img
503 157 337
CZYNNE 8:00 - 17:00
img
PRODUCENT:

Śliwki suszone bez pestek 250g BIO

  • Cena brutto: 15,60 zł
Niedostępny
szt.
  • Dodaj do mojej listy

                                                                                                                                                             

    Suszone śliwki są niezwykle bogate w błonnik, witaminę K, A i E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Dodatkowo w śliwkach suszonych znajdziemy witaminę B i polifenole (o działaniu antyoksydacyjnym). Pektyny oraz błonnik wchodzące w skład suszonych śliwek regulują pracę układu pokarmowego.Suszone owoce śliwy są nieco bardziej kaloryczne niż te, zerwane prosto z drzewa.

    Śliwki suszone są niezwykle smaczne i bardzo słodkie, dlatego też z powodzeniem mogą zaspokoić ochotę na słodycze, dopadającą każdego łasucha. Suszone śliwki z powodzeniem sprawdzą się jako składnik drugiego śniadania oraz w roli przekąski w pracy, czy też w szkole. Można zajadać je same, prosto z paczki, lub dodawać do jogurtów, musli czy kisieli. Idealnie sprawdzą się jako składnik dań mięsnych np.: do bigosu, kurczaka czy pieczeni, gulaszu, sałatek, lub też pierogów. Na suszonych śliwkach może występować biały nalot. Jest to zjawisko naturalne, związane z wytrącaniem się fruktozy, które nie wpływa na jakość produktu.

    Uwaga: śliwki sporadycznie mogą zawierać pestki, bądź ich fragmenty.

     

    Wartość odżywcza w 100g:

    Wartość energetyczna - 1125 kJ / 266 kcal

    Tłuszcz - 0,4 g,

    w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g

    Węglowodany - 60 g,

    w tym cukry - 51 g

    Błonnik - 7,0 g

    Białko - 2,0  g

    Sól - 0,2 g

     

    Zalecane warunki przechowywania:

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

     

    Waga: 250g

     

    Przepis na schab ze śliwką

    2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg
    2 łyżki soli
    1 łyżka soli peklowej
    1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą
    1 łyżka suszonego czosnku
    2 łyżki majeranku
    4 łyżki cukru
    1 łyżka papryki ostrej mielonej
    3 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    suszone śliwki
    do gotowania musztarda kremska (ok. 2 łyżki)

     

    Przygotowanie:

    Mieszamy sól, sól peklową, czosnek, cukier, pieprz i paprykę, majeranek, rozdrobnione liście laurowe i ziele angielskie i nacieramy oba kawałki schabu mieszanką przypraw, wkładamy do kwadratowego szklanego naczynia z pokrywką i wstawiamy do lodówki na 3-5 dni. Każdego dnia obracamy schaby, podczas trzech dni wydzieli się spora ilość płynu, a schaby się lekko skurczą. (Płynu nie odlewamy!)

    Ostatniego dnia schaby wyciągamy, układamy na desce i za pomocą długiego, cienkiego noża robimy w środku w schabie nacięcie przez całą długość mięsa. Do środka wkładamy suszone śliwki dosyć ciasno (można sobie podczas nakładanie śliwek pomóc trzonkiem drewnianej łyżki), jak śliwki stawiają opór to znaczy, że jest ich wystarczająca ilość.

    Następnie układamy mięso w garnku, wlewamy cały płyn i przyprawy z naczynia, w którym peklowały się schaby i wlewamy tyle wody, aby mięso było przykryte, oraz dodajemy 2 łyżki musztardy (musztarda nada mu wyrazistego smaku, ostrości i nada kruchości). Zagotowujemy wodę i parzymy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5-8 minut. Zostawiamy schaby na całą noc w garnku, następnego dnia znów zagotowujemy całość i parzymy schab przez kolejne 5-8 minut, zostawiamy schaby w garnku aż płyn ostygnie. Wyjmujemy mięso, osuszamy je ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki.

     

      NR BDO 000018223

    img
    Zapisz się do newslettera, a otrzymasz informację o nowościach i promocjach