Sklep jest nową platformą. Konta założone między 2006 a 2017 rokiem należy założyć ponownie.
Ceny zostały obniżone od 12% do 20% na wszystkich produktach w sklepie, ale jednocześnie nie udzielamy już rabatów.
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB Z AMARANTUSEM - 10 kg + drożdże GRATIS

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 72,20 zł
szt.

UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.


mieszanka do wypieku chleba w automacie lub piekarniku - chleb z amarantusem - opakowanie 10 kg worek

Mieszanka jest w 100% kompletna, dodajemy również w osobnej torebce odpowiednio odważone suche drożdźe


z 0.5 kg mieszanki otrzymujemy chleb ok 0.8 kg


Sposób użycia w
automacie :
wsypujemy do automatu 0.5 kg mieszanki, dodajemy 0.32
l wody (320 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe suche 1 g i uruchamiamy automat na programie podstawowym (ok 3 h)



Sposób użycia w
piekarniku :
do miski
wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 0,30-0,32 l letniej wody, dodajemy
15 g drożdży świeżych lub 1-2 g drożdzy instant. Wyrabiamy
ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8
minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po
wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym
miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta
przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm
lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60
minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do
piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest
umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5
minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.





Skład : mąka pszenna 850, mąka żytnia 720, ekspandowane ziarno amarantusa, suchy zakwas, sól oraz osobno zapakowane drożdźe

Amarantus

 

 

Energia indiańskiego zboża

 

Amarantus,
czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego
niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj,
uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził
zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających
amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w
zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.

 

Kilka lat temu
podjęto próbę uprawy amarantusa w Polsce, gdyż nasze warunki
klimatyczne sprzyjają wegetacji tej rośliny. Największym powodzeniem
cieszy się odmiana dająca nasiona, uprawiana i zbierana podobnie, jak
inne zboża. Dzisiaj istnieje już kilka polskich odmian, dopuszczonych
do obrotu, a pozyskane ziarna i wyroby na bazie amarantusa można kupić
w sklepach ze zdrową żywnością. Co spowodowało, że coraz więcej osób
interesuje się tą rośliną?

 

Wartościowe białko

 

Amarantus, to przede
wszystkim niezwykle cenne źródło białka. Okazuje się, że w nasionach
jest go więcej niż w mleku, w dodatku białka posiadającego wszystkie
aminokwasy egzogenne (zwłaszcza dużo lizyny). Na korzyść przemawia
również dobra równowaga pomiędzy aminokwasami zasadowymi i siarkowymi.
Co więcej jest to białko o
niezwykle wysokim stopniu przyswajalności, którego ilość podczas
odpowiednich procesów technologicznych nie obniża się. Jego wartość
wynosi 75%. Dla porównania wartość białka zawartego w kukurydzy wynosi
44%, w soi 68%, w mięsie 70%, w mleku 72%. Najwyższą
wartość białka (nawet powyżej 90%) osiągają ziarna i przetwory z
amarantusa zmieszane z tradycyjnymi zbożami, np. z płatkami owsianymi.

 

Cenne kwasy tłuszczowe

 

W nasionach znajduje
się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ze
sporym udziałem bardzo cenionych ze względów zdrowotnych kwasów GLA
(tak licznie zgromadzonych np. w wiesiołku). Ich obecność przyczynia
się znacznie do poprawy zdrowia, zwłaszcza do obniżenia poziomu
cholesterolu. Nie bez znaczenia jest również obecność błonnika, który
nie tylko wpływa na kształtowanie odpowiedniego poziomu cholesterolu,
lecz poprawia perystaltykę jelit i oczyszcza przewód pokarmowy.

 

Niezastąpione pierwiastki

 

Amarantus jest
źródłem wielu składników mineralnych, zwłaszcza wapnia (250 mg/100 g
nasion), fosforu, potasu i magnezu. Spożycie 100 g nasion amarantusa
pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń. Pod względem ilości
żelaza (15 mg w 100 g nasion) bije na głowę niemal wszystkie rośliny, z
osławionym szpinakiem włącznie, co z powodzeniem można wykorzystywać w
stanach anemii, a także w diecie kobiet ciężarnych potrzebujących w tym
okresie szczególnie dużo tego pierwiastka. Włączenie do jednego posiłku
dziennie dania przygotowanego z nasion amarantusa całkowicie pokrywa
zapotrzebowanie na żelazo. Pod względem witamin występuje ich tyle samo co w innych zbożach.

 

Ziarno lekkostrawne i bogate w błonnik

 

Amarantus jest produktem nie tylko wyjątkowo odżywczym, ale także lekkostrawnym. Zawdzięcza to m.in. niezwykle
drobnej frakcji skrobi. Jest ona pięć razy łatwiej strawna od –
uznawanej dotąd za lekkostrawną - skrobi zawartej w kukurydzy; dlatego
amarant można spożywać nawet na krótko przed wysiłkiem fizycznym lub
umysłowym, np. przed egzaminem, treningiem czy
zawodami. Wysoka wartość odżywcza i energetyczna sprawia, że dania lub
chrupki z amarantusa znalazły się w diecie osób uprawiających duży
wysiłek fizyczny (sportowcy, komandosi).

 

W porównaniu z
innymi zbożami zawiera stosunkowo dużo błonnika, zawiera go więcej
nawet niż słynne otręby owsiane. Znacząca obecność włókna stawia tę
roślinę w rzędzie produktów przeciwdziałających chorobom układu
krążenia. Zawiera też takie substancje jak skwaleny, opóźniające
procesy starzenia organizmu i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom
nowotworowym.

 

Z powodzeniem
można stosować go w żywieniu osób z hiperlipidemią, anemią, miażdżycą,
cukrzycą, chorobami układu nerwowego, krążenia i kostnego, a także może
być składnikiem diety dzieci chorych na celiakię, gdyż nie zawiera
glutenu.



Produkty z amarantusem są idealnym codziennym posiłkiem dla:

 


  •    

    AKTYWNYCH – ze względu na lekkostrawną skrobię oraz białko bardziej wartościowe od białka soi i mleka


       

  •    

    DBAJĄCYCH O SERCE – ze względu na skwalen i błonnik obniżające poziom cholesterolu oraz dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych


       

  •    

    DBAJĄCYCH O WYGLĄD
    – ponieważ zawarty w amarantusie skwalen ujędrnia skórę i chroni ją
    przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, a kolejny składnik
    tego zboża, błonnik, pomaga w uzyskaniu zgrabnej sylwetki


       

  •    

    KOBIET W CIĄŻY – ponieważ amarantus zawiera więcej łatwo przyswajalnego żelaza od szpinaku


       

  •    

    OSÓB MAJĄCYCH STRESUJĄCĄ PRACĘ – dlatego, że amarantus zawiera więcej uspokajającego magnezu niż czekolada


       

  •    

    CHCĄCYCH ZACHOWAĆ MŁODOŚĆ – ze względu skwalen będący tłuszczem otrzymanym z amarantusa, który opóźnia procesy starzenia się organizmu


       

  •    

    DLA DZIECI – gdyż zawiera więcej wapnia, wzmacniającego kości, niż mleko


       

  •    

    WSZYSTKICH – ponieważ jest po prostu pyszny!




img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img