Suchy zakwas IBIS LeSaffre - opakowanie 1 kg (przepakowywane z większych opakowań)
Skład: mąka pszenna, kwas cytrynowy, kwas mlekowy
Zastosowanie: Suchy zakwas do różnego rodzaju pieczywa żytniego i mieszanego.
Zalety stosowania:
- wysokoskoncentrowany i ekonomiczny w użyciu
- skraca i ułatwia proces produkcji
- nadaje pieczywu właściwy smak i aromat zastępując prowadzenie wielofazowe
- szczególnie przydatny podczas zwiększonej produkcji i przy nieplanowanych zamówieniach
- może być używany jako regulator kwasowości w połączeniu z procesem fermentacji kilkufazowej.
Dozowanie: od 8 do 12 gram na 1 kg mąki
Okres przechowywania: 24 miesiące w zamkniętym opakowaniu w miejscu suchym w temp. do 25°C
Przykładowe receptury:
mąka pszenna t.850 3 kg
mąka żytnia t.720 7 kg
Zakwas 0,12 kg
drożdże 0.2 - 0.25 kg
sól 0.15 - 0.17 kg
woda ok. 5.5 - 6 litrów
mąka pszenna t.850 5 kg
mąka żytnia t.720 5 kg
Zakwas 0,11 kg
drożdże 0.2 - 0.25 kg
sól 0.15 - 0.17 kg
woda ok. 5.5 - 6 litrów
Czas miesienia: miesiarka spiralna 4-6 min
. miesiarka szybkoobrotowa 6-8 min.
Zasady stosowania:
- należy wymieszać na sucho z mąką
- temperatura ciasta 27-29°C
- ciasto dzielić i formować po 10 - 20 minutach
Przy zastosowaniu jako regulatora kwasowości należy dodać przy sporządzaniu fazy ostatniej, tj. ciasta w dawce odpowiednio mniejszej, zależnej od ilości i jakości kwasu uzyskanego metodą fermentacji kilkufazowej
Zezwolenie : IBIS odpowiada światowym standardom FAO/WHO oraz posiada zezwolenie Głównego Inspektora Sanitarnego nr ZPU 4431-Sd.-Zb.-34/IT/95 z dn 19.07.1995
Producent: LeSaffre
UWAGA!
Zakwas instant nie powoduje wyrastania ciasta chlebowego, polepsza smak i aromat gotowego wypieku jak również strukturę miękiszu.
Zakwas instant stosujemy razem z drożdżami (świeżymi lub również instant).