img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00

PO 4 LATACH PRZERWY DO SKLEPU POWRÓCIŁY PRODUKTY FIRMY AMANPRANA

img
PRODUCENT:

KAKAOWIEC ZIARNO SUROWE CAŁE BIO RAW (ziarno kakaowca) - 0.25 kg NOWOŚĆ

  • Dostępność: Brak Brak
  • Producent: SuperFoods
  • Cena brutto: 28,00 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

    Produkt                              
    : Surowe ziarna kakaowe

    Nazwa naukowa              
     : Theobroma cacao L, odmiana Arriba

    Pochodzenie                      
     :
    Pochodzi z lasów deszczowych z Południowej Ameryki.

    Przechowywanie   
     : 18 - 30 C, wilgotność 50 – 65 %

    Okres trwałości       : 12 miesięcy przy
    odpowiednich warunkach przechowywania.

     

    Produkt certyfikowany:

    Uzyskane ze starannie
    wybranych lekko fermentowanych ziaren kakaowych, które były uprawiane i
    zbierane bez jakichkolwiek dodatków chemicznych. Proces fermentacji jest
    procesem naturalnym, który trwa od 2,5 do 3 dni w drewnianych pudełkach, w zależności
    od stopnia fermentacji, wymaganego przez klienta. Następnie ziarna są
    naturalnie suszone na słońcu do osiągnięcia 8% wilgotności. Ten naturalny i
    organiczny proces jest procesem zachowującym czystość wyrobu, pozwalającym na bezpośrednie
    spożycie.


    Wartość odżywcza

     

    54%
    masła kakaowego

    11,5%
    białka

    9%
    celulozy

    7,5%
    skrobi i pentozanów

    6%
    taniny

    5%
    wody

    2,6%
    oligoelementów i soli

    2%
    kwasów organicznych

    1,2%
    teobrominy

    1%
    cukrów

    0,2% kofeiny



    Nieprzetworzone
    Kakao

     

    Kakao jest
    znane również jako Kakaowiec Właściwy. Jest to wysokie
    zimozielone drzewo rosnące naturalnie w tropikalnym obszarze
    Amazonii w Ameryce. Drzewo kakaowca rośnie na nizinnych obszarach
    lasów tropikalnych o niewielkiej sezonowości. Naturalnie
    drzewo to rośnie pod gęstą czaszą lasów tropikalnych,
    uprawia się je pod bananowcami lub drzewami casaca (tapioka) lub
    innymi, podobnymi drzewami o dużych liściach. Potrzebuje stałego
    klimatu: temperatury pomiędzy 21 a 32
    ºC
    przez cały rok, nigdy poniżej 15
    ºC,
    od 100 do 250 cm opadów deszczu, równomiernych przez
    cały rok, w żadnym z miesięcy nie może spaść mniej niż 10 cm
    deszczu. Rośnie zazwyczaj na wysokości poniżej 300 metrów
    npm. Wszystkie te wymagania sprawiają, że rośnie tylko w
    tropikach- niemal wyłącznie w obrębie 10 stopni szerokości
    geograficznej od równika i jedynie w miejscach niezbyt
    górzystych bez monsunów lub suszy.

     

    Kwiaty wyrastają w
    kiściach bezpośrednio z pnia lub starszych gałęzi drzewa; są
    niewielkie, o średnicy 1-2 cm z różowymi kielichami. Nasiona
    zbierają się w dużych kolorowych strąkach wyrastających przy
    drzewie, na miejscu kwiatów. Duży strąk jest zielony, gdy
    dojrzewa, a następnie zmienia kolor na żółty, pomarańczowy,
    czerwony lub purpurowy, gdy już jest dojrzały (istnieją odmiany,
    które pozostają zielone). Strąki znacząco różnią
    się pod względem rozmiaru, kształtu i tekstury. Osiągają
    rozmiar od 10 cm do ponad 40 cm długości! Mają od 5 do 10 żył
    lub podłużnych grzbietów i kształt od okrągłego do
    podłużnego, przypominającego piłkę do rugby. Drzewo owocuje
    przez cały rok, równolegle z kwitnieniem. Osiągnięcie
    pełnego rozmiaru strąka zajmuje 4 do 5 miesięcy, natomiast jego
    dojrzewanie trwa kolejny miesiąc! Owalny strąk kakao ma około
    15-30 cm długości, 8-10 cm szerokości i waży około 500 g, gdy
    jest dojrzały. Strąk zawiera 20-60 ziaren mieszczących się w
    białym miąższu. Każde ziarno ma wysoką ilość tłuszczu.
    Najaktywniejszym elementem składowym wewnątrz ziarna jest
    teobromina, podobna do kofeiny. Ziaren kakaowca używa się w
    produkcji kakao i czekolady.

     

    Historia spożywania
    ziaren kakaowca przez człowieka jest długa. Majowie wierzyli, że
    kakao odkryli bogowie wewnątrz góry i podarowali je Majom,
    gdy ludzie już zostali stworzeni. Majowie obchodzili w kwietniu
    doroczne święto na cześć ich kakaowego boga. Część obchodów
    stanowiło złożenie w ofierze psa ze znaczeniami w kolorze kakao;
    ofiara z kakao, piór i kadzidła, oraz obdarowywanie się
    upominkami.

     

    W epoce
    prekolumbijskiej ziarna kakao były zarówno napojem rytualnym
    jak i główną walutą. Imperium Azteków otrzymało
    nawet 980 ładunków kakao jako część należnego im rocznego
    trybutu. W każdym z ładunków było 8000 ziaren kakaowca. W
    tamtych czasach za 80-100 ziaren można było kupić nową pelerynę.
    W niektórych obszarach ziarna kakaowca były używane zamiast
    monet aż do lat 40 XIX w.

     

    Powszechnie sądzi
    się, że to Kolumb odkrył kakao w Ameryce, jednak wówczas
    nie zdawano sobie sprawy z jego wartości. Ziarna kakaowca
    przywieziono do Hiszpanii na początku XVI w., a następnie
    wprowadzono w tym kraju napój kakao. Kakao i czekolada
    stopniowo zaczęły gościć na stołach Zachodniej Europy, we
    Francji, Niemczech, Anglii, itd. W związku z dużym popytem na
    kakao, kompanie francuskie założyły plantacje na Karaibach, na
    których uprawiano tą roślinę w celach komercyjnych.

     

    Organiczne
    Nieprzetworzone Ziarna Kakaowca

     

    Ziarna kakaowca nie
    zawierają cukru, ale mają białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik,
    żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz
    wiele innych składników chemicznych. Wysoka zawartość
    magnezu w ziarnach kakaowca może zwiększyć siłę mięśnia
    sercowego, zmniejszyć krzepliwość krwi, wyregulować nasze
    ciśnienie krwi i zmniejszyć prawdopodobieństwo zatorów oraz
    udaru. Ziarna kakaowca pomagają także zredukować symptomy i ryzyko
    zwapnienia tętnic i żył oraz skurczy (bóli)
    menstruacyjnych. Magnez wpływa na zwiększenie alkaliczności
    naszego organizmu. Zasadowość magnezu może w znacznym stopniu
    wspomóc usuwanie toksyn z organizmu.

     

    Ziarna kakaowca
    zawierają również serotoninę, tryptofan, anandamid
    (arachidonoiloetanolamid, AEA), dopaminę, fenyloetylaminę (PEA)
    oraz roślinne inhibitory MAO. Wszystkie te substancje działają
    pozytywnie na chemię naszego mózgu, ponieważ dopuszczają do
    krążenia większej ilości serotoniny oraz innych neurotransmiterów
    w mózgu. Te naturalne substancje chemiczne wiążą się z
    odczuwaniem szczęścia. Tryptofan jest aminokwasem o działaniu
    antydepresyjnym. Odgrywa ważną rolę w produkcji serotoniny w
    naszym mózgu. Serotonina to neurotransmiter o działaniu
    antystresowym, zmniejszającym niepokój i zwiększającym
    naszą zdolność odpierania stresu. Uważa się także, że
    serotonina pozytywnie wpływa na problem przedwczesnego wytrysku u
    mężczyzn. Inhibitory MAO umożliwiają neurotransmiterom dłuższe
    krążenie w mózgu, gdyż blokują działanie enzymów,
    które normalnie je niszczą.

     

    Fenyloetylamina
    (PEA) jest substancją chemiczną pochodną adrenaliny. Jest znana
    jako substancja „miłości”, ponieważ organizm wydziela ją, gdy
    człowiek jest zakochany. PEA odgrywa ważną rolę w poprawie
    koncentracji, czujności i pozytywnego stosunku do życia, co oznacza
    że kakao jest naturalną odpowiedzią na Prozac. Ponadto, anandamid
    jest znany jako „substancja rozkoszy”, gdyż wydzielamy go, gdy
    czujemy się wspaniale. Dopamina spełnia rolę regulatora nastroju,
    pomagającego ograniczyć spożycie pokarmów oraz zachowania
    kompulsywne jednocześnie zwiększając koncentrację umysłu i
    pozytywne podejście.

     

    Ziarna kakaowca
    mają najwyższą zawartość przeciwutleniaczy z wszystkich
    pokarmów. Badania wykazały również, że
    przeciwutleniacze zawarte w kakao są bardzo stabilne i łatwo
    przyswajalne przez organizm ludzki. Co więcej, naukowcy odkryli
    także, że przeciwutleniacze zawarte w kakao są w stanie dotrzeć
    do komórek w przeciągu 30 minut.

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach