ZGARNIJ  15 %  RABAT  NA  WSZYSTKIE  MĄKI

KOD: MĄKA 

* AKCJA PROMOCYJNA TRWA OD 18.10  DO  25.10

img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 18:00
img
PRODUCENT:

Grzyb Chaga w proszku 1 kg NOWOŚĆ

  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: SuperFoods
  • Cena brutto: 272,00 zł
szt.
Dodaj do mojej listy

 

Chaga to najsilniejszy z grzybów witalnych i bardzo bogate źródło witamin grupy B. Zawiera fito-chemikalia takie jak: fenole, enzymy i sterole. Jest również bogata w kwas pantotenowy, ryboflawinę, kwas nikotynowy oraz melaninę. W grzybie tym znajdują się także spore ilości: potasu, miedzi, wapnia, manganu, żelaza oraz cynku. Chaga zawiera ponadto dysmutazę ponadtlenkową (enzym) oraz beta-glukan.  Ponadto stanowi bogate źródło witamin grupy B, minerałów, flawonów oraz pigmentów roślinnych.  

Chaga to również jedno z najistotniejszych źródeł kwasu pantotenowego, który to jest kwasem niezbędnym do odpowiedniego metabolizmu białek, tłuszczów oraz cukrów w organizmie ludzkim, a także do syntezy części hormonów, szybszego gojenia się wszelkich ran oraz prawidłowego przebiegu procesu uwalniania energii. Grzyby Chaga zapobiegają bowiem przemęczeniu, a także wydatnie usprawniają układy: sercowo-naczyniowy, pokarmowy oraz nerwowy. 
Grzyb leczniczy Chaga ma również niemały udział w wytwarzaniu tłuszczów i cholesterolu, a także hormonów i przekaźników nerwowych. Ponadto Chaga wpływa na szybszą regenerację tkanek oraz polepsza pigmentację i stan włosów.

Zawarty w grzybie Chaga beta glukan z kolei bezpośrednio stymuluje nasz układ odpornościowy, czyniąc go odporniejszym na działanie wielu chorobotwórczych bakterii czy wirusów.

Grzyby Chaga mają również działanie przeciwrakowe. Warto zaznaczyć, że w Polsce, pod koniec lat dziewięćdziesiątych, prowadzone były badania nad tym grzybem, które dość jednoznacznie wykazały, że przyczynia się on do zahamowania rozrostu guza mózgu. Grzyby terapeutyczne Chaga potrafią rozpoznać i zaatakować komórki rakowe, równocześnie te zdrowe pozostawiając niezmienione. 

 

Stosowanie:

2 łyżeczki grzyba Chaga zalać 1/2  szklanki ciepłej, przegotowanej wody i pozostawić na noc. Rano podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, następnie odstawić na 5 minut, przecedzić i przelać do termosu. Pić po łyżce 3 razy dziennie.

 

Lecznicze spożywanie Chaga przez ludzi nie zostało jeszcze dostatecznie udokumentowane lecz tak jak i inne grzyby bogate w beta glukan może powodować suchość w ustach i gardle, sporadyczne krwawienie z nosa.

img
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach