Sklep jest nową platformą. Konta założone między 2006 a 2017 rokiem należy założyć ponownie.
Ceny zostały obniżone od 12% do 20% na wszystkich produktach w sklepie, ale jednocześnie nie udzielamy już rabatów.
img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
WITAMY W NASZYM NOWYM SKLEPIE
img
PRODUCENT:

Mieszanka chlebowa - CHLEB ORKISZ 30% - 1 kg + drożdże GRATIS

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: BogutynMłyn
  • Cena brutto: 5,60 zł
szt.

UWAGA ! W naszych mieszankach sól kuchenną zamieniliśmy na różową sól himalajską bogatą w 84 minerały.

Orkisz jest prastarą odmianą
pszenicy.Obecnie obserwujemy powrót orkiszu do naszej diety. Dodatek
mąki orkiszowej do ciasta poprawia smak i aromat chleba. Codzienne
spożywanie chleba z orkiszem poprawia samopoczucie i korzystnie wpływa
na zdrowie.

ZALETY :

- prostota wytwarzania i długa świeżość chleba

- doskonała alternatywa żywieniowa dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne

OPIS :

Mieszanka piekarska pozwalająca na szybkie otrzymanie chleba orkiszowego.

Skład : mąka orkiszowa (30%), mąka pszenna, sól, mąka żytnia, suchy zakwas


Producent : Bogutynmłyn

Data ważności : 6 mcy

Sposób użycia w
automacie :
wsypujemy do automatu 0.5 kg mieszanki, dodajemy 0.3
l wody (300 ml, temp. ok 30 C) oraz drożdźe suche 1 g i uruchamiamy na programie podstawowym (ok 3 h)

Sposób użycia w
piekarniku :
do miski
wsypujemy 500 g mieszanki, wlewamy 0,32 l letniej wody, dodajemy
15 g drożdży świeżych lub 1-2 g drożdzy instant. Wyrabiamy
ciasto mikserem ok. 3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 8
minut na szybszych obrotach (ciasto można wyrobić ręcznie). Po
wymieszaniu pozostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym
miejscu na ok. 20 minut. Po wyjęciu wyrośniętego ciasta
przekładamy je do wysmarowanej olejem formy wymiarach ok. 25/11/7cm
lub dwóch mniejszych i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60
minut. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do
piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Dobrze jest
umieścić w piekarniku naczynie z wodą (żaroodporne). Po ok. 5
minutach od rozpoczęcia pieczenia należy wyjąć naczynie.

Z kilograma mieszanki otrzymujemy 2 chleby po ok. 0.8 kg

(Do naszych mieszanek dołączamy drożdże GRATIS w ilości odpowiedniej do wykonania chleba)

użyta mąka orkiszowa w mieszance to odmiana orkiszu ÖKO-10® SPELT /T. aestivum L. em.
Thell. ssp. spelta (L.) Thell.

 

ÖKO-10®

 

Historia uprawy orkiszu ÖKO-10®
/T. aestivum L. em. Thell. ssp. spelta (L.) Thell./ jest bardzo długa
ale podczas ostatnich 70-80 lat nie była wykorzystywana przez
rolników. Nasiona pozostały tylko w roślinnych bankach
genów.

 

 

 

Odmiana ÖKO-10®
wychodowana została z wyselekcjowanego materiału pochodzącego z
banku genów. Hodowle rozpoczęto w roku 1995 a oficjalnie
zarejstrowana została w roku 1998.


 

 

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach
img