu.



    Produkty z amarantusem są idealnym codziennym posiłkiem dla:

     


    •    

      AKTYWNYCH – ze względu na lekkostrawną skrobię oraz białko bardziej wartościowe od białka soi i mleka


         

    •    

      DBAJĄCYCH O SERCE – ze względu na skwalen i błonnik obniżające poziom cholesterolu oraz dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych


         

    •    

      DBAJĄCYCH O WYGLĄD
      – ponieważ zawarty w amarantusie skwalen ujędrnia skórę i chroni ją
      przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, a kolejny składnik
      tego zboża, błonnik, pomaga w uzyskaniu zgrabnej sylwetki


         

    •    

      KOBIET W CIĄŻY – ponieważ amarantus zawiera więcej łatwo przyswajalnego żelaza od szpinaku


         

    •    

      OSÓB MAJĄCYCH STRESUJĄCĄ PRACĘ – dlatego, że amarantus zawiera więcej uspokajającego magnezu niż czekolada


         

    •    

      CHCĄCYCH ZACHOWAĆ MŁODOŚĆ – ze względu skwalen będący tłuszczem otrzymanym z amarantusa, który opóźnia procesy starzenia się organizmu


         

    •    

      DLA DZIECI – gdyż zawiera więcej wapnia, wzmacniającego kości, niż mleko


         

    •    

      WSZYSTKICH – ponieważ jest po prostu pyszny!




    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach