Oryginalna mąka pszenna Kumpu Nisshin Seifun 1kg (do makaronu Udon)
-
Dostępność:
Jest
- Producent: Nishimoto
- Cena brutto: 15,30 zł
Podstawowa mąka do makaronu Udon Premim. 100% mąki z japońskiej pszenicy. Miękka, gładka i lepka konsystencja Udon. Certyfikat Halal.
Mąka konfekcjonowana z oryginalnego opakowania.
Waga:1kg
Przepis na makaron Udon:
Udon ma prosty, nieskomplikowany skład, a jego przygotowanie wymaga jedynie odrobiny siły, potrzebnej do wyrabiania dość twardego ciasta.
Składniki (na 10 porcji):
1 kg mąki pszennej,
500 ml wody o temperaturze ok. 50℃,
40 g soli.
Przygotowanie:
Sól rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i zamieszać. Ciasto na makaron wyrabiać do chwili, aż stanie się jednolite. Następnie wkładamy je do foliowej torebki i zaczynamy ugniatać. Gdy uformujemy placek o grubości 1–1,5 cm, wyjmujemy ciasto z worka. Ciasto składamy dwa razy na pół – jak kartkę papieru. Następnie wkładamy z powrotem do torebki i znów zaczynamy ugniatać. Potem wyjmujemy z worka i składamy tak samo, jak za pierwszym razem (ugniatanie i składanie ciasta powtarzamy czterokrotnie). Ciasto w torebce odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Następnie ugniatamy i składamy tak samo, jak wcześniej (czynność powtórz 4 razy pod rząd). Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na placki o grubości ok. 2 mm i kroimy w paski o szerokości 3–4 mm. Gotowy makaron posypujemy mąką, aby się nie posklejał. Makaron gotuje się przez 8 minut we wrzącej wodzie.