img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ CODZIENNY 30% - 10 kg + drożdże GRATIS

  • Cena brutto: 55,90 zł
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.

    Orkisz jest prastarą odmianą pszenicy.Obecnie obserwujemy powrót
    orkiszu do naszej diety. Dodatek mąki orkiszowej do ciasta poprawia
    smak i aromat chleba. Codzienne spożywanie chleba z orkiszem poprawia
    samopoczucie i korzystnie wpływa na zdrowie.

    ZALETY :

    - prostota wytwarzania i długa świeżość chleba

    - doskonała alternatywa żywieniowa dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne

    OPIS :

    Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie chleba orkiszowego.

    Skład : mąka orkiszowa (30%), mąka pszenna, sól, mąka żytnia, suchy zakwas


    Producent : Bogutynmłyn

    Data ważności : 6 mcy

    Sposób użycia w
    automacie :
    wsypujemy do automatu 0.5 kg mieszanki, dodajemy 0.3
    l wody (300 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe suche 1 g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)

    Sposób użycia w
    piekarniku :
    do miski
    wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 0,32 l letniej wody, dodajemy
    15 g drożdży świeżych lub 1-2 g drożdzy instant. Wyrabiamy
    ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8
    minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po
    wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym
    miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta
    przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm
    lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60
    minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do
    piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest
    umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5
    minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.

    Z 10 kg mieszanki otrzymujemy 20 chlebów po ok. 0.8 kg

    (Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)

    użyta mąka orkiszowa w mieszance to odmiana orkiszu ÖKO-10® SPELT /T. aestivum L. em.
    Thell. ssp. spelta (L.) Thell.

     

    ÖKO-10®

     

    Historia uprawy orkiszu ÖKO-10®
    /T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell./ jest bardzo długa
    ale podczas ostatnich 70-80 lat nie była wykorzystywana przez
    rolników. Nasiona pozostały tylko w roślinnych bankach
    genów.

     

     

     

    Odmiana ÖKO-10®
    wychodowana została z wyselekcjowanego materiału pochodzącego z
    banku genów. Hodowle rozpoczęto w roku 1995 a oficjalnie
    zarejstrowana została w roku 1998.


     

     

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach