KAKAOWIEC ZIARNO ŁUSKANE BIO (lekko prażone wiórki kakao) (z Peru) - 1kg
-
Dostępność:
Jest
- Producent: SuperFoods
- Nowość
- Cena brutto: 81,48 zł
Kruszone ziarna kakao - otrzymano z najwyższej jakości ziaren kakaowca. Ziarna kakaowca nie zawierają cukru, ale mają białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik, żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz wiele innych składników chemicznych. Wysoka zawartość magnezu w ziarnach kakaowca może zwiększyć siłę mięśnia sercowego, zmniejszyć krzepliwość krwi, wyregulować ciśnienie krwi i zmniejszyć prawdopodobieństwo zatorów oraz udaru. Ziarna kakaowca pomagają także zredukować symptomy i ryzyko zwapnienia tętnic i żył oraz skurczy (bóli) menstruacyjnych. Magnez wpływa na zwiększenie alkaliczności organizmu. Zasadowość magnezu może w znacznym stopniu wspomóc usuwanie toksyn z organizmu.
Prażone ziarna kakao są także bogatym źródłem cynku, żelaza, manganu, chromu i wapnia. Swoją dietę wzbogacić w nie powinny osoby borykające się z anemią, zmęczeniem wyczerpaniem. Już jedna porcja dziennie pozytywnie wpływa na koncentrację i poprawia humor. To również dzięki substancji o nazwie anandamid, która naturalnie produkowana jest w organizmie po wysiłku fizycznym, gdy odczuwamy euforię.
Chrupiące, smaczne i pożywne kawałki obranych i pokruszonych ziaren charakteryzują się wytrawnym, kakaowym smakiem. Stanowią podstawowy składnik czekolady, będąc jednocześnie bazą dla wielu produktów czekoladowych. Prażone ziarna kakaowca można jeść jako przekąskę w pracy. Rozdrobnione będą doskonałym dodatkiem do granoli, musli czy owsianki. Można je też dodawać do ciast i ciasteczek.