img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00

WSZYSTKIE MĄKI ORKISZOWE 

W NIŻSZYCH CENACH!!!

img
PRODUCENT:

Olej kokosowy 490ml (Filipiny) BIO Virgin RAW (surowy zimnotłoczony) [SMAK I ZAPACH KOKOSA]

  • Cena brutto: 52,16 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

     

    Organiczny
    Olej Kokosowy/ Masło Kokosowe

     

    Orzech kokosowy to owoc
    palmy kokosowej. Palma kokosowa należy do rodziny Arecaceae i
    osiąga do 30 m wysokości. Praktycznie każda część palmy
    kokosowej ma jakieś wykorzystanie przez człowieka.

     

    Olej kokosowy jest znany
    także jako masło kokosowe. Uzyskuje się go z kokosa. Olej kokosowy
    jest stosowany od stuleci jako istotne źródło pożywienia
    wpływającego na zdrowie i dobre samopoczucie wśród plemion
    obszaru tropikalnego. Postrzega się go jako "pokarm
    funkcjonalny" ponieważ poza zawartością składników
    pokarmowych, przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Olej kokosowy
    jest przedmiotem szczególnego zainteresowania ze względu na
    swoje właściwości lecznicze, znacznie większe niż jakikolwiek
    olej dietetyczny, poza tym ma szerokie zastosowanie w medycynie
    tradycyjnej wśród ludności Azji i obszaru Pacyfiku.
    Wyspiarze z Pacyfiku postrzegają olej kokosowy jako lekarstwo na
    wszystkie choroby. W ich tradycyjnej medycynie kokosu używa się do
    leczenia szerokiej gamy problemów zdrowotnych, w tym:
    łysienia, poparzeń, stłuczeń, przeziębień, zaparcia, kaszlu,
    gorączki, ran, itp.

     

    Ostatnie badania
    zweryfikowały tradycyjne przekonania, iż palma kokosowa jest
    "drzewem życia" i że jest najczystszym, pełnowartościowym
    pokarmem. Orzechy kokosowe oraz olej kokosowy z pierwszego tłoczenia
    odgrywają ważną rolę w zbilansowanej, odżywczej diecie. Orzech
    kokosowe są bardzo odżywcze, bogate w błonnik, witaminy i
    minerały. Tłuszcz, który zawierają składa się w około
    90% z tłuszczy nasyconych. Olej zawiera przede wszystkim łańcuch
    trójglicerydów, z około 92% nasyconych kwasów
    tłuszczowych, 6% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz
    2% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chodzi o
    nasycone kwasy tłuszczowe, olej kokosowy składa się w 44,6% z
    kwasu laurynowego, 16,8% z kwasu mirystynowego, 8,2% z kwasu
    palmitynowego oraz w 8% z kwasu kaprylowego, a ponadto zawiera
    jeszcze siedem innych nasyconych kwasów tłuszczowych. Jego
    jedyny jednonienasycony kwas tłuszczowy to kwas oleinowy, a jego
    jedyny wielonienasycony kwas tłuszczowy to kwas linolowy. Różnica
    pomiędzy olejem kokosowym a innymi olejami tkwi w molekule tłuszczu.
    Wszystkie tłuszcze i oleje składają się z molekuł, które
    nazywamy kwasami tłuszczowymi. Istnieją dwie metody klasyfikacji
    kwasów tłuszczowych. Pierwsza, prawdopodobnie ci znana opiera
    się na nasyceniu. Mamy kwasy nasycone, jednonienasycone oraz
    wielonienasycone. Drugi system klasyfikacji jest oparty na rozmiarze
    molekularnym lub na długości łańcucha węglowego w każdym z
    kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe składają się z
    długich łańcuchów atomów węgla z przyłączonymi
    atomami wodoru. W tym systemie, kwasy dzielimy na te z krótkim
    łańcuchem (SCFA), średnim łańcuchem (MCFA), oraz długim
    łańcuchem (LCFA). Olej kokosowy składa się przede wszystkim z
    kwasów tłuszczowych o łańcuchach średniej długości
    (MCFA), znanych także jako trójglicerydy o łańcuchach
    średniej długości (MCT).

     

    Przytłaczająca
    większość tłuszczy i olejów w naszej diecie, bez względu
    na to, czy są nasycone czy nienasycone, czy są pochodzenia
    zwierzęcego, czy roślinnego, składa się z kwasów
    tłuszczowych o długich łańcuchach (LCFA). Od 98 do 100% kwasów
    tłuszczowych, które spożywasz należy do tej właśnie
    grupy. Rozmiar kwasu tłuszczowego jest niezwykle istotny, gdyż
    nasze organizmy inaczej (w zależności od rozmiaru) odpowiadają i
    trawią każdy z kwasów tłuszczowych. Tak więc działanie
    fizjologiczne kwasów MCFA zawartych w oleju kokosowym znacząco
    różni się od działania kwasów LCFA powszechnie
    zawartych w naszej żywności. Nasycone kwasy tłuszczowe w oleju
    kokosowym to przede wszystkim kwasy średniej długości. Zarówno
    nasycone jak i nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w
    mięsie, mleku, jajkach i roślinach ( w tym większość olejów
    roślinnych) składa się z kwasów tłuszczowych o długich
    łańcuchach węglowych (LCFA).

     

    Dlatego też olej
    kokosowy powszechnie uważa się za niezwykle zdrowy pokarm!

     

    Ciesz się właściwościami
    oleju kokosowego!

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach